2015. április 22., szerda

Elkendőzött valóság



Bevallom, nagyon nehezen álltam neki ennek a könyvnek az olvasásához, egyik barátnőm elkezdte, de hamar letette a sarokba. Utólag bánom, hogy nem kezdtem el hamarabb.Joris Luyendijk 5 évet töltött napilap és tévé tudósítóként a Közel-Keleten. Könyvében azokról a dolgokról ír, amiket ez alatt a pár év alatt tapasztalt, de nem írt meg.
Az Elkendőzött valóság jó pár új információval szolgált nekem. Igaz, voltak dolgok, amikről már volt sejtésem, például a hírek manipulálásáról, de arról fogalmam sem volt, hogy mi történik egy hírrel, mire a célközönség elé kerül. Egy külföldi tudósítót nem éppen egy taxiban vagy hotelszobában képzeltem el, ahogy szerkeszti a híreket. Ezen felül a híreket még többször átszerkesztik, itt-ott lecsippentenek belőle, saját ízlésük szerint formázzák olyan emberek, akik másodlagos vagy harmadlagos forrásokból tájékozódnak. A végén pedig az a legfontosabb, hogy le tudják hozni a cikket, azzal nem foglalkoznak, hogy ezzel egy teljesen torzképet állítanak elénk, jelen esetben például a Közel-Keletről. Sok esetben, az események hátteréről vagy előzményeiről nem derül fény, így nem is tudjuk megítélni azok súlyát.
Másik dolog, ami nem igazán tudatosult bennem az arab országokkal kapcsolatban, hogy a korrupció, manipuláció és a hatalommal való visszaélés milyen nagy mértékben megtalálható. Joris ezt a világot részletesen leírja, hiszen ő is a részévé kellett, hogy váljon. Számomra ez is kicsit meglepő volt, hogy mennyire természetes dolognak hatott.
Biztosan állíthatom, hogy ez a könyv teljesen elgondolkoztató volt rám tekintve. Ha nézünk vagy olvasunk híreket egyáltalán nem tudhatjuk, hogy az az igazságnak mekkora része. Joris felvázolja azt a buborékot amiben élünk és megkérdőjelezi a nyugati média „tisztaságát”. De gondolkodjunk el azon, hogy vannak emberek, akik minél többet szeretnének megtudni a világról a híreken keresztül és mennyire egy elferdített valósággal ismerkednek meg. Ezáltal tudja a média manipulálni az emberek gondolkodását és érték ítéletét.
Joris rávilágított, hogy nem szabad elsőre mindennek bedőlni, jobb a dolgoknak kicsit utánanézni.
Összességében élveztem a könyvet, fontos üzenetet hordoz magával, mindezt úgy, hogy az olvasót lebilincseli közvetlen stílusával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése