2013. október 9., szerda

Iráni elnökválasztás

Mérséklődhet a kapcsolat Irán és a Nyugat között?

Bizakodásra adhat okot az iráni elnökválasztás eredménye, ugyanis már az első fordulóban nyert a nyugat felé békés nyitással kampányoló mérsékelt jelölt, Haszan Rohani, így megvan rá az esély, hogy létrejöjjön egy enyhülési folyamat az egyébként fagyos kapcsolatú Irán és a Nyugat (elsősorban az USA és Izrael) között.
Az iráni választópolgárok több, mint 50%-a támogatta a mérsékelt Haszan Rohanit, aki így már az első körben megnyerte az iráni elnökválasztást. Második helyen a jelenlegi teheráni polgármester, Mohammed Baqer Qualibaf végzett, míg a harmadik helyet a keményvonalas konzervatív Saeed Jalili szerezte meg.
Iránban a köztársasági elnöké a legmagasabb pozíció, amit közvetlenül a nép választ, felette áll a legfőbb vezető, aki voltaképpen a vallási és politikai hatalom legfőbb birtokosa és jóvá is kell hagynia az elnökválasztás eredményét, ami augusztusban meg is történt. „Ez a győzelem a bölcsesség, mértékletesség és érettség győzelme” – idézett a BBC az újdonsült elnök beiktatási beszédéből. A nyugattal való korlátozott együttműködés mellett Rohani hangsúlyozta, hogy ehhez a Nyugatnak tisztelnie kell Iránt és elismerni az iszlám állam jogait.
A Fehér Ház is üdvözölte az iráni elnökválasztás eredményét. „Értékeljük az iráni emberek választását és gratulálunk részvételükhöz ebben a politikai folyamatban” – idézi a Washington Post a Fehér Ház szóvivőjét, Jay Carney-t.
Ugyanakkor kérdéses, hogy hazájában hogyan fogadják az új elnök nyitási politikáját a keményebb vonalat képviselő katonai vezetők és a legfőbb vezető, Ali Hamenei. Korábban volt már rá példa, hogy a legfőbb vezető meghátrálásra és kevésbé reformer politikára kényszerítette köztársasági elnökét, legutóbb Mohammad Khatami elnöksége idején, aki egyébként Rohani egyik feltétlen híve egy másik ex-elnökkel, Akbar Hashemi Rafsanjanival együtt.
Rohaninak tehát óvatosan kell manővereznie a reformpolitikával, minél kevesebb támadófelületet kell hagynia a konzervatívoknak, akik várhatóan erősen fogják támadni a legkisebb reformok miatt is, ahogy annak idején Khatamit is. Rohani egyelőre élvezi a legfőbb vezető bizalmát, Ali Hamenei gratulált választási győzelméhez és támogatja diplomáciai lépéseiben, ugyanis a köztársasági elnök az előző héten New Yorkba látogatott az ENSZ gyűlésére és telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel is. „Támogatjuk a kormány diplomáciai lépéseit és fontosnak tartjuk azokat. Ahogy támogatjuk a látogatás során elhangzottakat is” – idézi a CNN Ali Hameneit.
Azonban a legfőbb vezető kritizálta köztársasági elnöke néhány lépését, „nem kívánatosnak” és „nem megfelelőnek” nevezve azokat – említi az iráni illetőségi, de angol nyelvű Press TV. Hamenei valószínűleg a Rohani és Obama közti telefonbeszélgetésre célzott, ilyenre egyébként utoljára 1979-ben volt példa, hogy az USA és Irán között ilyen személyes hangvételű párbeszéd alakult volna ki az ország vezetői között.

Ez azt vetíti előre, hogy Hamenei megpróbálja visszafogni és féken tartani reformer elnökét, hiszen az iráni forradalmat fenn kell tartani, de Rohani óvatosan egyensúlyozva bizonyos engedményeket és eredményeket kicsikarhat, ezáltal olvaszthatja egy kicsit Irán és a Nyugat közti fagyos kapcsolatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése