2013. október 9., szerda

Netanyahu nem hisz a szép szavaknak





Csaknem három évtizednyi hallgatás után az Egyesült Államok és Irán újra felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. Hassan Rouhani szerint országa elkötelezett az agresszió elleni harcban és kész nyitni a nyugati világ felé, ám jó páran kételkednek az iráni elnök szavaiban. Leghangosabban az izraeli államfő, Benjamin Netanyahu ellenzi a perzsa állam elleni szankciók feloldását.

Az augusztusban beiktatott Rouhani egyik legfontosabb feladatául tűzte az Irán elleni szankciók megszüntetését és az ország nyugati kapcsolatainak javítását. Nyugatbarát politikájának első lépéseként részt vett az ENSZ New Yorkban tartott közgyűlésén, ahol az iráni atomprogram mellett, a szíriai válságról és az izraeli-arab konfliktus tarthatatlanságáról is beszélt.

„Palesztina megszállt terület, a Palesztin emberek alapvető emberi jogait súlyosan megsértik, amikor nem engedik őket visszatérni otthonaikba, szülőföldjükre, hazájukba” békülékenysége ellenére Rouhani ezekkel a szavakkal Izraelt okolta a közel-kelet legrégibb és legsúlyosabb konfliktusa miatt.
 Izraeli kollégája, Benjamin Netanyahu sem finomkodik Irán elleni felszólalásaiban.  Szerinte az iráni elnök ,,báránybőrbe bújt farkas”, aki  mézesmázas szavaival megtéveszti a nyugati világot, míg a háttérben folytatja elődei Amerika-ellenes politikáját.

A nyugati vezetők többsége Rouhani izrael-ellenes felszólalása ellenére is reménykedve fogadja Irán nyitását. Barack Obama amerikai államfő például telefonon tárgyalt iráni kollégájával. Amerikai és iráni elnök közvetlen érintkezésére több évtizede nem volt példa. A héten Angliával is megkezdődtek a tárgyalások a diplomáciai együttműködésről. Nagy-Britannia és Irán között 2011-ben szakadtak meg a diplomáciai kapcsolat, miután a britek szankciókat vezettek be az Iráni Központi Bank ellen.

Netanyahu a CNN-nek adott interjújában kifejtette, hogy ő sem zárkózik el egy Rouhanival folytatott telefonbeszélgetéstől, ám elsőként kérdéseket tenne fel barátkozás helyett.
,,Azt akarja, hogy megszüntessük a szankciókat? Állítsa le az atomprogramot! Indokolja meg, hogy Iránnak mért van szűksége földalatti bunkerekre és ballisztikus rakétákra!”
Az izraeli államfő arról is érdeklődne, hogy mért foglalkozik az arab állam urándúsítással. ,, ... az urándúsítás, ahogy mind tudjuk, a nukleáris fegyverek előállításához szükséges folyamat!”- mondta az interjúban.

Irán atomprogramja több évtizede konfliktusforrás a nyugati országok és a perzsa állam között. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelői a múltban több alkalommal is arra utaló jeleket találtak, hogy Irán atomfegyverek előállítására alkalmas erőműveket működtet, az urándúsítással pedig az ország ellen bevezetett szankciók és nemzetközi szerződések ellenére sem hagyott fel.

Rouhani szerint Irán atomprogramja pusztán békés célokat szolgál. ,,Sem a nukleáris sem más tömegpusztító fegyvereknek nincs helye Irán védelmi és biztonsági doktrínájában, ezek használata ellentmond az alapvető vallási és erkölcsi meggyőződésünknek is.” - mondta az ENSZ közgyűlése előtt Rouhani.  Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy bár országa kész fogadni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelőit, Iránnak joga van atomprogramot folytatni és ezt a jogot nem hajlandók feladni.

Az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagjával és Németországgal már tárgyalt a témáról New Yorkban.  A találkozón John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vett.  Rouhani szerint a „találkozó már közelebb vitte országaikat a megoldáshoz, következő lépésként a kérdés részleteinek megbeszélése a feladat.”

A iráni atomprogramról szóló tárgyalás október 15-én és 16-án folytatódik  Genfben.





Források: httphttp://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/156420
http://edition.cnn.com/2013/10/04/world/meast/netanyahu-israel-piers-morgan-interview/index.html?hpt=imi_t2
http://www.timesofisrael.com/full-text-of-hasan-rouhanis-speech-at-the-un/

http://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/161794

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése