2015. február 24., kedd

Mitől nyílnak a gázcsapok?



Oroszország újra a gázexport leállításával fenyeget, mivel Ukrajna nem fizetett előre a következő gázszállításért. A Gazprom szerint csak 219 millió köbméter gáz ára érkezett meg Ukrajnától, ami csupán két napra elegendő az ország számára. További kifizetés hiányában, Oroszországnak le kell állítani a gáz szállítását- nyilatkozta az orosz gázipari cég február 24-én.

Az orosz-ukrán gázvita újra kiéleződni látszik. Február 18-án, a Naftogaz ukrán állami gázvállalat bejelentette, hogy felfüggesztette a szakadár területekre irányuló gázellátást, a vezetékek sérülése miatt. Moszkva válaszul közvetlen gázszállítást indított a kelet-ukrajnai területekre, és felvetette, hogy ezeket is az ukrán számlára írja. Kijev kijelentette, hogy nem fog fizetni a szakadár területeknek juttatott gázért, amely az ellenőrzésén kívüli vezetékeken érkezik a területekre.


A Naftogaz továbbá azzal vádolja a Gazpromot, hogy az októberi brüsszeli megállapodás ellenére, a napi kifizetett 114 millió köbméter földgáznak csak a fele érkezett meg Ukrajnába február 22-23-án. Az ukrán cég kijelentette, hogy csak abban az esetben fog előre fizetni, ha Moszkva új garanciát vállal a brüsszeli megállapodás betartására. A Gazprom még nem adott hivatalos magyarázatot a szerződés megszegésének okára.

2014. október 31-én, az Európai Bizottság közreműködésével átmeneti megállapodás született   a gázvitában, melyet Günther Oettinger, az Európai Unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alexandr Novak orosz energiaügyi miniszter írtak alá. Ennek köszönhetően Oroszország 6 hónap  szünet után ismét elindította gázszállítását Ukrajna felé. A megállapodás részét képezte egy 4,6 milliárd dolláros segélycsomag biztosítása Ukrajnának az IMF és az EU által, melyből az ország finanszírozni tudta adósságát és a téli gázimportot. Novak orosz energiaügyi miniszter kijelentette, hogy Ukrajnának minden új szállításért havonta előre kell fizetnie. A gázvita ezzel nem ért véget: mindkét ország a Stockholmi Kereskedelmi Kamara nemzetközi választott bíróságához fordult, melynek ítélete idén júniusra várható. 

Az átmeneti gázmegállapodás március végén jár le Oroszország és Ukrajna között. Ukrajna már kevésbé függ az orosz gázexporttól európai partnereinek köszönhetően, de továbbra is az ország gázellátásának diverzifikálása a cél. Ukrajna készen áll a téli megállapodás után egy „nyári csomagról” és a piaci feltételekről tárgyalni – nyilatkozta Arszenyij Jacenyuk február 6-án. Az ukrán miniszterelnök kiemelte, hogy míg 2013-ban az Ukrajnába irányuló gázellátás 5 százaléka jött Európából és 95 százaléka Oroszországból, mára ez az arány 67-33 százalékra módosult.

A gázvita az ukrán-orosz konfliktus kezdetétől kulcskérdés volt. Oroszország 2014 júniusában állította le a gázexportot, mivel a két ország nem tudott megegyezni a gáz árában és Ukrajna 5,3 milliárdos adósságának visszafizetésében.



Források:
http://s3.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20141030&t=2&i=987655336&w=976&fh=&fw=&ll=&pl=&r=LYNXMPEA9T136

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése