2015. február 22., vasárnap

Budapesti panoráma a "fagyos béke" fuvallatában

Budapesti panoráma a „fagyos béke” fuvallatában

Vlagyimir Putyin február tizenhetedikei magyarországi látogatása kapcsán végigfutott a hideg az Európai Unió hátán.

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett az orosz elnök Budapestre, hogy öt dossziéból álló megállapodást hitelesítsenek. A gazdasági kapcsolatok megerősítését célzó programmal – melynek kulcseleme Magyarország gázellátására irányul – a miniszterelnök „híd” szerepet kíván kialakítani Berlin és Moszkva között, melynek egyik tartópillére a kedden lezajlott egyeztetés lenne.

Az ellenzők
A német kancellár erősen elutasítja Magyarország keleti nyitását, ugyanis az Oroszország ellen irányuló, Európai Uniós gazdasági szankciókat követően, elsősorban diplomáciai úton kívánja rendezni az ukrán válságot.

Szintén ellenszenvet szül a lengyel kormánykörökben Magyarország kelet felé fordulása, melyről a Varsóba látogató Orbán Viktornak, Ewa Kopacz miniszterelnök számolt be.

Az Európai Unió vezető állama és a Visegrádi Négyek partnerországa egyaránt a magyar önálló politikát bírálja, ami a közösségi kereteken túllépve folytat személyes érdekeket szolgáló tárgyalásokat.

Az alternatívát kínálók
Harlem Désir, francia Európa-ügyi államtitkárral tartott megbeszélést a Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős Takács Szabolcs az energiaunió és a Jean-Claude Juncker beruházási program lehetőségeiről. A magyar államtitkár mindenképpen a francia gazdasági kapcsolatok megerősítésére törekszik.

Az Európai Unió országai nem kimondottan Putyin európai határátkelésébe borzongtak bele, hanem leginkább abba, hogy az ukrán válságot élesen közelebb hozta ez a látogatás, és valóban hidat emelt az Európai Erőd irányába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése