2015. február 24., kedd

Hová lett Matteo Renzi harci kedve?

Hová lett Matteo Renzi harci kedve?


Az olaszok temperamentuma világszerte ismert. Azonban az mégis merész húzás, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök megtorlással fenyegeti Oroszországot. Erre talán ő maga is rájött, vagy talán mások bírták jobb belátásra? Továbbra is rejtély, hogy mi sarkallta az olasz miniszterelnököt álláspontja újragondolására, azonban az elmúlt pár hónapot vizsgálva egyértelmű a változás.

Az olaszországi Demokrata Párt vezetője, Matteo Renzi rendkívüli támogatás mellett került kormányra 2014 elején, az olaszok 56 százaléka szerette volna, hogy ő vegye át az ország irányítását. Stabilitást, kiszámíthatóságot és határozott fellépést vártak tőle, a bel- és külpolitikai ügyeket illetően egyaránt. Ezeknek az elvárásoknak a belpolitikát tekintve teljes mértékben eleget tett, jól kidolgozott reformjait következetesen véghezviszi, ezt többek között Angela Merkel német kancellár is elismerésre méltónak nevezte és arra bíztatta a miniszterelnököt, hogy a megkezdett úton tovább haladva folytassa munkáját.
Ez a következetesség azonban nem minden területen jelenik meg. A Renzi által képviselt olasz külpolitika az ukrán válságot tekintve erősen változó. Sőt, áttekintve az elmúlt időszak eseményeit, talán a legmegfelelőbb szó az lenne: halványuló. Előző év augusztusában, fél évvel kormányra kerülése után Renzi rendkívül határozott hangnemet ütött meg az ukrajnai orosz megszállással kapcsolatban, élesen bírálta az oroszok cselekedetét, nemtetszésének minden további nélkül hangot is adott. A magyar sajtó példaként állította elénk az olasz kormányfőt, a HVG ezzel a címmel jelentetett meg cikket a témában: „Ukrán válság: más nem finomkodik úgy, ahogyan a magyar külügy”. Az írásból kiderül, Renzi olyannyira nem kívánta véka alá rejteni felháborodását az oroszok lépéseivel kapcsolatban, hogy telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel: az Ukrajnába való bevonulásuk „tűrhetetlen, és a következményei igen súlyosak lesznek”. Egy ehhez mérten kemény véleménynyilvánítás után joggal volt várható a folytatás.

A folytatás azonban elmaradt. Az ominózus telefonbeszélgetést követően a további hírek kivétel nélkül arról szóltak, hogy Olaszország mindenben az Európai Unió álláspontját támogatja és a konfliktus békés lezárását sürgeti. Nyoma sem volt már a Putyint fenyegető Renzinek többek között a 2015. február 14-én Párizsban tartott G7 találkozón, ahol az Olaszország által is aláírt közleményben a minszki tűzszüneti megállapodás tiszteletben tartását hangsúlyozták. Az olasz miniszterelnök a korábbinál jelentősen engedékenyebb hangnemet ütött meg a tegnapi olasz-francia csúcstalálkozón is, ahol a francia elnökkel egyetértésben reményét fejezte ki, hogy Oroszország hamarosan visszatér a tárgyalóasztalhoz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése