2013. október 10., csütörtök

Irán nem kér az izraeli támogatásból

Meglepő fordulat Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök beszéde után. Az iráni diplomácia hallgat az Izrael által felajánlott támogatással kapcsolatban. Ez valószínűleg a két ország partnerségének végét jelenti. Teherán az Usa-val kezdene tárgyalásokat, hogy így enyhítsen Izraeltől való gazdasági függőségén. Obama döntési kényszer előtt.
Az izraeli miniszterelnök üdvözölte az iráni atomprogram fejleményeit az ENSZ Közgyűléséhez intézett beszédében. A keddi ülés kezdetén felszólaló Benjamin Netanyahu elismeréssel méltatta a nemrég megválasztott iráni elnök, Hassan Rouhani elkötelezettségét a nukleáris energia békés felhasználása mellett. Beszédében kiemelte, hogy Izrael állam további pénzügyi és technikai segítségnyújtásra is hajlandó, amennyiben az urándúsító építése a tervezettnél lassabban haladna. A kormányfő kijelentette: „az iráni nemzet elidegeníthetetlen joga, hogy a nukleáris energia felhasználásával növelje erőforrásait.”
Az ülés befejeztével Hodadad Szejfi iráni diplomata reagált országa nevében Netanyahu szavaira, aki a nyugati diplomáciai kapcsolatok megerősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Külön kiemelte a Washingtonnal való szorosabb együttműködés lehetőségét további nukleáris erőművek építése, valamint az internetes lefedettség bővítése céljából. Az izraeli miniszterelnök szavaira és felajánlására nem válaszolt érdemben, így a várakozásokkal ellentétben, a két ország közti kapcsolatok gyengülésére számítanak a külpolitikai elemzők.
„A keddi ülés után egyértelművé vált, hogy Irán nem fogadja el a neki szánt második izraeli pénzügyi támogató csomagot és inkább az amerikai kapcsolatok felé fordul”- írja a New York Times tegnapi száma-” Az izraeli segítségnyújtás önzetlenségét illetően már korábban is felmerültek kétségek, de mindeddig hatékonyan működött Izrael befolyási övezetének növelése a régióban.”
A nem várt fordulat az Amerikai Egyesült Államok és Izrael viszonyát is átalakíthatja. A The Times of Israel című tel-avivi lap, diplomáciai forrásokra hivatkozva állítja, hogy Netanyahu személyes találkozón kívánja meggyőzni Barack Obamát az irániakkal való partnerség elutasításáról.
Kérdés, hogy Obama mennyire lesz képes meggyőzni igazáról pártját és az ország közvéleményét egy elutasító válasz esetén. Minden jel arra mutat, hogy növelné párton belüli támogatottságát, ha elfogadja a Teherán felől érkező nyitást és elérhetővé teszi Irán számára az internet-hálózat kiépítését. Amerikai prominens kormányzati személyek a hálózat kiépítésétől a liberális szabadságjogok szélessávú terjedését várják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése