2015. április 19., vasárnap


Keszler Anett sajtófigyelése



2015. 04.01.

1. A 72 éves volt katonai diktátor, Muhammadu Buhari nyerte meg a nigériai elnökválasztást, mely alkalommal több, mint 2 millió szavazattal maradt alul az ország jelenlegi vezetője, Goodluck Jonathan.  


2. A Cambridge-i Egyetem területén egy középköri temető maradványaira találtak rá, ahová egykor feltehetően szegény diákokat temettek.


3. Damaszkusztól nem messze egy palesztin menekülttáborra támadtak rá az Iszlám Állam dzsihádistái, ahol mintegy 18 000 menekült húzódott meg.


2015.04.02.

1. Hosszas tárgyalások után Teherán és a „Hatok” (USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország) Svájcban keretmegállapodást írtak alá Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.


2. Terrortámadás és túszejtés történt egy kenyai egyetemen Garissa városában, ahol az al-Shabaab szélsőséges iszlamistái eddig legalább 15 embert öltek meg, többen pedig megsérültek.


3. Az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának (AQAP) tagjai megtámadták a délkelet-jemeni Mukalla város központi börtönét, ahonnan több mint 300 foglyot menekítettek ki, beleértve az egyik vezetőjüket is.


2015.04.03.

1. Vádat emeltek a kínai belbiztonság egykori vezetője Csou Jung-kang ellen, miután vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitkok kiszivárogtatásával gyanúsították meg.


2. Miután megtalálták a múlt héten lezuhant német utasszállító második fekete dobozát a szakértők továbbra is azt feltételezik, hogy Andreas Lubitz szándékosan okozta a repülőgép szerencsétlenséget.

3. A jemeni síita húszi lázadók elhagyták Áden belvárosát, a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció pedig fegyverekkel és gyógyszerekkel segíti a helyi lakosokat.


2015.03.04.

1. Öt embert tartóztattak le a kenyai hatóságok az egyetemi terrorakció kapcsán, amelyben immár 148 ember veszítette az életét.


2. Húsz év börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban azt a hindu nőt, aki többször is abortusszal próbálkozott.


3. A Vörös Kereszt a légifolyosók és határátkelők megnyitását kéri a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíciótól, hogy a segélyszállítmányuk akadálymentesen eljuthasson Jemenbe.


2015.03.05.
1. Szakadár aknára hajtott egy ukrán katonákat szállító teherautó Kelet-Ukrajnában, a detonációban négy ember veszítette életét, többen pedig megsérültek.


2. Ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet a győztes meccséről éppen távozó török Fenerbahce labdarúgócsapat autóbuszára.


3. Összesen hat ember – köztük a malajziai miniszterelnök, Najib Razak egyik személyes tanácsadója és az ország egykori volt amerikai nagykövete – halt meg a Kuala Lumpur közelében történt repülőgép szerencsétlenségben.

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/malaysian-helicopter-crash-kills-pm-s-senior-aide-and-former-us-envoy/article1-1334079.aspx

2015.04.06.

1. A török hatóság több közösségi oldalt is blokkolt azért, hogy megakadályozza a túszul ejtett majd sérüléseibe belehalt ügyész fotójának a terjedését.


2. 48 órás országos sztrájk robbant ki, miután a bangladesi Legfelsőbb Bíróság halálos ítéletet szabott ki a háborús bűnökkel vádolt Jamaat-e-Islami pártvezér ügyében.


3. Szaúd-Arábia arra kéri Pakisztánt, hogy csatlakozzon a Jemen elleni nemzetközi koalícióhoz.


2015.04.07.

1. Az újonnan visszafoglalt iraki Tikritben tömegsírba temetett katonák holttesteit kezdték el exhumálni.


2. A WHO adatai szerint eddig több mint 540 halálos áldozata és mintegy 1700 sebesültje van a március óta zajló erőszakos cselekményeknek Jemenben.


3. Az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya mintegy 300 kurd civil férfira csapott le.


2015.04.08.

1. Tűzharc robbant ki Kelet-Afganisztánban egy afgán harcos lövöldözése miatt, amelyben egy NATO katona meghalt, két másik társa pedig súlyosan megsérült.


2. Több mint 200 jazidi foglyot – köztük nőket és gyermekeket - engedett szabadon az Iszlám Állam terrorszervezet az észak-iraki Nineve tartományban.


3. Több száz járatot töröltek a franciaországi légi irányítók sztrájkja miatt, akik a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoztak.


2015.04.09.

1. Az iraki ellenkoalíció három nagy olajmezőt szabadított fel az Iszlám Állam uralma alól Irakban, mely területek meglehetősen fontos bevételi forrásként szolgáltak a dzsihadista terrorszervezet számára.


2. Kanadai vadászgépek légi csapást mértek az Iszlám Állam egyik szíriai bázisára, méghozzá a terrorszervezet központjának számító Raqqa városában.


3. Letartóztattak egy volt iskolaigazgatót Japánban, aki több mint 12 000 nőnek fizetett szexuális szolgáltatásért.

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/japan-man-who-paid-for-sex-with-12-000-women-arrested/article1-1335143.aspx

2015.04.10.

1. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter éppen tárgyalásokat folytatott Szöulban, amikor két észak-koreai föld-levegő rakéta csapódott a Sárga-tengerbe.

2.  Tálib fegyveresek csaptak le egy bíróságra az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városában, mely támadásnak legalább 10 halálos áldozata van, több embert pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.


3. Az iráni állam legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah a múlt héten megkötött megállapodással kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy a végső megegyezés alapvető feltétele a szankciók azonnali megszüntetése. 

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/iran-plays-hardball-supreme-leader-khamenei-says-no-guarantee-of-nuclear-deal/article1-1335523.aspx

2015.04.11.

1. Export megállapodást kötött 36 darab Rafael típusú vadászgép vásárlásáról Narendra Modi indiai miniszterelnök és Francois Hollande francia államfő Párizsban.


2. Kezet fogott az amerikai és kubai elnök a panamai csúcstalálkozón, amely tanácskozás akár történelmi jelentőségű áttörést is hozhat a két állam eddigi viszonyában.
 

3. Ismeretlen tettesek rohantak le egy munkástábort a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban, mely merénylet 20 áldozatát álmukban lőtték agyon a fegyveres támadók.


2015.04.12.

1. Amerikai dróntámadás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet indiai ágának két vezetőjével.


2. Az orosz hadsereg kémműhold-csoportosulást fedezett fel, a műholdak nagy valószínűséggel Oroszország megfigyelésére szolgáltak.
 

3. Barack Obama elismerte, hogy a volt amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton kiváló elnök lenne.

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/barack-obama-says-hillary-clinton-would-be-excellent-president/article1-1336358.aspx

2015.04.13.

1. Hillary Clinton most már hivatalosan is bejelentette, hogy indul a 2016-os elnökválasztáson.


2. Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet fegyveres és bombatámadást mért a marokkói és dél-koreai nagykövetség épületére Líbiában.

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/islamic-state-militants-claim-attacks-on-embassies-in-libya/article1-1336676.aspx

3. Narendra Modi többek között német befektetőket csábítana Indiába.


2015.04.14.

1. Legalább 10 halálos áldozata van az al-Shabaab terrorszervezet merényletének a szomáliai Mogadishuban, mely alkalommal minisztériumi épületeket támadtak meg a fegyveresek.

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/gunmen-attack-education-ministry-in-somali-capital-police/article1-1337045.aspx

2. Biztonsági okokból egy japán bíróság megtiltotta a takahamai atomerőmű két reaktorának az újraindítását.


3. Egy év telt el azóta, hogy a Boko Haram radikális iszlamista szervezet több mint 200 fiatal lányt rabolt el Észak-Nigériából.

Forrás: http://www.hindustantimes.com/world-news/boko-haram-has-abducted-2-000-women-girls-so-far-malala-says-world-must-do-more/article1-1336944.aspx




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése