2015. február 24., kedd

Ukrán válság lengyel szemüvegen keresztül

Lengyelországot súlyos döntéshelyzet elé állította az ukrán válság: gazdasági és biztonsági érdekek között kénytelen választani. Az európai integrációt erősíteni kívánó, az önálló európai hadsereg felállítását szorgalmazó ország azonban döntött: kész feladni gazdasági érdekeit egy stabil, biztonságos Európáért. Ennek érdekében, amennyiben szükséges, megfontolná az Ukrajna számára történő fegyverszállítást is - jelentette be a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Tomasz Siemoniak. 

Lengyelország sokáig tűrte, hogy marionett bábuként játsszanak vele, a rendszerváltás óta azonban minden erejével azon van, hogy egy erős, stabil, regionálisan meghatározó szerepet betöltő állam legyen. Ennek érdekében 1989 óta a mindenkori kormány magáévá tette a folytonosság és következetesség politikáját, az emberi jogok és demokrácia védelmét, valamint a racionális érdekpolitizálást. Többek között ennek köszönhetően tudta az ország nagyobb károk nélkül átvészelni a 2008-as gazdasági válságot, illetve így tudott a Visegrádi Együttműködés éllovasává válni. 

Az ukrán válság azonban a lengyeleket is megrendítette. A Donald Tusk kormánya alatt normalizálódni látszó lengyel-orosz kapcsolatok újabb negatív fordulatot vettek, hiszen Lengyelország elítéli az orosz agressziót, és egyértelműen az Egyesült Államok szövetségese a kialakult hidegháborús helyzetben. Teszi ezt annak ellenére, hogy az EU szankciók következtében létrehozott orosz ellen-embargó súlyosan érintette a lengyel gazdaságot, hiszen új felvevőpiacot kellett keresni elsősorban a lengyel alma számára. A 2014 októbere óta kormányzó Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök asszony éppen a gazdaságra nehezedő problémák miatt külön hangsúlyt fektet a szankciók által sújtott vállalatok és gazdasági szereplők támogatására. Ennek érdekében 2015. február 1-én életbe lépett az ún. Anti-crisis Act - olvasható a hivatalos lengyel kormányoldalon

Lengyelország nem csak a további gazdasági szankciók támogatásával és Ukrajna esetleges felfegyverzésével fejezi ki az orosz agresszió elítélését. Bronislaw Komorowski lengyel államfő szimbolikusan is kifejezte az ukrán néppel való együttérzését és az őket érintő lengyel támogatást, amikor Kijevbe utazott a február 20-i "Mennyei Százak" (a tiltakozás során elhunytak) emléknapjának nyilvánított  megemlékezésre. 

A régió legmeghatározóbb országa szinte a kezdetektől fogva saját problémájaként kezeli az ukrán válságot - mondta Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete egy decemberi interjúban. Ennek is köszönhető, hogy a lengyelek élen járnak a hadseregfejlesztésben, és Ewa Kopacz kormánya már 2016-ra beütemezte a NATO azon elvárását, hogy tagállamai a GDP 2%-ára emeljék a hadi kiadásokat. Tomasz Siemoniak Rigában, az EU nemzetvédelmi minisztereinek február 18-i találkozóján hangsúlyozta a NATO-EU együttműködés szükségességét, valamint kiemelte, hogy a Visegrádi Együttműködés tagjainak fokozott szerepvállalására is szükség van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése