2013. október 9., szerda

Iráni rakétaprogram, avagy „ A végtelenbe és tovább”???

Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök keményebb vonalú politikát sürget az iráni nukleáris- és rakétaprogramokkal szemben.

Iránban a Sacred Defence Week, az 1980-88 között zajló iráni-iraki háború kitörésének emlékére megtartott ünnepségsorozat keretében, 2013. szeptember 22-én rendezett katonai díszszemlén 30 darab 2000 km hatótávolságú rakétát vonultatott fel az iráni hadsereg (Revolutionary Guards).

Hassan Rouhani elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a bemutatott fegyverek kizárólag védelmi célokat szolgálnak:

„In the past 200 years, Iran has never attacked another country.”

Ezen kijelentés ellenére az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu egy, az Amerikai Egyesült Államoknak címzett figyelmeztetéssel azonnal reagált a katonai erődemonstrációra. A heves reakció lehetséges oka, hogy Irán először mutatott be ilyen méretű, akár Izrael területén lévő célpontok ellen is bevethető, nagy hatótávolságú rakéta-arzenált. Izrael úgy véli, az interkontinentális rakéták fejlesztése és az Irán által töretlenül békés célúnak titulált nukleáris program kapcsolatban állnak, az ilyen mértékű rakétafejlesztések ugyanis nem szolgálhatnak kizárólag védelmi célokat, lévén, hogy ezek a harci eszközök nukleáris robbanófejek szállítására is alkalmasak.

Netanyahu úgy fogalmazott egy amerikai újságírónak: „Ezeket nem nekünk szánják, minket már azokkal is elérnek, amivel rendelkeznek. Ezeket Önöknek szánják.”

A rakéta mizéria 2011-ben, egy iráni katonai bázison történt robbantást követően erősödött fel. Izrael egy olyan kísérletsorozat részének tulajdonította a robbantást, amely akár a 10000 km-t is meghaladó hatótávolságú interkontinentális rakéták kifejlesztését célozza. Egy hasonló hatótávú rakétával Irán számára az USA is elérhetővé válhat.

Az izraeli szakértők véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy a fejlesztések mikor érik el azt a stádiumot, mely már veszélyes lehet, azonban Netanyahu, különösképp a katonai bemutatót látva, időszerűnek érezte a pillanatot, hogy nyomatékkal felhívja a figyelmet arra, hogy az új iráni vezetővel, Hassan Rouhani-val folytatandó tárgyalássorozaton az eddigieknél keményebb fellépésre lesz szükség. Amerika is egyetért abban, hogy nem megengedhető, hogy Irán továbbra is részleges megegyezések mögé bújva folytassa a halogató – időt nyerő – politikát.

Tény, hogy habár az USA területét veszélyeztető interkontinentális rakétákkal még nem rendelkezik Irán, azonban az is tény, hogy a Perzsa Öbölben állomásozó amerikai hadihajók elleni fellépésre az iráni hadsereg eszközei már megvannak.

Elképzelhető, hogy Netanyahu a 2001. szeptember 11-ét követően az amerikai lakosság körében kialakult „sokk-szindrómát” kívánja meglovagolni és ezzel hangnemváltást kieszközölni a diplomáciában. Az új iráni elnök személyéhez új reményeket fűz a nyugati politika, mivel korábban, az Ahmadinejad-al folytatott tárgyalások nem vezettek kézzel fogható eredményre.

Ez csak egy újabb lépcsőfoka az immár több mint tíz éve tartó konfliktusnak, melynek megoldását ez ideig nem sikerült megtalálni.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése