2015. április 19., vasárnap

Sajtófigyelés: Lengyelország



http://www.thenews.pl/
1.      04.03.
·        Lengyelország-szerte megemlékeznek a katyńi mészárlás áldozatairól, kiknek tiszteletére egy múzeum is nyílik, mely bemutatja a katasztrófa részleteit.
·        A lengyel és holland védelmi miniszter tárgyalását megelőző, helyszíni átvizsgálások során, egy lehallgatókészülékre bukkantak az étteremben, ahol az eseményre sor került.
·        A német, lengyel és cseh külügyminiszterek közös levelet nyújtottak be az Európai Uniónak, mely tartalmazza javaslataikat a védelmi politika kapcsán.
2.      04.04.
·         Bronisław Komorowski miniszter és felesége Anna Komorowska egy üzenettel köszöntötte a lengyel polgárokat húsvét alkalmából.
·        Ezen a napon is címlaphír: Lengyelország-szerte megemlékeznek a katyńi mészárlás áldozatairól, kiknek tiszteletére egy múzeum is nyílik, mely bemutatja a katasztrófa részleteit.
·         A hirtelen érkezett hideg légtömeg feltartóztatja az Afrikából Lengyelországba igyekvő gólyákat.
3.      04.05.
·         A legfontosabb ünnepek között számon tartott Húsvét vasárnapot terített asztallal és kosáráldással ünnepelték a lengyel katolikusok.
·         Egy hajótöröttek életének megmentésére létrehozott drón felkeltette a „Drones for Good” névvel fémjelzett versenyen az Egyesült Arab Emírségek érdeklődését.
·         Ezen a napon is címlaphír: Bronisław Komorowski miniszter és felesége Anna Komorowska egy üzenettel köszöntötte a lengyel polgárokat húsvét alkalmából.
4.      04.06.
·         A rendőrség bírság kiszabására figyelmeztette a Húsvét hétfőn garázdálkodó csínytevőket, a járókelők védelmében.
·         Ezen a napon is címlaphír: A legfontosabb ünnepek között számon tartott Húsvét vasárnapot terített asztallal és kosáráldással ünnepelték a lengyel katolikusok.
·         Lengyelország hat megfigyelőtoronnyal erősíti meg a kaliningradi határ védelmét.
5.      04.07.
·         2015 Húsvétja kevesebb balesetet hozott az utakra, mint 2014-ben, a lengyel hatóságok felmérése alapján.
·         Lengyelország almaterményének pusztán 40%-át képes exportálni, legnagyobb felvevőpartnere, Oroszország ellen kivetett embargó miatt.
·         Michlik, Lengyelország legnagyobb napilapjának szerkesztője, nyílt levelet írt Ferenc pápának egy felfüggesztett pap védelmében.
6.      04.08.
·         Bronisław Komorowski, Lengyelország elnöke, Ukrajna elnökével, Porosenkoval tartott közös sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország kész részt venni egy ENSZ általi békefenntartó misszióban az ukrán válság kapcsán.
·         Ingyenes biciklihasználati lehetőséget biztosítanak hosszú távra a varsói diákoknak.
·         Az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei Lengyelországban nyomoznak különböző, az USA-val kapcsolatban álló vállalkozások bűncselekményei után.
7.      04.09.
·         Mateusz Szczurek, lengyel pénzügyminiszter, álláspontja szerint nem jelent fenyegetést a lengyel gazdaságra a złoty jelenlegi erősségi szintje.
·         Bronisław Komorowski nyilatkozatában kijelentette, hogy szomszédját, Ukrajnát, támogatja az Európai Uniós törekvéseiben, kiemelve a közös történelmi múltat.
·         Oroszország szerint a lengyel hatóságok inkompetenciája miatt nem lehetséges a 2010-es smolenski légikatasztrófa kivizsgálásának lezárása.
8.      04.10.
·         Április 10-én, a smolenski repülőgép-szerencsétlenség 5 éves évfordulóján, országszerte és a katasztrófa helyszínén is megemlékezéseket tartottak az elhunyt 96 áldozatért.
·         A varsói városi tanács döntést hozott a smolenski katasztrófa áldozataiért elhelyezett emlékmű helyszínéről.
·         Semionak, lengyel védelmi miniszter, elhamarkodottnak és csupán elméleti feltevésnek tartja Komorowski kijelentését az ukrajnai békefenntartó misszióban való részvételről, hiszen ezzel kapcsolatban semmilyen hivatalos döntés nem született az ENSZ BT-ben.
9.      04.11.
·         Jarosław Kaczyński, a fő konzervatív ellenzéki párt vezetője szerint a lengyel kormány elbukott a smolenski katasztrófa kivizsgálásában és folyamatos hazugságoknak tette ki a népet.
·         Agnieszka Radwańska, lengyel teniszezőnő, fölénnyel nyerte a cseh Klára Koukalová ellen vívott WTA (Women's Tennis Association) negyeddöntőt Katowicében.
·         25 éve, hogy bezárták a Központi Sajtószabályzó Irodát (the Central Office for the Control of the Press, Publications and Spectacles) és Lengyelország felszabadult a kommunista cenzúra elnyomása alól.
10.  04.12.
·         Aktivisták tiltakoznak a lengyelországi cirkuszokban való állatmutatványok ellen és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ezt törvénybe iktatva is rögzítsék.
·         A „Katowice Open” névvel ellátott tenisz tornát idén a szlovák, Anna Karolína Schmiedlová nyerte, amely első ízben jelent számára WTA címet.
·         A „Night Wolves” orosz, putyinbarát motoros klub a II. világháború 70. évfordulójának emlékére rallyt rendeznek Lengyelországon át Berlinig, április 25-i rajttal.
11.  04.13.
·         Az európai világháborús harcok végének 70 éves évfordulója alkalmából Komorowski elnök lerótta tiszteletét az egykori első páncélos hadosztály katonáinak.
·         Hírhedt lengyel huszárokról elnevezett, 800 lóerős sportautót mutattak be Poznańban.
·         Lengyelország vezetésével, Dánia és Svédország külügyminiszterei részt vesznek a keddre rendezett tblilisi konferencián, amely célja, Grúzia integrálódásának segítése az Európai Unióba.
12.  04.14.
·         A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint két ellenfélnek van esélye a lengyel elnökválasztáson, a jelenleg is hatalmon lévő Komorowski és a konzervatív képviselő, Duda személyében.
·         Lengyelország és Afganisztán küzdenek egymással a világ legvallásosabb lakosságú országa felmérés tekintetében.
·         A „Road of Glory” névvel ellátott autós flotta is Lengyelországon át Berlinba vezető útjával kíván megemlékezni a II. világháború befejezéséről, mely a lengyelek körében immár közfelháborodást váltott ki.
13.  04.15.
·         Ewa Kopacz, a Lengyel Köztársaság miniszterelnöknője, provokációnak minősítette az orosz „Night Wolves” klub átvonulását Lengyelországon.
·         A lengyel tiszteletbeli konzul felemelte szavát a lengyelek elleni, magas számú, faji alapú bűncselekmények ellen Belfastban.
·         Négy, ukrán halálos áldozatot követelt egy frontális autóbaleset, Garwolin közelében.
14.  04.16.
·         Megtalálták a napokkal ezelőtt Wołczkowoban eltűnt 10 éves lengyel lányt, Németországban, a hatóságok közreműködésével.
·         Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vettek egy lengyel ABW (Poland's Internal Security Agency) tisztet.
·         Az egész országot sokkolta a Franciaországban letartóztatott lengyel gyerekgyilkos esete.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése