2015. február 22., vasárnap

Két tűz között Kelet-Ukrajnában, avagy meddig terjed a civilek védelme?

A kelet-ukrajnai konfliktus legfontosabb rendezésre váró kérdését nem a határvonalak meghúzása mentén, továbbá nem is a kiszabott gazdasági szankciók hatása körül kell keresni, hanem a konfliktusban érintett régió lakosságának megfelelő védelmében.

Bombatámadás után Kelet-Ukrajnában / Forrás

A 2013 novemberében, a Majdan téri tüntetéssel induló, majd az időközben fokozatosan polgárháborúvá eszkalálódott konfliktusban becslések szerint a halottak száma meghaladja az ötezer, míg a sebesülteké a tízezer főt. A lakhelyüket elhagyni kényszerülő menekültek pedig óvatos becslések szerint is jóval az egymilliós lélektani határ fölött vannak– derül ki az ENSZ Emberi Jogi Főbizottságának nemrég kiadott közleményéből

A konfliktus szempontjából legvéresebb, a január közepére eső időszakában naponta átlagosan 29 ember vesztette életét, amelyet a felek közötti megegyezés hiánya, illetve az állandó bizonytalanság csak tovább mélyített. A 2014. szeptember 5-én Minszkben megkötött, de csupán néhány napig életben lévő tűzszünetet végül egy maratoni tárgyalássorozat végén, idén február 12-én váltotta fel egy új, egyelőre tartósabbnak tűnő megállapodás.

A Majdan téri atrocitások

A civilekkel szembeni, erőszakos fellépés legelső motívumát az éppen egy éves, a Majdan téren történt rendőrségi fellépések jelentették.  A tavaly februári tüntetésekben legalább 18 rendőr, valamint több mint száz civil vesztette életét. Őket hívják más néven „Mennyei Százaknak”, akik tiszteletére Porosenko ukrán elnök állami ünnepnapnak nyilvánította február 20-át, ezzel megemlékezve az elesettek bátorságára és a demokrácia melletti kiállására.

A súlyos emberáldozatok mellett számos bejelentés érkezett rendőri túlkapásokról, az elfogott tüntetők börtönökben való kínzásáról és egyéb erőszakos bűncselekményekről a tüntetések ideje alatt. A főképp a Berkut (ukrán különleges védelmi erők, amit azóta a kormány feloszlatott) rohamrendőrei által elkövetett bűncselekmények kivizsgálása azonban csak igen nehezen halad előre. Ezt kiválóan tükrözi, hogy jelenleg mindössze két, alacsonyabb beosztású rendőr került vádőrizetbe, amely az elhunytak családja szerint a rendszer korruptságára és inkompetenciájára vezethető vissza.

"A probléma adott, ugyanis nem volt reform az ukrán bűnüldözési eljárásban. Legalább 15 ezer tisztségviselő vett részt a tüntetőkkel szembeni konfrontációban a Majdan téren. A legtöbb közülük még mindig nyugodtan végezheti a munkáját, amíg az eljárásban vagy nem vesznek részt, vagy megpróbálják gátolni azt." – nyilatkozta a The Telegraphnak Pavel Dikan, az áldozatok családjait képviselő ügyvéd.

A lakosság védelme?

Szeptemberben a felek „kvázi” tűzszünetet kötöttek, amely azonban gyakorlatban nem volt működőképes, ugyanis képtelen volt megadni azt a védelmi alapot a térségben élő civileknek, amit a háborús-, illetve az emberi jogi szerződések elméletben lefektetnek. A nemzetközi humanitárius jog kifejezetten tiltja a civil lakosság célpontba vételét, akiket lehetőség szerint megkülönböztetve, és az emberiesség elvei szerint meg kell kímélni a háború borzalmaitól.

A térségben az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezetének (EBESZ) több missziója is részt vesz -főképp speciális megfigyelési, határ ellenőrzési szerepkörben - és folyamatos visszajelzéseket küld a térség helyzetéről. Ezek alapján azonban hiába az ígéretek és a szerződések, mindeddig igen gyakoriak maradtak a kifejezetten sűrűn lakott városok elleni bombázások, jellemzően az olyan úgynevezett „Grad" rakétavetőkkel, amelyek pontatlanságához csak pusztításuk ereje mérhető.

Akcióban egy BM-21 Grad rakétavető Kelet-Ukrajnában
Forrás

Új remény?

Némi bizakodásra adhat okot, hogy a februári tűzszünet értelmében a szemben álló felek egy 11 pontból álló listát fogadtak el, amely értelmében többek között vállalják a nehéz fegyverek visszavonását az ütköző zónákból, engedélyezik a segélyek folyamatos beérkezését és visszaállítják a szociális és gazdasági kapcsolatokat az érintett területekkel. Azonban továbbra is érkeznek hírek fegyveres összetűzésekről és robbantásokról, amelyek vélhetően rendkívül megnehezítik a békés rendezés irányába tett bátortalan lépéseket.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése