2015. április 22., szerda

Sajtófigyelés Adevarul




ADEVARUL


2015. március 30.
o  A bilaterális kapcsolatok 135. évfordulója alkalmából a Iohannis köztársasági elnök kiemelte a partnerségi megállapodás főbb pontjait, mint például a katonai-politikai dimenzió, biztonságpolitika, gazdaságpolitika (pénzügyi befektetése és modernizációs faktor), továbbá hangsúlyozta az energiabiztonság létszükségesét (kereskedelmi korlátok lebontását).

o  Sárga jelzést adtak ki keddig Kovászna, Brassó, Dambovita és Giurgiu megyék összes folyóira, árvíz veszély fenyegeti az országot.

o  PSD elnöke Victor Ponta nem volt hajlandó megmagyarázni, hogy pártja miért szavazott múlt héten korrupcióval vádolt Dan Sova képviselő őrizetbe vétele ellen.


2015.március 31.
o  A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatót Klasu Werner Iohannis elnök, amelyben megemlékezett az első 100 hivatali időben töltött napjairól, amelyben hangsúlyozta, hogy eleget tett a választási kampány során megígérteknek, azaz más politikát folytat, kevésbé zajosat, kevésbé látványosat, illetve, hogy közvetítő elnök szerepét fogja betölteni a pártok, intézmények és civil szerveztek között.
o  Reuters/Ipsos felmérés értelmében az amerikaiak 1/3-a (kb. 30 millió ember) úgy gondolja, hogy a republikánus Obama elnök jobban veszélyezteti az ország biztonságát, mint az orosz Vladimir Putyin vagy a szír Bashar al-Assad elnök a saját országukét.
o  Egy évvel ezelőtt az Orosz Föderáció által elcsatolt Krím-félsziget megváltoztatta a katonai egyensúlyt a térségben és jelentősen növeli annak az esélyét, hogy fegyveres konfliktus robbanjon ki a Fekete-tengeri térségben.


2015. április 1.
o  Törökország: kedden az isztambuli bíróságon túszul ejtett egy ügyészt a szélsőséges baloldali Népi Felszabadító Forradalmi Párt (DHKP-C), az ügyész belehalt sérüléseibe, továbbá a két támadót is életét vesztette a rendőri beavatkozás során
o  Legalább 42 gyerek vesztette életét és további 109 súlyosan megsérültek aknarobbanás következtében Kelet-Ukrajnában. Az UNICEF szerint ez az adat nem fedi le a teljes valóságot, mert csak azokat az adatokat tartalmazzák a jelentések, amelyek a kormánypárti erők által ellenőrzött területekre vonatkoznia, viszont számos további gyerek vesztette életét aknarobbanás következtében a konfliktus során az oroszpárti lázadók által kontrollált területeken.
o  Április első napján hatályban lépnek az új normák, amelynek következtében csökken a gáz és a gyógyszerek ára, de nő a cigaretta jövedéki adója, továbbá a tejpiacot eláraszthatják az importok, valamint a vasutasok sztrájkra készülődnek, illetve az üzemanyag jövedéki adója is növekedni fog



2015. április 2.
o  Az Iszlám Állam terrorista szervezet harcosai elfoglalták és átvették az irányítást a Yamuk palesztin menekülttábort felett Damaszkusz közelében, melynek következtében összecsapások törtek ki a terroristák és Beit al-Maqdis Ahnaf palesztin militáns frakció között
o  Legalább 54 ember életét vesztette és további 15 főt eltűntnek nyilvánítottak miután csütörtökön hajnalban elsüllyedt egy halászhajó Kamcsatka-félsziget partjainál az Ohotszki-tengeren
o  Fegyveres támadás Törökországban, lövöldözés volt az isztambuli rendőrségen, melynek következtében egy ember meghalt és hárman megsebesültek. A biztonsági erők nyitottak tüzet szerda délután miután két támadó próbált betörni a rendőr-főkapitányságra.


2015. április 3.
o  A NATO felfegyverzi Romániát, az orosz Külügyminisztérium pedig megfenyegeti az országot. Hogyan változnak az erőegyensúly viszonyok a NATO és az Orosz Föderáció között a Fekete-tengeren?
o  Irán 4%-al csökkenti a kőolaj árát (54,95 USD/hordó), miután a nagyhatalmaknak sikerült elvi megállapodásra jutniuk az országgal nukleáris kérdéskörben.
o  Görögország likvid tőkéje elfogy április 9.-re, az athéni kormány szélsőséges módszerek fog folyamodni, államosítani fogja a nemzeti bankokat, ha nem kap újabb támogatásokat az EU-tól, az IMF-től és az EKB-tól.


2015.április 4.
o  Hogyan szorongatják az amerikaiak az oroszokat: gazdasági szankciókon át a bolygó elárasztásáig olcsó olajjal, szövetségesek kereséséig Vietnámban, Kubában és Iránban. A Krím elcsatolása, az Ukrajnában harcoló szeparatisták támogatása leplezetlen rivalizálásba torkollott USA és Oroszország között, amelynek következtében gazdasági és pénzügyi szankciókkal sújtják a magánszemélyeket, továbbá egyre inkább közelednek Kuba, Vietnám és Irán felé (nukleáris megállapodás).
o   Egy 14 éves lány két napig bujkált a szekrényében a kelet-kenyai Garissa Egyetemen ahol 147 ember vesztette életét iszlamista szélsőségesek által elkövetett mészárlásban.
o  Az Orosz Föderáció ismét S-300 rakétarendszereket szállíthat Iránnak ha az ENSZ feloldja a fegyverembergót, nyilatkozta egy orosz védelmi szakértő.


2015. április 5.
o  A kenyai Belügyminisztérium bejelentette, hogy a Garissai Egyetemen elkövetett mészárlás négy tettese közül az egyik a kenyai kormány tisztviselőjének fia, Abdirahim Abdullahi, írja a The Guardian vasárnapi számában.
o  A nyomozók begyűjtötték az összes fontos bizonyítékot a Germanwings repülőgép-szerencsétlenség helyszínén a francia Alpokban, azért megszűntették a kutatómunkálatokat.
o  Vladimir Putyin és a Kreml pénzmosás révén arra használ egy bankot Moldovai Köztársaságban, hogy szélsőjobboldali csoportokat finanszírozzon az EU-ban.


2015. április 6.
o  Hogyan tesznek szert kifinomult fegyverekre az elszigetelt, gyakran nemzetközi szankciókkal sújtott rendszerek? Kína ballisztikus rakéták, műholdas fegyverek, fejlett harci repülőgépek tulajdonában van, annak ellenére, hogy az USA betiltotta a fegyverkereskedelmet az országgal az 1989-es Tienanmen téri mészárlás következtében.
o  Moszkva egy új oroszbarát szeparatista projekt kialakításán dolgozik Dél-Ukrajnában, „Beszarábiai Népköztársaság”néven, amely destabilizálhatja a Moldovai Köztársaságot.
o  Brit atom-tengeralattjáró súlyos károkat szenvedett, miután nekiütközött egy jéghegynek, miközben orosz hadihajókat követett.

2015. április 7.
o  Burkina Fasóban elrabolt román állampolgárt Észak-Maliba vitték nyilatkozta egy helybéli magas rangú katonai tiszt, továbbá hangsúlyozta, hogy aktívan folytatják a keresést.
o  18000 szíriai és palesztin civilt, köztük 3500 gyermeket vesz körbe az Iszlám Állam a Yarmouk menekülttáborban, amely csak pár kilométerre található a szír fővárostól Damaszkusztól. A terrorista szervezet öt kilométerre van Bashar al-Assad elnöki palotájától.
o  Az Iszlám Állam előretörését egy csendes betegség akadályozhatja meg, amelyet ha nem kezelnek halálos kimenetelű lehet, írja az Al Arabiya. A betegség tudományos neve Leishmaniasis rohamosan terjed a rossz higiéniai körülmények miatt és befolyásolja a dzsihadisták harci képességét.



2015. április 8.
o  Barack Obama amerikai elnök azt ígérte, hogy gyorsan a tettek mezejére lép, annak érdekében, hogy levegyék Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, ezzel is egy lépést tett arra, hogy a közeljövőben normalizálni tudják a két ország közötti kapcsolatokat.
o  Orosz hackerek törtek be a Fehér Ház, illetve a Külügyminisztérium informatikai rendszerébe az elmúlt hónapokban. A hackerek érzékeny információkhoz is hozzáfértek, mint például valós idejű információk az amerikai elnök programhelyszíneiről és időpontjairól.
o   A német gazdasági miniszter, alkancellár Sigmar Gabriel elutasította és nonszensznek nevezte Görögország 279 milliárd eurós kártérítési követelményét Németország irányába, amelyet a második világháború alatt náci megszállás miatt kérnek a görögök.


2015. április 9.
o  A NATO elutasítja az orosz vádakat a katonai képességek utánpótlásával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy Romániát egy megbízható partnert és meg fogja védeni, nyilatkozta Carmen Romero a NATO szóvivője.
o  Oroszország azzal vádolja Romániát, hogy feláldozza a Fekete-tengeri stabilitást, azáltal, hogy a NATO megerősíti katonai képességeit a térségben, nyilatkozta az orosz Külügyminisztérium képviselője.
o  A Transznisztirai régió helyzete a jövőbeli térképeken nyilvános vitát váltott ki, miután Traian Basescu korábbi államfő azt nyilatkozta, hogy az egyesítést anélkül kell végrehajtani, hogy Dnyeszteren túli szeparatisták kezére kerülne a terület. Alkalmas lesz-e a terv arra, hogy békét teremtsen a régióban, vagy a Moldvai Köztársaságnak sokkal többet kell tennie a sikeres szövetségért?
.

2015. április 10.
o  A Nagyszebent Pitesttel összekötő autópálya megépítését legkésőbb 2020-ra jelölte ki az Európai Bizottság elsőszámú prioritásként
o  A mezőgazdasági miniszter, Daniel Constantin két héttel ezelőtt nyújtotta be az első beruházási javaslatát a Nemzeti Vidékfejlesztési Programhoz 2014-2020, amelyben azt kérte, hogy az EU 9,3 milliárd eurót projektet fogadjon el, amelyből 8 milliárd euró uniós finanszírozás lenne a fennmaradó összeg meg a román állam költsége lenne
o  Egy amerikai titkos felmérésből az derült ki, hogy Barack Obama 80%-os népszerűségnek örvend Kubában, míg a Castro fivéreket Rault és Fidelt a lakosság csupán 47%-a támogatja.

Ápr. 11
·         Az ISzlám Állam tanárokat, bombakészítőket és újságírókat alkamalmaz. A szervezethez csatlakozott brit állampolgár számos munkalehetőséget osztott meg közösségi oldalon, kifejezetten azok számára, akin nem szeretnének résztvenni a közvetlen harcokboan.
·         Az amerikai parlament épülete teljes készültségi állpotban van, miután egy lövés dördült el, egy tüntető öngyilkos lett az épületben

Ápr. 12.
·         Németországban egy repülőgép kényszerleszállást hajtott végre az A28-as autópályán Oldenburg hrlység közelébenröviddel a felszállás után, a balesetnek egy halott és 3 sebesült áldozata van.
·         Obama elnök miután Raul Castroval találkozott Panamában egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta,hogy Hillary Clinton egy nagyszerű elnök lenne, írja a The Guardian.

Ápr. 13.
·         Éstország tarva Oroszországtól a NATO csapatok permanes jelenlétét kéri az ország területén
·         Hillary Clinton vasárnap hillaryclinton.com oldalon bejelentette, hogy indul az USA elnöki posztjáért, írja a THE guardian.
·         Az I.Á. interneten közzétett videójában Észak Iraki Nimrud helységben gben asszír műemlékeket rombolnak le


Ápr. 14.
·         Sikerült hétfő este Berlinben Moszkvának és Kijevnek megegyezésre jutniuk (külügyminiszterek tárgyaltak mindkét oldalról) a nehézfegyverzetek kivonásával kapcsolatban kelet Ukrajna területéről
·         Spanyolország nemzetközi terrorista cselekmények elítélésére egy nemzetközi törvényszék felállításáról szóló javaslatot nyújtott be az ENSZhez, amelyhez azon országok is csatlakozhatnak akik nem részesei a Nki Büntetőtörvényszéknek.
·         Iohannis elnök harmadszorra is  összehívta  a pártokat, hogy egyeztessenek a választási törvényjavaslatról, illetve a képviselők felelősségrevonásáról valamint őrizetbe vételéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése