2013. október 9., szerda

Cikk (valami probléma folytán nemtudtam olyan tördeléssel felrakni egyik munkámat sem mint ahogy azt megcsináltam)



Az irániak visszavágnak az izraeli miniszterelnöknek
Az izraeli miniszterelnök múlt szombati interjújában tett kijelentésére Twitteren reagáltak iráni állampolgárok.

Benjamin Netanyahu a perzsa BBC-nek adott interjújában burkoltan azt állította, hogy Iránban tilos farmernadrágot viselni és többek között nyugati zenét hallgatni.
,, Amennyiben az iráni állampolgárok szabadok lennének, farmernadrágot hordanának, nyugati zenét hallgatnának és szabadok lennének a választások" jegyezte meg Netanyahu az interjú során, amelyet Október 5.-én este adtak le.
Ezen értesülve több iráni fiatal képek tömkelegét twittelte, melyeken farmernadrággal teli szekrények, farmernadrágot áruló boltok és farmert viselő iráni állampolgárok szerepeltek. Valószínűleg a leghatásosabb kép és egyben személyes kedvencem is, amelyen Ali Khamenei ayatollah látható akinek egy farmert viselő kisfiú súg valamit a fülébe. A fiú neve Alireza Ahmadi-Roshan, egy meggyilkolt iráni atomkutató kisfia.
,,Nemhogy farmert viselek, de külföldi zenét is hallgatok! Fogadni merek azt hiszi, hogy még mindig lovakkal közlekedünk autók helyett" és a ,,Farmert viselek mint minden más fiatal és idős iráni" képaláírások mellett volt aki sértőbb hangvételű "üzenetet" fogalmazott meg.
,,Hazudsz Netanyahu, nem is láttad hogy ölték meg a mi Neda-nkat. Farmerben volt. " írta az egyik iráni férfi utalva a 2009-es választások miatti tömegtüntetésekre, amelyen egy Neda Agha-Soltan nevű énekesnőt lelőttek, aki kevesebb mint 1 perccel később belehalt sérülésébe. Neda azóta a kormány ellenes tüntetések jelképe lett, arca plakátokon, története videók tömkelegében szerepelt. Netanyahu állította, hogy látta a sokkoló videót, amelyen Neda belefullad saját vérébe. A videón jól látszik, hogy a haldokló nő és a segítségére siető iráni férfiak is mind farmert viselnek, erre világított rá a hírhedt videóból kivágott képet twittelő iráni férfi.
Twitter és a Facebook csak két példa abból a több mint 5 millió blokkolt weboldalból amelyek elérését az iráni vezetőség igyekszik lehetetlenné tenni. Múlt hónapban az iráni lakosság nagy örömére teljesen elérhető volt a Facebook, ám órákkal később a hivatalos szervek közölték hogy csak műszaki hiba történt. Aki szabadon szeretne böngészni az virtuális magánhálozatok (Virtual Private Network, VPN) létrehozásával ezt megteheti. Többeknek meglepetésül szolgálhat, hogy a Google Trends-en a "sex", "film", "girl", "porn", "download" kifejezésekre kerestek rá legtöbbször még az ország konzervatívabb területein is.
Az irániak böngészési szokásai és humorérzéke nem sokban tér el egy európaiétól. Ezt a twittelt képek és azokhoz csatolt mondatok, továbbá a Google Trends statisztikái is alátámasztják.
Források:
http://www.theguardian.com/world/iran-blog/2013/oct/07/iranians-israeli-pm-tweeting-jeans
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24435408
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24346969

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése