2013. október 9., szerda



Facebook és a Twitter újra blokkolva Iránban

Kis ideig ugyan, de újra elérhetőek voltak a közösségi oldalak az országban.

TEHERÁN – Szeptember közepén egy napig elérhető volt a Facebook és a Twitter. Hétfő estétől keddig egy hibának köszönhetően élvezhette az irániak egy része az oldalak nyújtotta szolgáltatásokat, derült ki a hatóság nyilatkozataiból. Leginkább Teheránban volt jellemző az oldalak látogathatósága. A két közösségi site-ot még 2009-ben zárták le az országban, miután az elnökválasztást követően tüntetések kezdődtek. Ezt a közösségi oldalak számlájára írták, mondván ott szerveződnek meg az akciók.
 
Az internet felhasználók beszámolói szerint a technikai malőr, és az, hogy telefonról is elérhetőek voltak az oldalak az elmúlt évek legvidámabb napját szerezte nekik. Mindezt követően felmerült az a téma is a hivatalnokok körében, hogy feloldják a lezárást, vagy éppen újra zárolják azokat.
Később kiderült, Irán nem tervezi megszüntetni a Facebook és Twitter blokkolását a nagyközönség bánatára, annak ellenére, hogy néhány magas rangú tisztviselő használja, tudtuk meg a távközlési és informatikai minisztertől. Hasan Rouhani elnök Twitterezik, míg Irán külügyminiszterének Facebook és Twitter oldala is van. Az ország tiszteletre méltó vezetője Ayatollah Ali Khamenei megtalálható mind a két oldalon, de elmondások szerint nem saját kezűleg ő használja.

A blokkot kijátszva számos iráni proxyn keresztül használja a tiltott oldalakat. A minisztérium internetes oldalán közölt nyilatkozatból kiderült, a blokkolás és a blokk feloldásának kérdéséről egy szakmai szervezet dönt a minisztériumon kívül, írta Vaezi. Amint ez a döntés megszületik, a nyilvánosságot értesítik a fejleményekről.



http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/official-says-iran-wont-unblock-facebook-twitter-denies-comments-later/2013/10/07/8cfce7dc-2f84-11e3-9ddd-bdd3022f66ee_story.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése