2015. február 24., kedd

Ukrajna úton a veszélyes ösvényen







 Ukrajna állást foglalt Oroszországgal szemben, az ez év novemberében megalakult parlamenti koalíciója által, mely a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) országaihoz való csatlakozás mellett hozta meg döntését. Porosenko, ukrán elnök, eltökélten kitart a kitűzött reformok és az ország semlegességének feladása mellett, mit sem törődve a keletről várható reakcióval és a szűnni nem akaró agresszióval.

      A tavaly októberi választások változást hoztak a parlamenti összetétel tekintetében, kedvezve a Nyugat-barát csoportosulásoknak, melyek meg is ragadták az alkalmat arra, hogy érvényre juttassák törekvéseiket. Az öt pártból létrejött koalíció – Petro Porosenko Blokkja, a Jacenyuk által vezetett Népfront, az Önsegély Párt, Ljasko radikális pártja, valamint Timosenko irányítása alá tartozó Haza párt – megegyezést írt alá, mely szerint célul tűzik ki az ország NATO-hoz való csatlakozását. 

    Porosenko reformtervezeteivel igyekszik megteremteni az ehhez szükséges alapot a határokon belül, többek között megcélozva a túlzott központosítás felszámolását és intézményi stabilitást, hogy az ország olyan nemzetek feletti csoportosulásokhoz tudjon tartozni, mint az Európai Unió vagy a NATO.

      Ukrajna egyébként régóta tagja a NATO együttműködési programjainak: a Partnerség a Békéért Programnak, illetve az Euró-atlanti Partnerségi Tanácsnak, melyek egymást kiegészítő intézmények. Emellett működik az úgynevezett Ukrajna Bizottság is, mely szintén a NATO-val való együttműködést és párbeszédet hivatott fenntartani.


    Egy, a koalíciós megállapodás kidolgozása előtti felmérés alapján, az ukrán lakosság több mint fele nyilatkozott pozitívan a csatlakozással kapcsolatban és negyed részük ellenezte. A kisebbség jelenléte azonban nem hagyható figyelmen kívül az országban, és az ő állásfoglalásuk nem szerepel ebben a statisztikában. Az orosz-barát keleti területek jelenleg nem fordítanak figyelmet erre a kérdésre és nem is áll érdekükben.

      Köztudott, hogy Oroszország a varsói szerződés megszűnése után kifejezetten ellenezte a volt tagok csatlakozását a NATO-hoz, és felhívta a szervezet figyelmét arra, hogy hatáskörét nem terjesztheti ki irányába. Ukrajna mindig is egyfajta határvonalat képezett az érdekszférák között, azonban most a központi kormányzat állásfoglalása szerint kilép ebből a semleges státuszából. Olyannyira, hogy Porosenko elnök nemrégiben igényét fejezte ki a NATO felé, arra, hogy ne pusztán sérülést nem okozó védelmi eszközökkel, hanem korszerű fegyverekkel is támogassa Ukrajnát az agresszió visszaszorítása érdekében. 




  
Források:

http://www.origo.hu/itthon/20141121-ukrajna-a-nato-hoz-csatlakozna.html
http://www.hirado.hu/2014/12/23/ukrajna-dontott-a-nato-csatlakozas-szandekarol/
http://www.president.gov.ua/en/news/31289.html
http://www.nato.int/docu/review/2007/issue2/hungarian/art5.html
http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2015/02/05/ukran-valsag-porosenko-fegyvereket-ker-nato-tol  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése