2015. február 22., vasárnap

Az ukrán konfliktus és az autonómia törekvések

Az ukrán-orosz konfliktus során felmerültek bizonyos autonómia törekvések Ukrajnán belül. Ezek alatt nem csak az orosz kisebbség ügyét kell értenünk, hanem a magyarokat és ruszinokat, illetve a krími tatárságról se szabadna megfeledkeznünk. Ám milyen autonómia törekvések is vannak, és egyáltalán vannak e ilyenek?

A katonai beavatkozás is ezen a téma mentén történt, hiszen Putyin azon az elven vonult be a Krímre, hogy az orosz kisebbség jogait érvényesítsék, mivel bizonyos adatok szerint az orosz nemzetiségűek 60-65%-át teszik ki a lakosságnak A fenti számból kitűnik, hogy a félsziget nagy része orosz, ám nem szabad megfeledkeznünk a maradék 12% krími tatárról sem, tehát szembetűnik, hogy jelentős kisebbséget alkot az egyébként államalkotó ukrán nép (mindössze 24%). Így nézve a dolgokat már csak az volt a kérdés, hogy mikor is robbanhat ki bármi.  
A tatárok is autonómiát követelnek maguknak, szeretnék, hogy visszaállítsák a régi jogaikat. Követelik a régi megnevezések újbóli használatát, illetve az önigazgatási és egyéb szerveik elismerését. A szolidaritásáról Oleszandr Turcsinov biztosította őket.
 A kisebbségi kérdéseknél a tatárok mellett nem mehetünk el a kárpátaljai magyarok mellett sem. Ismert, hogy az 1991-es kárpátaljai népszavazáson az jött ki eredményként, hogy igény lenne egy autonóm körzet létrehozására, amelynek Beregszász lenne a központja (hasonló volt a Krím-félszigeten is, ám kettőt nem kellene összehasonlítani, hiszen Kárpátalja nem akart leválni Ukrajnától és visszatérni Magyarországhoz).
Kárpátalján nem csak magyarok élnek ám nagy számban, hanem ruszinok is. Az ő nagy részük is elkezdett ismét aktívabban foglalkozni az autonómia ügyével.
Ami ezeket az autonómiákat illeti, nagy várakozásoknak lehetünk tanúi, hiszen az új ukrán alkotmány valószínűleg nagyobb jogokat fog biztosítani a nemzeti kisebbségek, és a régiók számára. Ám ameddig ez nincs meg, várakozással tekinthetünk a fejleményekre…

források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése