2013. október 9., szerda



Az iráni kiberháború parancsnokát meggyilkolták. Meggyilkolták? 


Az iráni kiberhadviselés fejét, Mojtaba Ahmadit valószínűsíthetően merénylők gyilkolták meg. Ez azonban csak újabb csepp a spekulációk tengerben, mivel az elmúlt években egyre több, a nemzetbiztonság terén kulcsfontosságú szereppel bíró egyént ölnek meg.


Mojtaba Ahmadit holtan találták Karaj város közelében, észak-nyugatra Teherántól. Utoljára szeptember 28-án látták, amint elhagyja házát, később pedig két lyukkal a szívén találtak rá. Egy szemtanú szerint a teste olyan sérüléseket szenvedett el, melyek közelről leadott pisztolylövésekre utalnak. 


Az Iráni Forradalmi Gárda azonban tagadja a merényletről szóló híreket. Facebook oldalán megerősítette, hogy valóban a dolgozójukról van szó,ám az esetet rettenetes balesetként tünteti fel, mely az egyik dolgozójukat érte. Az oldalon részvétüket is kifejezték az esettel kapcsolatban, a felhasználók szerint azonban veszélyes nyilvánosan beszélni a történtekről, mert a forradalmárok még felhasználhatják a saját érdekükben, ezáltal veszélyeztetik az iráni nemzetbiztonságot. A vizsgálat indítását a Forradalmi Gárda azzal indokolta, hogy nincs információjuk a tettesről, de egyelőre még korai bárkit is vádolni. 


A nyugati hatóságok szerint 2007 óta öt, a nemzetbiztonsággal foglalkozó jelentős személy vált merénylet áldozatává, mint Mostafa Ahmadi Roshan kémikus, aki a Natanz urándúsító üzemben dolgozott, és tavaly januárban robbantották fel a saját autójában. A kormány akkor a Moszadot, Izrael nemzeti hírszerző ügynökségét gyanúsította, amely hasonló státusszal rendelkezik, mint a CIA.  Ez ugyanaz az üzem, amely a Stuxnet számítógépes vírus célpontjává vált nemrég. A vírust az USA és Izrael fejlesztette ki közösen, visszafogva ezzel Irán nukleáris programjának a fejlesztését.  Ráadásul a hír azon a héten érkezett, amikor az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy ha kell, Irán egymaga is leállítja Irán nukleáris fegyverkezését: "Izrael sosem fog belenyugodni, hogy egy olyan rendszer rendelkezik nukleáris fegyverekkel, mely újra és újra kijelenti, hogy eltöröl minket a Föld színéről." Ugyanezen a héten, még a történek előtt néhány nappal tört meg a több, mint 30 éves csend USA és Irán közt és nyugodtak meg kissé a kedélyek, miután Obama és Irán új elnöke, Hassan Rouhani telefonon kapcsolatba léptek egymással. Ez talán az első lépés. 


Iránnal kapcsolatban álló hackerek – egyfajta válaszként a Stuxnet vírusra -  már hónapok óta keresik az USA védelmi rendszerének a gyengepontját, hogy megzavarhassák a villamosenergia-hálózatokat, a pénzügyi rendszert és egyéb kulcsfontosságú hálózatokat. 



http://www.ibtimes.co.uk/articles/511077/20131003/iran-denies-cyber-war-commander-assassinated.htm
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/10350285/Iranian-cyber-warfare-commander-shot-dead-in-suspected-assassination.html
http://blogs.telegraph.co.uk/news/shashankjoshi/100239562/iran-the-mossad-and-the-power-of-cyber-warfare/
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/10/02/iran-cyber-war-commander-shot-dead/2912045

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése