2015. április 22., szerda

Kendőzetlen evidencia

Bevallom vegyes érzésekkel és várakozásokkal vettem kezembe Joris Luyendijk könyvét, egyrészt kíváncsi voltam és érdekelt, mivel a Közel-Kelet, annak politikai berendezkedése és hatalmi viszonyai mindig is érdekeltek, ugyanakkor tartottam tőle, hogy ez is egy oknyomozó könyv lesz, ami áligazságokat képvisel. Ahogy a várakozásaim kettősek voltak, így a kialakult összkép is, azonban nem úgy, ahogy azt előtte gondoltam
.
Az író jól bemutatja a Közel-Kelet korrupt rendszerét, a média hatalmát, az emberek beletörődését és azt, ahogy a nyugati média és hírügynökségek ebben partnerek. Erre kitűnő példa az izraeli-palesztin viszony, és hogy a két fél hogyan próbálja befolyásolni a külvilágot a médián keresztül, valamint kitűnően bemutatja, hogy a nyugati média és a hírügynökségek partnerei ezeknek a korrupt rendszereknek és ők sem működnek másként.

Kiemelendő pozitívumnak tartom, hogy Luyendijk eltér a megszokott európai szemlélettől. Attól az európai és nyugati látásmódtól, mely a saját egoizmusának és önteltségének mámorában úszva mást sem szajkóz, mint a kulturális és erkölcsi felsőbbrendűségét a világ többi részével szemben. Az a neokon politika, ami az Egyesült Államokat jellemezte az ifjabbik Bush alatt, és amit az európai értékelvű iskola képvisel, közben pedig képmutatva kritizálja a realista pragmatizmust közben pedig maga sem különb.

Az író célja nem az, hogy világmegváltó gondolatokkal éljen és újra feltalálja a spanyolviaszt, így az oknyomozó riportok stílusától szerencsére messze áll. Bepillantást enged az újságírásba és a folyamatba, mely során az információból hír lesz, vagyis hogy az lesz hír, amit azzá akarnak tenni. Ugyanakkor túlságosan könnyed, összeszedetlen és pongyola sok esetben, ami érzésem szerint a hitelesség és komolyan vehetőség rovására ment.

Ami számomra negatívum, az a diktatórikus rendszer és a média kapcsolatának túlzott középpontba helyezése, mivel ez a nyugati demokráciákban is megjelenik, csak hangsúlybeli eltolódások vannak. Emellett azon kijelentés, ami a könyv hátoldalán is szerepel, mely szerint a közel-keleti országok mindegyikében diktátorok uralkodnak, véleményem szerint a szerző ezzel egyrészt erősen általánosít, másrészt ezt negatívumként tünteti fel, olyan társadalmakban, ahol a nyugati demokrácia értelmezhetetlen, és nem hiszem, hogy az említett államokban lévő problémák ne fordulnának elő demokráciákban.

Amit még fontosnak tartok kiemelni, az a percepció kérdése. Ez a könyv a külpolitikát jól ismerő olvasó számára nem fog sok újat mondani, ezért is érzem úgy, hogy érdekesnek érdekes a könyv, de nem mond semmi újat. Ugyanakkor annak a laikus olvasónak, aki a köztévé híradásaiból informálódik csupán, valamilyen szinten fel tudja nyitni a szemét, de nem hiszem, hogy ettől jobban értené a folyamatokat.


Összegezvén, a könyv szerintem inkább a laikus közönségnek íródott és nem a szakmabelieknek, így éppen ezért az előbbi rétegnek tudnám ajánlani. A könyv stílusa számomra zavaró, de könnyedsége másnak lehet, hogy inkább pozitívum lesz. Az a látásmód, amit az író képvisel, mégpedig a diktatúrák mindent behálózó korrupciója, a média befolyása és a nyugat statisztálása, véleményem szerint abszolút pozitívum, csak a tartalom, ami nekem kevés. A valóságot ez a könyv sem fogja megmutatni, de a szemünket takaró kendő talán lekerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése