2013. október 9., szerda

Az iráni kiberháború vezetőjét, Mojtaba Ahmadit meggyilkolták.

Folynak a spekulációk az elkövetők kilétéről. Több alternatíva is felmerült, azonban egyelőre semmi biztosat nem tudhatunk. Kérdéses hogy Irán és a nemzetközi média hogyan reagál a dologra és milyen következményeket rejt magában az eset. Világunk változik, és ennek tudatában kell újjá építeni vagy éppen lerombolni korlátjainkat.

A világ folyamatosan változik, mindentéren. Miért pont a hadviselés formája maradna a régi?! Nem idegen senkitől, ha a háború folyamán a felek lehallgatják a telefonokat vagy rádióüzeneteket. Számos példát láthattunk már erre az elmúlt évszázad során. Az évezredünk kínálta új lehetősséget, az internet világát miért ne használnák fel?  Hackelések és biztonsági rések kihasználása, adatok és jelszavak lopása a hálón keresztül ma már mindennapos jelenség. De hol a határ? Meddig mehet el egy ország? A legnagyobb probléma, hogy nincs nemzetközi jogi keretek közé szorítva kiberáború, így az országok között nincs korlát és folyamatában dúlhat a harc, hogy ki kinek tudja leállítani a repterét, befagyasztani a hálózatát vagy megszűntetni az ország energia ellátását.

WASHINGTON- A holtestet Teherán északi részén, Karajban találták meg. Ahmadit két halálos golyó érte a szívében, ami a kivégzés egyértelmű jelének vehető. A támadók Ahmadit szombaton munkába menet kaphatták el és ölhették meg, majd ezután szállíthatták át a testét Karajba.

Mint  Correire olasz website, mint az angol Ibnlive szerint a mostani és a 2007-ben történt gyilkosságok között párhuzam vonható. 6 évvel ezelőtt öt iráni tudóst öltek meg, akik az iráni atomfejlesztési program részlegénél dolgoztak. Az akkori akciót a Mossad rezsimnek tudták be, az izraeli Külföldi Hírszerző Ügynökségnek, akik így akarták az iráni nukleáris programot tönkretenni. De ezek egyelőre még csak feltételezések. A nyomozás még mindig tart az elkövető személy/szerv ellen. Vajon a mostani akciót egyfajta önvédelem képen szervezték meg ismét, mert úgy látták, hogy másik nagy támadó felületet találtak rajtuk az irániak? Ha így lenne, akkor tekinthetjük-e ezt annak, hogy a kiberháború van olyan veszélyes, vagy veszélyesebb, mint az atomfegyver?  Talán itt lenne az alkalom, hogy megtegyék az első lépéseket a korlátok kiszabására, hogy Ahmadit halála ne legyen hiábavaló.

Azonban vannak, akik szerint nem kizárható, hogy nem az izraeliek keze van a dologban. Felmerülhetnek a szembenálló rezsimek vagy akár titkos ellenálló szervezetek is.

Az Alborz webhely tudósítása szerint a nemzeti biztonság veszélyben van és az iráni hadsereg vezetői rendkívüli óvatosságra hívta fel a lakosság figyelmét, hiszen az ellenség köztük jár.


Mind a keleti, mind a nyugati világ kíváncsi félelemmel várja az iráni kiberháború válaszcsapását, amivel megbosszulják az elkövetőket. A kérdés csak az, meddig tart mire rájönnek ki az ellenség.  Ami persze csak idő kérdése, hiszen ők is tagjai a világ legnagyobb információbázisának, az Internetnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése