2013. október 9., szerda

Ali Khamenei ajatollah támogatja a Nyugat felé nyitást, vagy mégsem?




Ali Khamenei ajatollah támogatásáról biztosítja Rouhani iráni elnököt a Nyugat felé nyitással kapcsolatban, jelentette ki múlt szombaton. Bár nemcsak helyeselte, de kritizálta is több szempontból a múlt hónapban tartott New York-i beszélgetését Rouhaninak Barack Obama elnökkel.

Az iráni legfelsőbb vezető szerint néhány megnyilvánulás Rouhani New Yorki látogatásánál nem volt helyénvaló, de többször is megismételte beszédében a szükségszerű nyitást a Nyugat felé- írja a The New York Times.
„Támogatjuk a diplomatikus kezdeményezését a kormánynak és ragaszkodunk a New-York-i utazás fontosságához is”- közölte Khamenei ajatollah a weboldalán.
Habár a legfelsőbb vezető nem tért ki, hogy mik voltak a nem-helyénvaló részek a látogatásnál, de az iráni vezetőség szerint a nemtetszése Rouhani és Obama telefonbeszélgetésére irányult. Ez volt az első telefonbeszélgetés az iráni és amerikai államfők között több mint 30 éve. A hívás alatt megegyeztek, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a vitatott nukleáris program hatástalanításáról- írja a The New York Times.


David Horsey / Los Angeles Times (September 25, 2013)

Irán szeretné feloldani az USA szankcióit, amelyeket azért vetettek ki rá, mert feltételezték, hogy titokban nukleáris fegyverek építésére törekszik, persze ezt Teherán tagadta- írta a BBC News. Az érdemi tárgyalás Irán és a nemzetközi hatalmak között október 15-én lesz. Rouhani 3-6 hónapon belül megállapodást szeretne elérni a nukleáris ügyben. Pénteken Obama amerikai elnök az Associated Pressnek egy interjúban elmondta, hogy reméli, hogy Irán már „egy vagy több éve” távol van a nukleáris fegyverépítéstől.

Amir Mohebbian politikai stratéga szerint „egyértelmű, hogy Khamenei ajatollay most azokhoz az emberekhez fog csatlakozni, akik azt mondják, hogy a telefonbeszélgetés túl korai volt”. Az iráni Forradalmi Gárda szerint nem kellett volna Rouhaninak felvenni a kagylót. „Az ellenségeskedés már nagyon mély a két ország között”- mondta Mohebbian.  Elsősorban szükségünk van több pozitív jelet és akciót látni az USA-tól és ez után tudjuk viszonozni ezeket, ugyanazon a szinten".

Khamenei ajatollah Teheránban tartott beszédet egy katonai légierő iskolának, ahol elmondta, hogy „optimista a szeretett iráni kormánnyal szemben, de pesszimista az amerikaiakkal”.
Közben Rouhanit visszatértekor támogatók és tüntetők is fogadták. Az elnök konvoját cipőkkel és tojásokkal is megdobálták. Az Irániak Érdekeltségét Védő Bizottság felhívta Rouhani figyelmét arra, hogy „ne kövessen el hibákat”.

Netanyahu izraeli elnök csak egyszerűen „bárány bőrbe bújt farkasnak" nevezte Rouhanit a fejlemények után.  Az izraeli miniszterelnök nem támogatja az Irán felé nyitást és nagyon szkeptikus az iráni kormánnyal szemben is.

Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése