2015. február 24., kedd

Az ukrán helyzet négy szemmel – első rész


Az ukrán válság legelemibb szereplői kétségkívül azok az egyének, akik szerveznek, szítanak, küzdenek, és mindent igyekeznek kiharcolni az általuk ideálisnak tekintett jövő érdekében. Ebben a rövid elemzésben két személyt szeretnék megvizsgálni, a két ellentétes oldalról. Nevezetesen egy donyecki szakadárt és egy donyecki ukrán párti milliomost. Mindketten más és más úton-módon alakították-alakítják az események menetelét, de egy közös mindenképpen van bennük: azért küzdenek, ami igazán fontos a számukra, bármi áron. Az ukrán helyzet elemzése négy szemmel sorozat első része.



Alexander Zakharchenko
39 éves – bányaműszerész végzettség – üzletember

A majdan-téri tüntetések során tűnt fel először, az Oplot militáns csoport tagjaként, méghozzá annak donyecki ágának vezetőjeként. Ez az Oplot „segítette” akkoriban az ukrán vezetést a pro-demokrácia tüntetések leverésében. 2014 májusában aztán kinevezték a donyecki szakadárok katonai parancsnokává. Sőt, novemberben megkapta a „miniszterelnöki” címet is Donyeckben. A leköszönő miniszterelnök úgy jellemezte őt, mint egy igazi donyecki szülöttet, akire nagyobb szüksége van a térségnek. Mindezek után tovább folytatta a harcot személyesen is az ukránok ellen, de az egyik hadművelet során megsebesült.

2015 januárjában ő vezette a szétlőtt donyecki repülőtér környéki harcokat. Ezek számukra sikerrel végződtek, hiszen az ukrán csapatok visszavonultak a hadszíntérről. Februárban, a folyamatos tűzszüneti felszólítások és megállapodási kérelmek ellenére kijelentette, hogy többé már nem fognak tűzszünetről tárgyalni Kievvel. Sőt, azt is bejelentette, hogy elkezdik az önkéntes sorozást, hogy egy 100.000 fős sereget tudjanak kiállítani a szakadárok. Bármilyen támadás kivédésére szeretnék őket felkészíteni, s ezt elősegítendő egy egész hónapos speciális kiképzést biztosítanának nekik.


Rinat Akhmetov
48 éves – közgazdasági végzettség – több bányászati holding feje Donbass-ban, milliomos

Ukrajna leggazdagabb embere. És emellett az általa vezetett bányászati holding éppen a legkritikusabb területen található. 2014 májusában a saját stadionjában rendezett „tüntetést” annak érdekében, hogy megállítsák a szerinte genocídium felé tartó ukrán válsághelyzetet. Több száz ember vett részt a megmozduláson, melyen egyébként videó üzenetben jelent meg a nép körében. Erre válaszul rögtön fenyegetések érték a donyecki szakadárok részéről, akik államosítással riogatták a vállalatát. Egyébként az általa foglalkoztatott több mint 300.000 embert is próbálja meggyőzni, hogy álljanak fel a szeparatistákkal szemben, s buzdította őket, hogy naponta szervezzenek békés ellenőrzési akciókat a térségben. Továbbá a saját TV csatornáján is leadták a békére szólító felhívását. Ezek eredményeként napokon belül sikerült visszaszorítaniuk a szakadárokat Mariupolban.


A pár nappal később, szintén májusban tartott választások napján már szakadár fegyveresek kerítették be lakását, miközben arra hívták fel a szavazók figyelmét, hogy Akhmetov az emberek ellensége, s nehogy rá szavazzanak. Tény, hogy régebben Akhmetov közel állt Yanukovych volt elnökhöz, valamint orosz üzleti kapcsolatai is vannak. Ezek mind felhasználhatók voltak a szeparatisták által, hogy bizalmatlanságot keltsenek az emberekben Akhmetov iránt.

2015 februárjában már arra kényszerült, hogy bezárja két fontos üzemét, mert a harcok elhúzódása és az általuk keletkezett infrastrukturális károk miatt nem tudnak rendeltetésszerűen működni. Mindeközben egyébként Kína felé kezd orientálódni, hiszen kínai partnereket keres a vállalatai terjeszkedéséhez. Azonban újabban még egy különös elem is felbukkant vele kapcsolatban: az ukrán hatóságok kihallgatták terrorizmus finanszírozásának vádjával a Majdan téri eseményekkel kapcsolatban.


Források:

http://www.forbes.com/profile/rinat-akhmetov
http://www.bbc.com/news/world-europe-30949527
http://www.bbc.com/news/world-europe-27483719
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-27211501

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraines-richest-man-rinat-akhmetov-has-house-surrounded-by-thousands-of-prorussian-separatists-9433133.html
https://www.kyivpost.com/content/ukraine/yarema-businessman-akhmetov-questioned-over-maidan-events-financing-of-terrorism-379222.html
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/donetsks-rebel-leader-vows-there-will-be-no-more-ceasefire-agreements-9999572.html
http://www.zik.ua/en/news/2015/02/07/akhmetov-closes-his-plants-in-yenakieve-and-makijivka-because-of-war-562468
http://www.ibtimes.com/pro-russian-rebel-leader-zakharchenko-recruit-100000-fighters-ukraine-crisis-1802260