2013. október 13., vasárnap

Misrepresenting the Middle East




Elkendőzött valóság - Közelkép a Közel-Keletről

 Joris Luyendijk könyve az Elkendőzött valóság betekintést enged a Közel-Keleti tudósítás világába. A szerző próbálja mindazt megmutatni, ami a képen és a  „képen kívül” van, amit a média  nem vagy egészen másként mutat. Teszi mindezt nagyon őszintén.
A tudósítói munkáról alkotott véleményemet több ponton is megcáfolta Luyendijk könyve. Naivan úgy gondoltam, a tudósítók elsődleges forrásokból dolgoznak és jól ismerik az adott terepet, amelyről írnak. Kiábrándító, hogy sokszor azonban csak egy ötcsillagos hotelben berendezett sajtközpontból az ingyen szendvics és kávé mellé kapott „tuti idézetes” hand-outok alapján készülnek a cikkek. A szerző is sokszor ehhez a módszerhez folyamodik a verseny és az időhiány miatt.
A vágóolló törvényéről is itt olvastam először, ami a képek közvélemény formáló erejéről szól. Azt eddig is tudtam, hogy a képeknek nagyobb hatásuk van a nézőkre, mint a hangnak/szövegnek. Meghökkentett azonban az, hogy ezek a felvételek hogyan készülnek és valójában mennyire picike szeletét mutatják az egésznek. Az, hogy a riportalanyok „parancsszóra”  sírják el magukat, színészkednek, mindezt legtöbbször pénzért a stábok kérésére, hiteltelenné teszi a felvételeket. Persze ez is csak üzlet és jó terep a médiaháború folytatásának.
A második intifáda tárgyalásánál került elő a médiaháború, amiben az írott sajtó és a tévé is pódiumot biztosít a konfliktus megvívására. Ebben a háborúban nem számít mi történt, csak az hogyan tálalják és egyáltalán bekerül-e a hírekbe. Minden újabb hír olyan, mint egy hadművelet. Mire idáig jutottam a könyv olvasásában, már meg sem lepődtem...
Az mégis megdöbbentő volt számomra, hogy gyakorlatilag minden hír manipulál(t) és több „szűrőn” is átmegy mire hozzánk elér. Hogy alakíthatnánk ki a saját véleményünket bármiről is, ha a hírekkel már eleve kész nézőpontot is kapunk?! 
A könyv megerősítette az álláspontomat abban, hogy nem véletlenül nevezik a médiát a negyedik hatalmi ágnak. Mi nézők vagy olvasók csak azt látjuk, amit látni engednek, és ahogy a szerző is írja, néha a lényeg marad ki a képből.  Hogyan is tudhatnánk így mi történik a Közel-Keleten, amikor a hírekben hatalmas Nyugat-ellen tüntetésekről olvasunk, ahol valójában csak százhúsz hivatalnok vesz részt. Az sem volt új, hogy az adott újságnak, csatornának is az első és legfontosabb célja a néző-, illetve olvasószám növelése, megtartása nem pedig a tájékoztatás. „If it bleeds, it leads.”
A szerző azonban rávilágít arra, hogy egy dolgot milyen sokféle szemszögből lehet közvetíteni és ezt eleve mennyire meghatározza a szóhasználat. Nem mindegy, hogy a „muszlim, arab betelepült, szabadságharcos, vagy terrorista” megnevezést használjuk ugyanarra a csoportra. A kifejezéseknek egész ezidáig nem is tulajdonítottam ekkora jelentőséget.
A holland szerző egy rendkívül értékes könyvet ad olvasója kezébe és nem hagy illúziókat a média működésével kapcsolatban. Mindent egybe vetve nekem nagyon tetszett, bár több kérdést hagyott mint amennyit megválaszolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése