2013. október 8., kedd

Az ajatollah nem bízik az Egyesült Államokban

Hasszán Rohani iráni elnök legutóbbi, Amerikában tett diplomáciai útjára és megnyilvánulásaira reflektálva Ali Hamenei  ajatollah nemtetszésének adott hangot szombati beszédében. Úgy véli , Irán nyitása Nyugat felé –főként az Amerikai Egyesült Államok felé-veszélyeket is rejt magában

Rohani elnök múlt heti, amerikai útja nem talált lelkes fogadtatásra  hazájában. A nyáron megválasztott új iráni elnök a közeledés politikájának jegyében  barátságosabb diplomáciát kíván folytatni,   a nyugati világ megnyugtatására. A New York-i ENSZ ülésre utazó iráni elnök többek között az iráni atomprogramról, a Nyugattal való békés kapcsolatokról beszélt. A pénteki sajtótájékoztatón pedig megerősítette a hírt, miszerint negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel. Erre-hogy egy iráni elnök egyáltalán szót váltson amerikai kollégájával évtizedek óta nem volt példa.

Odahaza, Iránban azonban Ali Hamenei , Irán legfőbb vallási –és politikai - vezetője kevésbé tűnik derülátónak.  Az ajatollah  ISNA hírügynökség által közzétett szombati beszéde erősen kritikus hangvételű volt . Összességében azonban nem a Nyugat, hanem az Amerikai Egyesült Államok felé való közeledést helyteleníti. Természetesen szó sincs arról, hogy ne támogatná Rohani elnököt és az iráni diplomáciát. ,,Bízunk diplomatáinkban, különben nem támogatnánk őket” –,,viszont nem bízunk az Egyesült Államokban”- nyilatkozta a vallási méltóság.  Az ajatollah szerint az Egyesült Államok kormányzata megbízhatatlan. Továbbá: ,,arrogáns és illogikus” . Kissé visszautalva az izraeli  megnyilatkozásokra, melyben az új elnököt ,,báránybőrbe bújt farkasnak „  jellemzik, Hamenei  az amerikai kormányt úgy jellemzi, mint amelyet,, foglyul ejtett a  nemzetközi cionizmus” Ez a megállapítás egy iráni vezető részéről nem szokatlan: az amerikai-izraeli szövetség  mindig is éles kritika tárgya volt Iránban. Az efféle utalások tehát egyértelműen a regionális ellenségeskedésben álló Izrael és Irán viszonyának termékei
.
Ali Hamenei attól is tart, hogy az Egyesült Államok,, megszegi ígéreteit „ ám nem fogalmazta meg, konkrétan mit is ért ez alatt.  Mindenképpen egy eltúlzott lépésnek, legalább is ,,nem megfelelőnek „ tartja tehát az olyan aktusokat, mint egy közvetlen telefonbeszélgetés az Irán számára ,,főellenség” USA elnökével.  Roháni elnök helyettese, Ali Dzsafari szintén nem helyesli a telefonhívást: mint fogalmazott, ez egy ,,taktikai hiba volt”.

Rohani elnök arról beszélt a pénteki sajtótájékoztatón New Yorkban, hogy a tárgyalások hatására Irán és a Nyugat viszonya jelentősen javulhat. Sőt, tette hozzá,  nem zárkózik el egy Obama elnökkel való személyes találkozótól sem. Más szinteken is kezdeményezőek az irániak:  Mohamed Dzsafad Zarif külügyminiszter John Kerry-vel tárgyalt, az iráni nukleáris programról pedig az ENSZ Biztonsági Tanács öt  állandó tagjával és Németországgal kötöttek megállapodást, miszerint egy éven belül  egyezségre fognak jutni Irán nukleáris programját illetően.

Ali Hamenei tehát-mint Irán legfőbb vallási vezetője az ország népét kívánta képviselni kritikájával.  Irán békülékenyebb és nyitottabb kíván lenni, viszont továbbra is fenntartja a bizalmatlan álláspontot az Egyesült Államokkal,  Izrael fő támogatójával szemben.  Ugyanakkor elvárják, hogy a világ legyen elfogadóbb saját politikájukkal,  mindenekelőtt az iráni atomprogrammal – kapcsolatban  , mely , ahogy állítják, kizárólag békés célokat szolgál.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése