2015. április 14., kedd

A nagyvilág hírei Le Figaro szemüvegén keresztül


03.30

- A francia szomszéd jobboldali váltása – megyei választások. A baloldali szocialisták súlyos vereséget szenvedtek vasárnap, a Franciaországi megyei választások során.

- François Hollande átölelte a Tunéziai elnököt, Béji Coudot „a nemzeti és nemzetközi menet a terrorizmus ellen” felvonulás során, emlékezve a március 18-án a Bardo Múzeumban megölt 22 áldozatra.

- Üzbegisztán: Islom Karimov elnököt a szavazatok 90%-al       5 évre újraválasztották.

03.31

- Obama és Nétanyahou között ismét fokozódik a helyzet a Teheráni tárgyalásokkal kapcsolatban. Bibi újra kifejezte álláspontját az emberiségre veszélyt jelentő tengellyel – Irán-Lausanne-Jemen – kapcsolatban.

- Az urna ítélete – Nigéria. Az országban tapasztalható a változás, az elnök Goodluck Jonathan beismerte vereségét, távozik az elnöki pozícióból. Muhammadu Buhari pártja nyerte a választásokat.

- ENSZ kezdeményezésre Kuvaitban tanácskozott közel hetven ország képviselője a szíriai lakosságról. 8.4 milliárd dollárra lenne szükség.

04.01

- Múlt héten Nikolas Sarkozy bejelentette, hogy szükség van <frontálisan megtámadni a Nemzeti Frontot >. Az UMP semennyi teret nem akar engedni a Front Nationalnak az ellenzékben.

- Megállapodás született a teheráni atomprogramról a lausanni tárgyalásokon. Iráni oldalról óvatosan fogalmaztak – jelentős haladást értek el.

- Az iszlám állam fegyveresei a Damaszkuszhoz közeli palesztin menekülttáborba hatoltak be, a tábor nagy részét elfoglalták.

04.02

- A320 – Megtalálták a második fekete dobozt. A nyomozók feltevése szerint a második fekete doboz a földben volt eltemetve a becsapódás következtében.

- Kenya: Legalább 70 diák életét vesztette az Al-Shabaab általi harcok során. A szomáliai iszlamisták túszokat ejtettek a Garissai Egyetem közelében (Kenya) 150 km-re a szomáliai határtól. 4 támadó életét vesztette.

- 1%-os csökkenés a gáz árából május elsejétől. Az enyhe áprilisi áremelést követően a GDF Suez szabályozza a csökkentést a következő hónapban, amely körülbelül 7,5 millió otthont érint.

04.03

- Barack Obama hangsúlyozta a szövetkezés fontosságát Teherán és a nemzetközi közösség között, amelyet a maratoni tárgyalások után végre bejelentettek Lausanneban.

- Hollande -A köztársasági elnök bejelentett egy támogatási rendszert a beruházások kapcsán a vállalatok számára. Elvárják a növekedés támogatását miközben Martine Aubry ellenállással veszélyezteti a végrehajtót a következő Szocialista Párt (PS) kongresszusán.

- A világon évente több mint 3000 áldozatot követelnek a szárazföldi taposóaknák. Nem kevesebb, mint 1112 gyerek esett áldozatul az aknáknak és a földben maradt robbanóanyagoknak 39 országban, 2013-ban. Világszerte a gyerekek teszik ki az áldozatok 46%-át.

04.04

- Kenya: 50 órával a Garissai mészárlást követően egy faliszekrényben rejtőzött 19 éves keresztény lányra találtak. A többi túlélő mesélte el a vérengzés részleteit, amely 148 áldozatot követelt. 3 napos nemzeti gyásznapot rendeltek el.

- A Pápa tiszteletét fejezte ki Jézus, asszony-tanítványaival kapcsolatban. A Pápa Húsvét előestéjén (szombat este) kezdte meg szertartását a Szent Péter bazilikában. Azt mondta, jó érzés ezen az előestén elgondolkodni Jézus asszony-tanítványairól, hiszen ők voltak az elsők, akik elsőként érkeztek Jézus sírjához.

 - Franciaország: Több EELV (Europe Écologie Les Verts) országgyűlési képviselő szeretné, ha részt tudnának venni a Kormányban. A nemzetgyűlés április 4-én ül össze.

04.05

- A görög pénzügyminiszter Yanis Varoufakis, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával – Christine Lagarde – találkozott vasárnap Washingtonban. A spekulációk szerint lehet, hogy Athén nem tudja teljesíteni az április 9-én lejáró 460 millió eurós kölcsön részletfizetési kötelezettségét.

- Ferenc Pápa az urbi et orbi áldáson felhívta a figyelmet arra, hogy véget kell vetni a keresztények elleni üldöztetéseknek Afrikában és a Közel-Keleten.

- Az Iraki Hatra városa, amely az Unesco világörökségéhez tartozik, az Iszlám állam kalapáccsal rongálja meg az óváros emlékműveit.

04.06

- Franciaország: Palagáz – a kormány elvetette a javaslatot: egy szakértői beszámoló - Arnaud Montebour vezette – egy fluoropropán alapú technológia kipróbálását ajánlja. A végrehajtó hatalom soha nem fogadta el a stratégia végrehajtását.

- Mali: egy holland túszt szabadítottak ki a francia speciális erők. A 2011 novembere óta fogva tartott holland túszt hétfőn hajnalban szabadították ki a francia katonák Mali észak-keleti részén. A hadművelet alatt legalább két dzsihadista vesztette életét.

 - A volt amerikai külügyminiszter – Hillary Clinton – még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson, de kibérelt egy épületet Brooklyn városrészében, amelyet kampányközpontnak fog használni.

04.07

- Ezen a napon, az 1994. április 7-én elkövetett Ruandai népirtás 21. évfordulójára emlékeztek.

- Négy tunéziai katona vesztette életét és további három sebesült meg az ország közepén, Kasserine területén a szélsőséges iszlamistákkal való harcok következtében a hadsereg közleménye szerint.

- Görögország 278,7 milliárd euró jóvátételt követel Németországtól, a második világháborúban történt náci megszállás miatt. Németország nem hajlandó teljesíteni ezt a követelést, továbbá Görögország hatalmas összeggel tartozik a németeknek a gazdasági válság óta.

04.08

- Az Amazon alapítója Jeff Bezos, még ebben az évben rakétát fog küldeni az űrbe. Ebben az évben kerülnek sorra a tesztrepülések azonban az indítás pontos dátumát még nem lehet tudni.

- A francia Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen azt nyilatkozta, hogy ellenzi apja – Jean Marie Le Pen jelölését a regionális választásokon egy korábbi kijelentése miatt. A szélsőjobboldali párt elnöke szerint, az apja stratégiája valahol „a felperzselt föld és a politikai öngyilkosság” között áll.

- A Royal Dutch Schell hivatalosan is bejelentette a konkurensének – a BG Group-nak az átvételét 47 milliárd fontért, amely tíz éve a legnagyobb üzletkötés az olaj és gáz szektorban ezzel teremtve egy több mint 200 milliárd fontot érő vállalatot.

04.09

- Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint, borzalmas helyzetet teremtene a görög polgárok számára, ha az ország kilépne az eurozónából.

- A francia légi forgalom irányítók sztrájkot hirdettek, így kedden 331 járatot törölt az Easy Jet, a Ryanair több, mint 500-at.

- A francia hatóság adócsalás miatt nyomoz a HSBC banknál. A bank svájci leányintézetét adócsalással gyanúsítják, így a bank várható bírsága egymilliárd euróra tehető.

04.10

- Az indiai kormányfő Narendra Modi a francia elnökkel, Fraçois Hollande-al találkozott az Elysée-Palotában, ahol közös érdekeiket érintő ügyekről tárgyaltak.

- Kína keleti részén Yiwu városában azt tervezik, hogy több mint 20,000 erősen szennyezett járműtől fognak megszabadulni az év végére.

- Egy közúti ellenőrzés során egy francia rendőr életét vesztette Aveyronban.

04.11

- Barack Obama és a kubai elnök Raúl Castro telefonon beszéltek az Amerikai Államok Szervezetének panamai csúcstalálkozója előtt. Castro becsületes embernek nevezte az amerikai elnököt.

- Egy fiatal atlétákat és edzőiket szállító busz frontálisan ütközött egy kamionnal Marokkóban, legalább 31-en vesztették életüket az ütközés következtében.

- Az UNESCO jelentése szerint a világon 58 millió gyerek nem részesül oktatásban. Az UNESCO által indított kezdeményezés célja, hogy mindenki számára biztosítva legyen az oktatás, 164 ország elkötelezett tagja 2000 óta.

04.12

- Ferenc pápa megemlékezik az örmény népirtásról. A pápa, a római Szent Péter bazilikában mutat be misét a törökök által lemészárolt örmények emlékére, mely 100 évvel ezelőtt történt.

- Barack Obama: „Hillary Clinton egy nagyszerű jelölt volt 2008-ban, a választásokon támogatott engem, ő egy kimagasló külügyminiszter volt, akit a barátomnak tartok.”

- Svájc: Négy síelőt mentettek meg, az Alpokban történt lezúduló lavina miatt és két másik síelőt találtak, akiknek az állapota kritikus.

           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése