2013. október 10., csütörtök

Nyitás Nyugat felé?



Az Egyesült Államok és Irán közötti kapcsolat enyhülni látszik. Az USA azonban konkrét lépéseket vár Irántól a nukleáris program ügyében.


Barack Obama és az iráni elnök, Haszan Róháni egy hete telefon megbeszélést tartottak, ami több, mint harminc éve a legmagasabb szintű érintkezés volt a két ország között.
Róháni júniusi megválasztásakor már felmerült az a kérdés, hogy tárgyalások kezdődhetnek-e Teherán régóta vitatott atomprogramjáról. Az iráni elnök láthatóan békülékeny politikát folytat és az ENSZ Közgyűlésének ülésén kijelentette: Irán kész „bizonyos feltételek mellett, határidőhöz kötött és eredményorientált" tárgyalásokat kezdeni a nukleáris programról.
Az amerikai elnök bizakodását fejezte ki a „virágzó diplomáciával” kapcsolatban kormánya és az új iráni elnök között, de hozzátette: "USA nem fog rossz alkut kötni az iszlám köztársaság nukleáris programjáról".
Az Egyesült Államok, úgy véli Irán körülbelül egy év múlva képes lesz nukleáris fegyver előállítására, habár ezek a becslések elég „konzervatívak” – mondta az amerikai elnök, a telefonos megbeszélés utáni interjún, szombaton. Az izraeli hírszerzés szerint azonban, Irán már pár hónapon belül képes lehet atombomba előállítására. Mindkét ország szerint Irán atomprogramjának nukleáris fegyver előállítás a célja. Irán azonban azt állítja az urándúsítás csakis békés célokat szolgál és elutasítja a nukleáris és a más tömegpusztító fegyvereket.
Obama amerikai hivatalnokokat bízott meg egy esetleges amerikai-iráni megállapodás kidolgozásával, ami csillapíthatná a nemzetközi aggodalmat Irán nukleáris programjával kapcsolatban. Felhívta Irán figyelmét arra is, hogy a kapcsolatok rendezéséhez konkrét lépéseket is szükséges tennie, hogy bizonyítsa nem törekszik nukleáris katonai potenciál megszerzésére. De nem Róháni Irán egyetlen döntéshozója, még csak nem is ő a végső döntéshozó – mondta Obama.
Ali Hamenei ajatollah az ISNA hírügynökségnek tett közleményében értékelte az elnök múlt heti diplomáciai lépéseit. Irán legfőbb vallási és politikai vezetője támogatja a Róháni vezette kormány diplomáciai lépéseit és erőfeszítéseit, az amerikaiakkal kapcsolatban viszont pesszimista. Az ajatollah hozzátette azt is, hogy bizonyos lépések „nem voltak megfelelőek”, utalva ezzel az elnökök közötti telefonbeszélgetésre. Az amerikai kormányzatot megbízhatatlannak és önteltnek nevezte és nem nem tartja megbízható tárgyalófélnek.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése