2013. október 12., szombat

Nagy-Britannia és Irán újraépíti diplomáciai kapcsolatait



2 év után Nagy- Britannia és Irán bejelentette, hogy újraépítik diplomáciai kapcsolataikat, de a jelentős változáshoz további előrelépésre lenne szükség - hangsúlyozta William Hague brit külügyminiszter.

2011 novemberében tüntetők feldúlták a teheráni brit képviseletet, amellyel megsértették a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezményt. A tüntetők indítéka a brit kormány Iránnal szembeni pénzügyi szankciójára adott válasz volt. London azzal védekezett, hogy a szankciók azért léptek életbe, mert a NAÜ (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség) jelentése alapján megkérdőjelezhető volt a teheráni atomprogram békés jellege.
A történtek miatt Nagy Britannia kiutasította az iráni diplomatákat az országból és bezáratta az Irán londoni nagykövetséget. Ezáltal a brit-iráni diplomáciai kapcsolatok a legalacsonyabb szintre csökkentek.

A két ország közti legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolat a követségek bezárása óta 2012 júniusában történt Hague és Szálehi között, ahol egy konferencia alkalmából egyeztettek. A két fél 2011 óta most először tett lépéseket a diplomáciai kapcsolataik előremozdítása érdekében.
 Nagy-Britannia és Irán bejelentette, hogy a két ország megállapodott és fokozatosan erőfeszítéseket tesz a diplomácia kapcsolataik újraélesztéséhez. William Hague brit külügyminiszter és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter közösen elindítottak egy folyamatot, amely elvezethet a nagykövetségek újranyitásához, de azt is hangsúlyozta, hogy ehhez a bizalom kiépítésére és együttműködésre lesz szükség. A két külügyminiszter a közelmúltban kétszer is találkozott New Yorkban és telefonon is egyeztettek. Hague azt nyilatkozta, hogy a találkozók légköre más és az új iráni elnök -Hassan Rouhani- pozitívabb képet sugall az országukról, mint korábban. Hague nyilatkozatával párhuzamosan az iráni külügyminisztérium bejelentette, hogy jóváhagyta a parlament az ügyvivők cseréjét, ami azt jelenti, hogy a tárgyalásokkal „nem rezidens” hanem külföldi ügyvivőket bíznak meg. A bejelentésben arról nem ejtettek szót, hogy az ügyvivők hol folytatják majd a tárgyalásokat, de feltehetőleg nem Teheránban. A különös megoldásból arra lehet következtetni, hogy Nagy-Britannia még mindig nem bízik eléggé Iránban ahhoz, hogy biztonságban küldhessen diplomatát Teheránba.

Összességében elmondható, hogy London és Teherán diplomáciai közeledésének első lépései bizakodóan indultak. Hague elmondta, hogy nyitott a közvetlenebb kapcsolat megteremtésében és támogatja a további bilaterális kapcsolatok fejlesztését. Azonban a brit külügyminiszter emlékeztette Zafart, hogy a szankciók érvényben maradnak, ha nem tapasztalnak politikailag változást illetve felhívta a figyelmet arra, hogy "Irán szembeszegül hat biztonsági tanácsi határozattal".
Ennek ellenére nyomatékosította, hogy meg kell próbálni bízni az iráni kormány őszinteségében és nyitottságában, amelyhez elengedhetetlen a kommunikációs csatornák megnyitása.

Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése