2015. április 20., hétfő

Mi számít hírnek Németországban a keményvonalas baloldali napilap szemében

Hírfigyelő – Süddeutsche Zeitung

Március 29. Vasárnap
17:39 – Görögország új reformtervezettel állt elő, a brüsszeli elemzők viszont szkeptikusak, a Tsipras-kormány ötleteit megpróbálják használhatóvá alakítani.
18:55 – Nigéria a bizalom földje. A nagy meleg ellenére hosszú sorokban állnak a szavazni vágyók a szavazófülkék előtt, mert a terror, korrupció és szociális egyenlőtlenség ellenére még mindig azt hiszik, hogy saját sorsukat befolyásolni tudják.
21:19 – Franciaoszágban „Départementwahlen” volt. Nicolas Sárközy konzervatívjai ismét nagyobb népszerűségnek örvendnek, míg Hollande szocialista frontja az elmúlt időszakban kiváltotta a franciák ellenérzését. Korábban a 101 osztályból 66-ot szocialista politikus vezetett, most ez a szám 34-re csökkent.

Március 30. Hétfő
05:37 – A Germanwings-katasztrófában lezuhant gép második fekete dobozát rendkívül nehéz lesz megtalálni, nyilatkozta a Lufthansa menedzsere, Kay Kratky. Eddig a helyszíni kutatók a 150 halálos áldozatból 78 személy DNS-ét tudták azonosítani.
09:13 – Franciaországban a regionális választásokon Hollande súlyos vereséget szenvedett. A választások eredménye a Mitterand-éra végéhez hasonlít az 1992-es választások alkalmával.

Március 31. Kedd
11:34 – Németország Franciaországgal és Olaszországgal közösen kifejleszt egy olyan harci drónt, amely nem csak megfigyelésre, hanem hadászati eszközök szállítására is alkalmas lesz. Ez a kezdeményezés alapjaiban változtatja meg a német védelmi politikát.
14:22 – Választási harc Angliában. Májusban a britek új parlamentet választanak. David Cameron azt hangoztatja, hogy ő a kulcs az ország fellendüléséhez és népszavazást ígér az EU-ban maradásról. Azonban elég lesz-e ez a győzelemhez?

Április 1. Szerda
20:10 – Törökországban két napon belül már a harmadik merényletet követték el az isztanbuli rendőrség ellen. Most egy férfi és egy nő nyitott tüzet a rendőrökre. A tűzpárbajt csak a férfi élte túl.

Április 2. Csütörtök
15:10 – A Germanwings-katasztrófa következményei: bizonytalan biztonsági miniszter. A 4U9525-ös számú gép nem terrorcselekmény következtében zuhant le. De ha ez történt volna? Túl keveset tudunk az utasok személyéről. A német belügyminiszter vissza akarja állítani a Schengen előtti ellenőrzési mechanizmust.
19:25 – Kompromisszum Laussane-ban. Obama elnök az iráni atom-tárgyalásokat történelmi fordulópontnak nevezi.
21:26 – Kenya. Több mint 140 keresztény diákot mészároltak le az al-Shabaab milíciái egy kenyai egyetemi kampuszon. Az elkövetők közül négy személlyel a rendőrség végzett.

Április 3. Péntek
07:17 – Irán ünnepli az atom-megállapodást. Izrael aggódik.
15:48 – Kenya. „Vagy idézel a Koránból, vagy meghalsz!” A 147 halálos áldozatot követelő mészárlás a legvéresebb Kenya történelmében.
18:53 – Nagy-Britannia. A televíziós vita David Cameron (Tories) és fő kihívója Ed Miliband (Munkáspárt) között győztes nélkül zárult. A többi párt vezetője nem kapott különösebben nagy szerepet.

Április 4. Szombat
08:27 – Ukrajna. Jatszenyuk ukrán miniszter: „a mi időnk lejárt. Két opciónk volt: rossz és még rosszabb.” A miniszter úr beszél az orosz agresszióról, amerikai fegyverekről és a korrupcióról.
17:09 – Tsipras Moszkvába utazik. A látogatás témája a két európai válság és a csonthéjas gyümölcsök exportja.
19:01 – Németország. Leégett egy menekültotthon Tröglitzben, ott ahol pár héttel ezelőtt a polgármester lemondott szélsőjobboldali fenyegetések miatt. Gyorsan világossá válik: gyújtogatás történt politikai motivációval a háttérben.
22:52 – Kenya. A garissai egyetemi mészárlás után Kenya gyázol. Kenyatta elnök a legerőteljesebb mihamarabbi reakciót sürgeti.

Április 5. Vasárnap
00:40 – Jemen. A Vöröskereszt humanitárius katasztrófától tart. Egyre több civil hal meg a harcok és a szaúdi légi támadások következtében. A Vöröskereszt és Oroszország az azonnali tűzszünetet támogatná.
15:59 – Németország. A tröglitzi gyújtogatással nyilvánvalóvá vált a menekültekkel szemben tanúsított egyre ellenségesebb magatartás.
18:22 – Jemen. Az ENSZ-BT határozatban utasította a feleket a tűzszünetre.
19:27 – Kenya. Az egyetemi mészárlást követően erős kritika éri a kenyai biztonsági erőket. Valószínűleg egy kenyai tisztségviselő fia is a merénylők között volt.

Április 6. Hétfő
08:19 – Varoufakis (a görög pénzügyminiszter) Washingtonba utazott, hogy biztosítsa Lagarde elnök asszonyt, Görögország teljesíteni fogja a félmilliárd eurós törlesztő részlet befizetését a meghatározott időre (csütörtök).
14:23 – Kenya. Kenyatta miniszterelnök gyakoroltatja a kenyai légierőket egy esetleges támadás foganatosítása érdekében a szomáliai iszlamisták tábora ellen.
17:21 – Németország. Az idegenellenesség nem új fogalom a németek történelmében: a kilencvenes évek elején a neonáci megmozdulások alkalmával hasonló támadások érték a menekültszállókat. Mára azonban ez a helyzet nem ennyire extrém, egyre több német áll ki a neonáci ideológia ellen.
17:52 – Jemen. Dúl a harc a hatalomért. Áden bizonyos kerületei el vannak vágva a segélyszállítmányoktól. A holttestek az utcán hevernek, mert a mesterlövészek miatt senki nem meri összeszedni őket.

Április 7. Kedd
07:18 – Németország. A tröglitzi események tükrében a szászországi tartományi gyűlés a szélső jobb oldal elleni lépések megtételét sürgeti. Tröglitzben pedig továbbra is elszállásolják a menekülteket, privát lakásokban.
18:50 – Kenya. A terroristák egyike jogász volt jó kilátásokkal és szomáliai gyökerekkel. Az esete jól mutatja, hogy a nairobi kormány milyen megosztott.

Április 8. Szerda
12:41 – Vatikán. Franciaország új nagykövetet küld a pápai államba. Aki egyedülálló. És meleg. Laurent Stefanini jelölését a bíborosi testület provokációnak tartja.
18:54 – A németek szkeptikusan állnak a TTIP tárgyalásokhoz. A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján mindössze 26%-uk támogatná a transzatlanti partnerséget.

Április 9. Csütörtök
18:45 – Panamai csúcs. A találkozóval egy egész kontinens történelmi álma válhat valóra.
20:36 – Tsipras Moszkvában. Putyin többszáz millió eurónyi kölcsönt adna a görögöknek, ha beleegyeznének, hogy a gázcsövek Görögország alatt fussanak. Tsipras egyelőre vonakodva nyilatkozik.

Április 10. Péntek
16:11 – Az új NATO-harccsoportot úgy tervezik, hogy 48 órán belül bevethető legyen.

Április 11. Szombat
07:35 – Panamai csúcs. Obama és Castro elnökök nyilvánosan és demonstratívan köszöntötték egymást. Azonban nem minden dél-amerikai állam üdvözli ezt az új frigyet.

18:41 – Jemen. Újabb támadás a huti milíciák ellen: a szaúdi légierő lebombázott egy szánai (Jemen fővárosa) katonai akadémiát. A Vöröskereszt már mozgósította az önkénteseit a civilek védelme érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése