2015. február 23., hétfő


Békekonferencia vagy civil fórum? - avagy a kis hal is hal?


Szlovákia kiemelt helyet kap az ukrajnai válság kezelése kapcsán, ráadásul egy nagyrészt magyarlakta város, Kassa (Košice) ad otthon a márciusi békekonferenciának. A rendezvény valóban lezajlik majd, csak épp nem olyan szinten, ahogyan azt elsőre a miniszterelnök remélte.


Robert Fico szlovák miniszterelnök már a válság kitörésekor határozottan állást foglalt Ukrajna szuverenitásának megtartása mellett, akkor még teljes mértékben támogatta az Európai Unió által elfogadott eszközöket is a válság megfékezésére. A válság kicsúcsosodása során azonban a miniszterelnök sajátos álláspontja többször is felhívta a sajtó figyelmét az országra.

Az első konfliktus akkor jelent meg, amikor az EU szigorítani kívánta Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, míg a szlovák miniszterelnök az enyhítés mellett érvelt. Állítása szerint addig nem kell a már létező szankciók mellé újabbakat bevezetni, amíg nem tudni, hogy azok működnek-e. Amellett is érvelt, hgoy ezen szankciók negatív hatással vannak országa gazdaságára. (Végül új szankciók kerültek bevezetésre). Ekkor felröppent az a feltételezés is, miszerint Fico talán orosz ügynök.

A miniszterelnök már a kezdetek kezdetén leszögezte, hogy nem kívánja erőszakkal, megoldani az ukrán-orosz fegyveres konfliktust, ám humanitárius segítségnyújtás különböző ösztöndíjak, ruházat, élelmiszer és gyógyszerek formájában továbbra is várható az országtól.  

Február 12-én a brüsszeli EU-s csúcsértekezleten ismét külön utat kívánt járni, kifejezésre juttatta ugyanis, hogy Szlovákia nem kívánja felfegyverezni Ukrajnát, de azt is leszögezte, hogy mindettől függetlenül elfogadja, ha a minszki tűzszünet következtében más NATO-tagállam élni kíván ezzel a lehetőséggel. Úgy véli azonban, hogy már csak ez a lépés hiányzik ahhoz, hogy egy hosszú háború kezdődjön Szlovákia szomszédságában.

         A miniszterelnök február 14-én egy szlovák politikai műsor élő adásában jelentette be, hogy Szlovákia új szintre lépett: Kassa városa ad otthont a március 6-7-én megrendezésre kerülő békekonferenciának. Az azonban kérdéses, hogy érdemileg mennyit tesz majd hozzá a rendezvény a konfliktus kezeléséhez, ugyanis még nem teljesen egyértelmű, milyen szinten zajlik majd a konferencia, valamint a meghívottak listáját sem tisztázták. Míg a Pravda című szlovák napilap tényként közölte, hogy Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, Bohulas Sobotka cseh elnök és Werner Faymann osztrák kancellár is részt vesz majd, a SME szlovák napilap utánajárt a dolgoknak: a német nagykövetségnek nincsenek információi a külügyminiszter érkezéséről, Sobotka elnök szóvivője szerint meghívót sem kaptak, valamint az érintett hivatalok vezetői sem kaptak tájékoztatást, jolott egy hasonló kaliberű konferencia szervezését hetekkel korábban meg kell kezdeni.

       A SME utánajárásának köszönhetően végül kiderült, hogy csupán egy civil fórumról van szó, amelyet az ASA civil szervezet kezdeményezett német-orosz és német-ukrán civil fórumokkal karöltve. Mivel a szervezet alapítója, Vladimír Faič ma a Smer (Robert Fico pártja) képviselője, tévesen kötötték a párthoz a rendezvényt. Faič azt is cáfolta, hogy Angela Merkel kérte volna fel őket a lebonyolításra.
      Fico (és ezzel Szlovákia) újra elkövette azt a hibát, amikor azt hitte, nagyobb játékossá vált a nemzetközi porondon, mint ahogy az a valóságban létezik. Egy békekonferencia valóban megrendezésre kerül Kassán, azonban az nem kormányrendezvény lesz. 








http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2015/02/20/ukran-valsag-senki-nem-tud-kassai-bekekonferenciarol-csak-fico

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése