2013. október 9., szerda

Ébredések - színes, széles vásznú közeledés Irán és Amerika között



Ébredések - színes, széles vásznú közeledés Irán és Amerika között

Harminc év után megtört a jég: levélváltás, majd telefon beszélgetés a legfelsőbb szinten


Minden bizonnyal az elmúlt idők egyik legnagyobb diplomáciai eseményének mondható, hogy több, mint 3 évtizedes kómából ébredni látszik a diplomáciai kapcsolat Irán és az Egyesült Államok között.
Mint ismeretes a két állam 1979-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolat, mikor iráni egyetemisták egy néhány száz fős csoportja kivonult az utcákra, majd betört az Egyesült Államok teheráni Nagykövetségére, túszul ejtve az ott dolgozók túlnyomó részét, akiket csak több, mint egy évig tartó fogság után engedtek szabadon.
Az elmúlt években Irán atomprogramja a nemzetközi szintéren a figyelem középpontjába került. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökég 2011-es jelentésében már szerepel, hogy Irán olyan számítógépes modellek birtokában van és olyan kísérleteket folytat, amelyek atombomba gyártásához szükségesek. Bár mai napig ellentmondó információk keringenek és több féle feltételezés van e témában, de az bizonyos, hogy ha jelenleg még nem is rendelkezik Irán atombombával, már nagyon közel jár hozzá.
Ezeknek a folyamatoknak a megakadályozása vagy legalábbis lassítása érdekében mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Irán ellen. Ilyen volt például a legnagyobb bevételi forrást megcélzó olaj import korlátozás vagy az Egyesült Államok által bevezetett pénzügyi, kereskedelmi szankciók.
Ezen előzmények után idén szeptemberben a két ország közötti - eddig szankciókra épülő -  „diplomáciai” kapcsolat lassan a párbeszédek irányába kezdett elmozdulni. Szeptember 15-én Barack Obama kijelentette, hogy levélváltás történt közte és Róháni között. Bár a levelek pontos tartalmáról nincs információ, feltehetően az iráni atomprogram is tartalma lehetett, hiszen már többször kijelentette Obama, hogy fő prioritása, hogy bármi áron megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását.
Szeptember 27-én személyes találkozóra is sor került John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter között, miután a BT találkozója során megállapodás született arról, hogy Irán nukleáris programjáról egy éven belül megszületik az egyezmény.
Feltehetően ezeknek a pozitív fejleményeknek is köszönhető, hogy 30 év után a legfelső szintű személyes beszélgetésre is sor került, miután Obama felhívta Róhánit telefonon. A beszélgetés keretében biztosította egymást a két vezető, hogy mindkettejüknek az iszlám köztársaság nukleáris programjának mihamarabbi rendezése a legfőbb célja. Obama pénteki televíziós nyilatkozata szerint mindkét fél utasította saját kormányát a mielőbbi megállapodásra. Ugyanakkor az amerikai elnök azt is kijelentette, hogy Iránnak az ellene bevezetett intézkedések visszavonásához "jelentőségteljes, átlátható és ellenőrizhető" lépésekkel kell bizonyítania atomprogramjának békés jellegét.
Nem tudhatjuk, hogy a párbeszéd hogyan is folytatódik, illetve, hogy az említett megállapodás mikor születik meg, de annyi bizonyos, hogy a két ország kapcsolatában egy sötét 30 éves időszak végére tehetünk pontot.


O.V.


Forrás:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése