2015. február 22., vasárnap

Kína új Selyem utat épít



Peking 21. századi geo-stratégiának középpontjában régmúlt idők selyem útjának újbóli megépítése áll, ezáltal próbál pozíciókat szerezni Eurázsiában.
Miközben Sir Halford Mackinder, Heartland elméletében a cári Oroszország Eurázsiai (hátország) expanziós politikájára hívja fel a nemzetközi közösség, kiemelten a nyugat figyelmét, addig napjainkban nem hunyhatunk szemet a kínai szándékok fölött sem, habár Peking a katonai expanzió helyett gazdasági és pénzügyi hatásgyakorlás révén teszi mindezt. Az új szárazföldi selyemútvonal esetében kiemelt jelentőséggel bír a vasút. Kínai Népköztársaság jelenleg vezető szerepet tölt be a gyorsvasúthálózatok építésében, amelyeket a szomszédos államokra is kiterjeszt. Korábban a több millió dolláros befektetések, vasút- és útvonalhálózatok, valamint gázvezetékek mind délre, azaz Közép-Ázsiába vezettek, ma már észak felé is tevékenyen építkeznek. Egyik fő célkitűzés a több, mint 7000 kilométeres Moszkvát és Pekinget összekötő autópálya, amely a korábbi hatnapos utazási időt harminchárom órára rövidíti le. Ha sikeresnek bizonyulnak ezen próbálkozásaik, akkor vasút és útvonalhálózataik révén átalakíthatják, továbbá befolyásolhatják a kontinentális politikát a térségben. Fontos kiemelni, hogy az Amerikai Egyesült Államok befolyása erre a térségre nem terjed ki, továbbá így megkerülhetőek lesznek tengeri kereskedelmi övezetek, amelyek a nagyhatalom haditengerészetének felügyelete alatt állnak a második világháború befejezése óta. Továbbmenve egy északi – Moszkva közreműködésével, északi-sarkvidék irányába – és egy déli – Indiai óceánon áthaladó - tengerészeti selyem út és tervben van, amely közvetlenül kötné össze Pekinget az Eurázsiai partokkal. Mind gazdaságilag, mind stratégiailag profitálna, ha sikerülne összefogni a régiót a fennhatósága alatt, hiszen többletbevételre tenne szert, valamint stratégiailag ez a befolyási övezet az Amerikai Egyesült Államok számára bevehetetlen lenne.
Az Orosz Föderáció - a regionális nagyhatalom, ami továbbra is fennhatósága alatt tartja a régió legfontosabb térségeit - közreműködése, vagy legalábbis a beleegyezése nélkül Kína nem lesz képes az Eurázsiai erődítmény kiépítésére és fenntartására. A cári Oroszországgal ellentétben úgy tűnik, hogy a jelenlegi moszkvai vezetés nem áll a pekingi törekvések útjába. Regionális konfliktusba keveredve a nyugattal Ukrajna miatt, kivéreztetett gazdássággal, nemzetközi szankcióktól sújtva, tartósan alacsony olajárak következtében Vlagyimir Putyinnak nem lesz más választása, mintsem közeledni Hszi Csin-ping felé. A Kínai Népköztársaság perspektívájából Ukrajna egy távoli, periférikus jelentőségű, relatíve kis kiterjedésű és népességű országnak látszik, mely egyértelműen más hatalmi tényezők (elsősorban az Oroszországi Föderáció, másodsorban az Európai Unió) érdekövezetéhez tartozik, ennek megváltoztatásához pedig Pekingnek sem érdeke nem fűződik, sem képessége nincs hozzá. Peking készen áll a segítő kezet nyújtani a gyenge lábakon álló orosz államnak, ezért 2014 októberében a két ország központi bankja huszonöt billió amerikai dollár értékű megállapodást kötöttek, melynek értelmében ha szükséges pénzt folyósítanak az oroszoknak. Feltételezhető, hogy a pénzügyi segítségért cserébe a kínaiak kedvezményes áron vásárolhatnak orosz természeti erőforrásokat és haditechnológiát. Dmitri Trenin, orosz szakértő szerint a kínai Selyemút az oroszok által dédelgetett Eurázsiai unió víziója dőlhet romba. Amire számíthatunk befektetések, energia-megállapodások, ipari-technológiai partnerség a két állam között, amely a súlypontot Moszkvából Pekingbe helyezi. 
Bár Kína doktrínája eddig alapvetően arra épült, hogy nem akar világhatalom lenni, az új középosztály nacionalizmusa olyan konfliktusokba viheti bele a kínai vezetést, amelyre az ország nincs felkészülve. Kínában nincsenek választások, a vezetés mégsem hagyhatja figyelmen kívül a közvéleményt, amely egyre erőteljesebb fellépést követel egyes nemzetközi kérdésekben. A fentiek ellenére korai még azt kijelenteni, hogy az ázsiai állam a hátország nagyhatalma, s ez által a világ urává válna. Miközben Moszkva Ukrajnával és a Nyugattal van elfoglalva, valójában Peking lehet az a hatalom, amely előtt kénytelen lesz fejet hajtani a jövőben

Források:


http://nit.uni-nke.hu/uploads/media_items/svkk-elemzesek-2014-22-2.original.pdf
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése