2015. február 24., kedd

Hiába feszegeti Putyin a Nyugat tűrőképességét, Merkel higgadtsága megrendíthetetlen

Már több mint egy éve, hogy szerte a világban az ukrán-orosz konfliktustól hangos a média. Az egyre véresebb összecsapásokat látva, a válság rendezésére napjainkig csupán halvány reménysugarak vannak. A február 15-től életbe lépő újabb minszki megállapodás – melynek létrejöttében a német kancellár, Angela Merkel meghatározó szerepet töltött be –, továbbra is azon az elven nyugszik, hogy a diplomáciai út hosszú távon eredményesebb a nyugati fegyverek bevetésével szemben.  Kérdés azonban, hogy a békés erőfeszítések ez alkalommal elegendőnek bizonyulnak-e, vagy pedig a sokkal harciasabb amerikai álláspont lesz-e képes végleg térdre kényszeríteni az orosz és szakadár erőket?

Merkel szerint napjainkban egy olyan válságot élünk, melyben az államok racionális magatartását egyértelműen felülírják az eltérő nagyhatalmi érdekek. Több mint húsz évvel a Kelet és a Nyugat közeledése után a párbeszéd helyett ismét az a veszély fenyeget, hogy a szembenálló két oldal az erőszakos konfliktuskezelésnek kedvez. Félő - a történelem tanulságairól megfeledkezve - a válság további eszkalálódása akár egy újabb világégéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében meghatározó jelentőséggel bír Európa területi átrendeződésének a megakadályozása, vagyis az orosz terjeszkedő politika felszámolása. Mivel a kijevi kormány minden erejével egy egységes Ukrajnát szeretne ezért semmiképp sem szabad hagyni, hogy a krími eseményeket követően az ország újabb területi veszteségeket szerezzen. Mindezt azonban nem vérontással, hanem mielőbbi fegyvernyugvással kell elérni az együttműködés jegyében.

Vitathatatlan tény, hogy Angela Merkel a kezdetektől fogva kulcsfontosságú szereplő az ukrán válság rendezésében. Sikeres fellépése leginkább annak köszönhető, hogy - mint az Európai Unió egyik alapító országának vezetője - igyekszik közvetítőként helytállni Nyugat és Oroszország párbeszédében, ezáltal egységes álláspontot kialakítani a kontinens államainak körében. Ami a fellépésében a legkiemelkedőbb az a fajta végtelen higgadtság és megfontoltság, ahogy az egyre radikálisabb orosz és szakadár atrocitásokra, valamint a békés politizálását erőteljesen bíráló hangokra reagálni képes. Barack Obama felvetéseivel szemben nem hisz a fegyverek elrettentő erejében, sőt kifejezetten úgy gondolja, hogy az amerikai fegyverszállítmányok csupán további erőszakot szülnének a Vlagyimir Putyin által támogatott szakadár erőkben. Jóllehet, a tavaly szeptemberben szintén Minszkben megkötött tűzszüneti egyezmény nem hozta meg a várva várt sikert és így több államnak is megrendült a hite a diplomáciai erőfeszítések sikerében, ettől függetlenül be kell azt látni, hogy a fegyverek számának növelése még több emberveszteséggel járna.

 Az elmúlt napok eseményei egyenlőre ugyan nem hoztak pozitív változást a kelet-ukrajnai válságövezetben, ennek ellenére a német álláspont továbbra is kizárja a nyugati fegyverek szállítását az érintett térségbe. Abban az esetben, ha a februári megállapodás hosszú távon sem váltaná be a hozzáfűzött reményeket, Németország készen áll az oroszokkal szemben korábban is foganatosított gazdasági szankciók újragondolására és alkalmazására.

Források:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/angela-merkel-und-barack-obama-treffen-in-washington-zu-ukraine-und-is-a-1017535.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/merkel-bei-us-praesident-obama-debatte-um-waffenlieferung-an-ukraine-a-1017396.html
http://kitekinto.hu/europa/2015/02/12/kelet-ukrajna_megallapodas_van_valodi_attores_meg_nincs/#.VOzkmvmG8-g
http://www.theguardian.com/world/2015/feb/12/ukraine-crisis-reports-emerge-of-agreement-in-minsk-talks
http://mno.hu/kulfold_archiv/rendezodhet-az-ukran-valsag-jon-a-minszki-tizenket-pont-1272462
http://www.bild.de/politik/ausland/ukraine/russen-rebellen-wollen-waffenruhe-brechen-39772522.bild.html





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése