2015. április 19., vasárnap

Sajtófigyelés: Hindustan Times 2015.03.30-04.15.

03.30.

A német állami ügyészség szerint már korábban is kezelték öngyilkossági hajlama miatt a másodpilótát, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan vezette a Germanwings gépét az Alpoknak a múlt héten.

Hat ember meghalt, tizen pedig eltűntek Jammuban és Kasmírban az utóbbi két nap heves esőzései által okozott földcsuszamlásokban és áradásokban.

Az Ausztrál Bevándorlási Hivatal egy dolgozója véletlenül e-mailben elküldte a világ vezető államfői, köztük Barack Obama és Vladimir Putin személyes adatait az Ázsia Kupa egyik szervezőjének.

03.31.

A Legfelső Bíróság kedden figyelmeztette a BJP két vezetőjét az összeesküvés vádjának ejtése elleni petíció benyújtását követően.

Ismét a címlapokra került az Aam Aadmi Párt (AAP) hétfőn: a senior party leadert, Kumar Vishwas-t azzal gyanúsítják, hogy viszonya volt egy önkéntessel a 2014-es lok shabha-i választási kapmány során.

Fakó Világkupa-teljesítménye ellenére Virat Kohli a negyedik hellyel a legjobb indiai ütőjátékos maradt a legutóbbi ICC ODI rangsor alapján.

04.01.

Narendra Modi kormánya felgyorsította a Jemenben tartózkodó 4000 indiai állampolgár evakuálását egy újabb iraki krízistől tartva, amely során fegyveresek indiai ápolónők egy csoportját ejtették foglyul.

Fél éven keresztül kormánytisztviselőnek adta ki magát egy nő a mussoorie-i Lal Bahadur Shastri Nemzeti Akadémián, ahol az ország tisztviselőit képzik.

Az Iszlám Állam megszállt egy palesztin menekülttábort Damaszkuszban; eközben Jordánia lezárta az egyetlen működő határállomását Szíriával a szíriai kormányerők és az ellenzékiek heves összecsapását követően.

04.02.

Legkevesebb 70 embert megöltek és 79-et megsebesítettek azok a szomáliai al-Shabaab terrorszervezethez tartozó merénylők, akik csütörtökön megtámadtak egy, a szomáli határhoz közeli kenyai egyetemet.

Német ügyészek szerint a 9525-ös számú Germanwings járat másodpilótája a lakásában megtalált tablet keresési adatai alapján öngyilkossági módszerekről és a pilótafülke ajtajának biztonságáról olvasott az azt megelőző napokban, hogy 150 emberrel a fedélzeten szándékosan a földnek vezette a gépet.

Mustafa Kamalt távozásra szólították fel az ICC Krikettvilágbajnokság megnyitó ceremóniáján, miután kijelentéseivel megkérdőjelezte a bírók becsületességét, és kijelentéseit nem volt hajlandó visszavonni.

04.03.

A Bharatiya Janata Párt (BJP) programot indít az ellenzék által terjesztett „mítoszok és a propaganda” eloszlatására, párbeszédet kialakítva a farmerekkel.

Megszületett Biharban az első ítélet, amit egy savtámadás ügyében hoztak, 10 év szigorú börtönbüntetést, valamint pénzbírságot kiszabva az elkövetőre.

Egy új kutatás szerint a hinduizmus lesz a világ harmadik legnagyobb vallása 2050-re, amikorra India átveszi Indonézia helyét a legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező országok listáján.

04.04.

Egy 130 jemeni evakuáltat szállító Air India járat érkezett Indiába szombat éjjel.

A BJP vezetői megígérték, hogy harcolni fognak az ellenzék „dezinformációs kampánya” ellen, ami „farmer-ellenesnek” és „korporatistának” állítja be a földtörvényt.

A Kurian Joseph bíró kijelentése körül kialakult botrány közepette India Legfelsőbb Bírája, HL Dattu tagadta a sajtónak, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy másik tagja is hasonló kétségeket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Nagypénteken tartsák a Legfelsőbb Bírák Konferenciáját.

04.05.

A között a négy személy között van a gyanúsított is, akit a goa-i rendőrség tartóztatott le, miután valaki egy outlet üzlet próbafülkéjére irányított egy térfigyelő kamerát Smriti Irani miniszterasszony ott tartózkodása idején.

A Delhi Tartományi Kormány első minisztere, Arvind Kejriwal egy korrupcióellenes segélyvonalat létesített, és ígérete szerint Delhi öt éven belül a világ öt, korrupciótól leginkább mentes országa között lesz.

Az evakuálási hullám a tetőpontjához érkezett, amikor egy hadihajó 441 személyt, ebből 176 külföldit szállított Djiboutiba, több rendkívüli Air India járat pedig további 488 indiai állampolgárt menekített ki a jemeni fővárosból, Sana’a-ból.

04.06.

Manohar a kormány előtt válaszolt a nemrég foganatosított, marhahúsfogyasztást tiltó intézkedések elleni petíciós hullámra, amely a szarvasmarhák védelmén túl az állampolgárok „minden élőlény irányában tanúsított együttérzését” hivatott elősegíteni.

Ugyan az Indian Inc. a gazdaság fellendítéséhez a kamatlábak csökkentése mellett foglalt állást, az Indiai Központi Bank elnöke várhatóan a mérsékelt kamatlábcsökkentés mellett dönt az infláció korlátozása érdekében a kedden kihirdetendő éves tervében.

Az Air India elbocsátott két pilótát, mert közvetlenül a Jaipurból történő felszállás előtt dulakodás tört ki köztük, mert a kapitány ’öregem’-nek szólította a nála idősebb másodpilótát.

04.07.

A 20 holttest állapota, valamint az erőszak helyszíne súlyos kétségeket vetett fel az Andra pradesh-i rendőrség és az állítólagos szantálfa-csempészek közötti két összecsapás hivatalos forgatókönyvével kapcsolatban, mivel a felfegyverzett rendőrök, illetve az erdészeti tisztek egyike sem sérült meg.

A keddi áramszünet az Egyesült Államok fővárosában a kormányzati épületek nagy részét, köztük a Fehér Házat és a Külügyminisztérium épületét, valamint a Smithsonian Múzeumot is érintette.

A ’112’ lesz az egységes segélyhívó szám az egész országban, jelentette be kedden a telekommunikációt szabályozó szervezet, a Trai.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.11.

Narendra Modi miniszterelnök szombaton felemelte a hangját India ENSZ BT-beli állandó tagságáért, amely szerinte jogosan megilleti az országát a globális békéhez történő jelentős hozzájárulásáért cserébe.

A nyilvánosság szeme elől rejtve, egy hét-nyolc fős, szoftverszakértőkből álló csapat elemez mindent, amit a közösségi média felhasználói mondanak vagy írnak online a kormányról és a politikáról, azzal a céllal, hogy „rendszerezett visszajelzést” adjanak a Miniszterelnöki Hivatalnak.

Egy 17 éves indiai lány, Pooja Chandrashekar kifejlesztett egy alkalmazást, amely beszédminták elemzésével képes kimutatni a Parkinson-kórt, valamint felvételt nyert a 14 legrangosabb amerikai egyetem mindegyikére.

04.12.

Hillary Rodham Clinton indul az Egyesült Államok elnöki székéért, jelentette be hivatalosan az egykori first lady és külügyminiszterasszony tanácsadója Hillary Clinton első elnöki kampányában részt vevő veteránoknak kiküldött e-mailjében.

Narendra Modi megkezdte kétnapos látogatását Németországban, és csatlakozott Angela Merkelhez a Hannoveri Vásár megnyitásán, amelynek első számú vendége az idei évben India.

Sania Mirza az első indiai teniszezőnő, aki párosban világelső lett, miután Martina Hingis-szel megnyerték a WTA Family Circle Cup-ot, 6-0-6-4-re verve a Dellacqua-Jurak párost.

04.13.

Hillary Clinton, aki tegnap jelentette be, hogy indul az USA elnöki székéért, sokszor tett látogatást Indiában, és személyes kapcsolatok is fűzik az országhoz.

A BJP keményen kritizálta a muszlimok szavazati jogának megvonását követelő Shiv Sena szélsőjobboldali pártot, és hozzátette, hogy a választójog Indiában az azt gyakorló személy vallásától független alkotmányos jog.

Egy Lamborghini és egy Ferrari ütközött össze Pekingben egy gyorsulási verseny közben a ’Halálos iramban’ című film hetedik részének kínai bemutatójával egyidőben, a balesetnek egy sérültje van.

04.14.

A kormány a szabadságharcos Subhas Chandra Bose több titkosított aktájának nyilvánosságra hozatala mellett döntött az eltűnésének és halálának körülményeit övező rejtély felderítése érdekében.

A széleskörű online tiltakozás arra késztette az e-kereskedelemben érdekelt Flipkart nagyvállalatot, hogy visszavonja korábbi intézkedéseit, nevezetesen a szerződés felbontását az Airtel szolgáltatóval, ami miatt a semleges és mindenki számára elérhető internetszolgáltatás megsértésével vádolták.

Az AAP politikájával szembeszegülő páros, Yogendra Yadav és Prashant Bhushan kedden támadta Arvind Kejriwal „kultuszpolitikáját”, de ígéretett tett a „swaraj-ért folytatott harc” továbbvitelére, a szervezetből való kilépés nélkül.

04.15.

Szerdán egy sok milliós szerződés megkötését jelentették be India és a kanadai Cameco Corporation között, amely több mint hétmillió font uránkoncentrátum szállítását rögzíti, öt éven belül.

A védelmi miniszter, Manohar Parrikar szerint India sokmilliárdos, 126 korszerű harci repülőgép vásárlására irányuló tenderje már a kezdettől kudarcra volt ítélve, mivel az előző védelmi miniszter, AK Antony megkérdőjelezte az üzletet.


A keményvonalas szeparatista vezető, Masarat Alam támogatói pakisztáni zászlókat lengettek és India-ellenes szlogeneket kiabáltak egy, a Hurriyat vezetőjét támogató nagygyűlésen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése