2015. február 22., vasárnap

Távol az otthontól - Országon belüli menekültek Ukrajnában

Az elhúzódó kelet-ukrajnai harcok miatt egyre többen kényszerülnek otthonuk elhagyására. Jelentős részük az országhatárokon belül keresi a biztonságos menedéket. Ők az „országon belüli menekültek”, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint már több mint egymillióan vannak.

A harcoktól távolabb eső, de az ukrán kormány által felügyelt területekre távozó lakosok hivatalosan ugyan nem számítanak menekültnek, ám a helyzetük és a kilátásaik sok szempontból hasonlóak az Ukrajna határain túl menedéket kereső honfitársaikéhoz. A menekülők többségben nők és gyermekek.

Akik nem tudják vagy nem akarják elhagyni az otthonukat – ők többségben idősek, illetve alacsony jövedelműek – , azoknak az állandó életveszély mellett további nehézségekkel is számolniuk kell. A legsúlyosabb problémát az élelmiszer, valamint a hideg téli időjárás miatt a fűtés hiánya jelenti, de a harcok által sújtott területeken az áram- és a vízellátás is szünetel. A civil szervezetek ezért a veszélyeztetett lakosság mielőbbi kitelepítését sürgetik.

A kormány kiürítési tervének megvalósítása több okból is nehézkes. A telefonos segélyvonalon történő jelentkezés adminisztrációs nehézségekkel jár, a forráshiány miatt pedig nem áll rendelkezésre megfelelő számú autóbusz a lakosság elszállítására. Ezért sokan nem várják meg a hivatalos segítséget, és magukban vágnak neki az útnak. A menekülők biztonságosabb helyre szállításába önkéntesek is bekapcsolódnak. Az otthonukat elhagyók főként a nagyobb városokban keresnek menedéket, ahol kórházakban, táborokban, illetve magánszemélyeknél kapnak szállást.

Az UNHCR 41,5 millió dollárt szeretne összegyűjteni a kelet-ukrajnai menekültek életkörülményeinek javítására. A szervezet az ukrán lakosság nagyfokú szolidaritásáról és segítőkészségéről számol be, akik nem csupán a menekültek elszállásolásával, hanem adománygyűjtéssel, élelmiszerek, ruhák, háztartási eszközök és gyermekjátékok felajánlásával is segítik a Kelet-Ukrajnából (és korábban a Krímből) érkezőket. Persze problémák is akadnak: a munkaadók gyakran részesítik előnyben a helyieket az újonnan jöttekkel szemben, a munkalehetőség pedig kevés.

A menekültek azonban a nehézségek ellenére megpróbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, és a körülményekhez képest hétköznapi életet élni, mivel úgy tűnik, a hazatérésre még várniuk kell.  

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése