2013. október 9., szerda

Az újdonsült együttműködési hajlamot örömmel fogadja Amerika, Izrael mégis óva int. Mit várhatunk Irántól?


Néhány nappal Obama és Rohani történelmi telefon beszélgetését követően Washingtonba látogatott Benjamin Netanyahu, Izraeli miniszterelnöke, hogy tárgyalásokat folytassanak, a Közel-Kelet biztonságát befolyásoló tényezőkről, különös hangsúlyt fektetve Iránra.

Az 1979-ben az iráni iszlám forradalom során megvalósuló teheráni túszdráma az amerikai- iráni kapcsolatok elmérgesedésének kezdetét jelentette. Ez idő alatt az irániak és az amerikaiak is figyelmen kívül hagytak számos nemzetközi jogi, de ami ennél is fontosabb emberi jogi normát, is. Itt példaként emelem ki; a diplomáciai képviselet sérthetetlenségének megszegését, vagy a személyzet több mint egy éven át tartó fogva tartását.

Éppen ezért, a több mint harminc éve tartó ellenségeskedés után hatalmas lépésként értékelhető az újonnan beiktatott Hasszan Rohani elnök közeledési kísérlete. Az iráni elnök ENSZ-ben tett felszólalását követően személyes találkozóra nem, azonban telefonos egyeztetésre sor került 1979 óta először Amerika és Irán között. Mindez egy amerikai-iráni csúcstalálkozó létrejöttét helyezi kilátásba viszonyuk esetleges rendezésére.

Benjamin Netanyahu október 1-én elhangzott ENSZ beszédében különös hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét miszerint; Roháni békésnek tűnő fellépése, talán koránt sem annyira békepárti, mint ahogyan azt gondolják. Nézetei alapján az 1970-es évek folyamán lezajlott véres iszlám forradalom és Roháni akkor betöltött pozíciója még mindig a jelenlegi politikai élet egyik legmeghatározóbb eleme.

Az izraeli miniszterelnök álláspontjának legfontosabb része- mind az Obamával való bilaterális, mind az október 1-i ENSZ gyűlésen elhangzott beszédében- az óvakodásra épülve; a szankciók érvényben, hatályban tartása. Az amerikai és az izraeli miniszterek egyetértettek abban, hogy Irán elköteleződésének bizonyítására a szavak nem elegendőek, tettek is szükségesek. Vajon ez hogyan lehetséges? Míg Obama szemszögéből mindennél fontosabb szerepet kapna a folyamatos diplomáciai kapcsolattartás, addig Netanyahu az összes meglévő dúsított uránium áthelyezésében látja a megoldást.

Netanyahu ENSZ beszédet követően egy iráni képviselő felszólalásában megerősítette, a Roháni által már korábban kinyilatkoztatottakat, miszerint a nukleáris programjuk csak békés célokat szolgál. Kijelentette továbbá azt is, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökséggel.

K.N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése