2015. április 15., szerda

Hírek Lengyelországból- Rzeczpospolita


03.28. 
- A lettországi oroszok segítséget kérnek Oroszországtól, mert fenyegetve érzik magukat. Az orosz  törvény értelmében pedig meg kell védeni a külföldön élő oroszokat.
- Radosław Sikorski, a parlament elnöke tiszteletbeli doktori címet kapott a Lisszaboni Egyetemtől.
- A növekvő árak miatt egyre több orosz választja az alacsonyabb minőségű, kétes eredetű, de árban    kedvezőbb alkoholt. 

03.29. 
- Putyin azt üzente a szombaton Egyiptomban megtartott Arab Liga találkozóján a résztvevőknek,  hogy támogatja egy Kelet-Jeruzsálem központú palesztin állam létrehozását.
- A Facebook napenergiával működő, szuper könnyű drónjai az egész világ számára elérhetővé  fogják tenni az internetet 
- Oroszország és az Egyesül Államok kibővítette a Nemzetközi űrállomás együttműködési programot 2024-ig. 

03.30.
- Az Iszlám Állam vasárnap megosztott egy új videót, amelyben nyolc szíriai katonát gyilkolnak meg  brutálisan Hama tartományban. Bár a videó eredete még nincs megerősítve, egyezik az ISIS által  korábban közzétett videókkal. 
- A Dublinban rendezett Európa Bajnokságon a lengyel-ír meccs döntetlen lett (1-1) 
-  Az ukrán-orosz konfliktus kapcsán  Włodzimierz Cimoszewicz, korábbi miniszterelnök interjút  adott, amelyben azt nyilatkozta, hogy a lengyelországi választások első fordulójában mintegy  tüntetésként nem fog szavazni. 

03.31.
- Bronisław Komorowski stábja megsértette törvényt, ugyanis a választási kampány plakátján nem  tüntették fel, hogy ki  készítette azt. 
- A lengyel vodka (żubrówka, soplicy) tulajdonosai között oroszok is vannak. A jó vezetésnek  köszönhetően 6 év után a żubrówka és a soplicy ismét vezetik a listát. 
-  Egy Varsóban található „láthatatlan” utcatábla okoz folyamatos problémát. Az emberek figyelmen  kívül hagyják, mivel nem látják. Majd a büntetés után bírósághoz fordulnak, és rendszerint  megnyerik a pert. 

04.01. 
-  A NATO készenléti egységei a mai nap folyamán néhány ezer katona részvételével megkezdik a  manővereket Csehországban és Hollandiában. 
- Władisław Wojtasik ezredes, aki a sztálini titkosszolgálatnak dolgozott, csütörtökön a híres katonai Powązki temetőben lesz eltemetve, ennek oka, hogy ott van a családi sírhely –nem pedig az állam  döntött így. 
-  Az amerikai Google cég bejelentette, hogy nyáron egy olyan mini computert fog piacra dobni,  amely kisebb egy szelet csokoládénál, és képes minden számítógép kijelző transzformálására.  

04.02.
- Az Európai Unió meg akarja magát kedveltetni: Az április 2-tól életbe lépő törvény lehetővé teszi a  helyi önkormányzatoknak, hogy igénybe vegyék az EU-s fejlesztési támogatásokat. 
- Ukrajna aláírta a negyedéves gázár megállapodást Oroszországgal. 
- A külügyminisztérium új dokumentumokat hozott nyilvánosságra a brit archívumokból a Katyni  mészárlással kapcsolatban. 

04.03. 
-  Neves orosz gasztro- és zenei blogok az ukrán válságról is véleményt alkotnak, és a nyugati  politikusokat becsmérlik. 
-  A gáz helyzet katasztrofális. A termelők az orosz cégeket, intézményeket, és a lakosságot tartják  felelősnek a 4,3 m dollár kiesésért. 
- Elfelejtett tábor: a legnagyobb varsói tömegsír, Varsón kívül. A második világháború alatt  Frankfurtban létezett egy koncentrációs tábor. Hessen tartományban itt volt a legmagasabb a  halálozási ráta. A legtöbb varsói felkelőt ide deportálták, és csupán egy maroknyi ember élte túl. 

04.04.
 -  Oroszország ismét vezető szerepet kíván betölteni a nemzetközi közösségben az új regionális  hatalommal, a BRICS-el együttműködve.
-  Doverben letartóztattak 6 embert a szíriai terrorista csoporttal való kapcsolat gyanúja miatt. 
- Kína. Harc, szex, pénz. A vádlott pedig nem más, mint Zhou Yongkang, aki három éve még a teljes  biztonsági- és igazságügyi apparátust irányította. 

04.05.
 -  Az internetnek a kampány időszakban Lengyelországban is egyre fontosabb szerepe van, de közel  sem akkora, mint az Egyesült Államokban. 
- Szubinban emlékművet állítanak azoknak az amerikai katonáknak, akik nem féltek elmondani, hogy  mit láttak Katynban.
- Tyniecben található Lengyelország legrégebbi kolostora, ahol az érdeklődők eltölthetnek pár napot,  hogy kipróbálják és jobban megismerjék a bencések életét. 

04.06.
 - A lengyel hadsereg felszerelése mindenképp változtatásra szorul, ami a közeljövőben meg is fog  valósulni. A felhasznált anyag pedig a titán lesz. 
-  A második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvában tartott  megemlékezésen a svéd miniszterelnök és kormánya nem hajlandó részt venni.  
-  Andrew Schapiro az USA csehországi nagykövete azt nyilatkozta, hogy a második világháború  végének 70. évfordulója alkalmából Moszkvában megrendezett ünnepségen a cseh államfőnek nem  lenne helyén való részt vennie, tekintettel az ukrán-orosz konfliktusra. Milošowi Zemanowi cseh  államfő viszont nem ért egyet. 

04.07.
-  Új beszélgetés töredék került napvilágra a Smolenskben lezuhant repülőgép pilótafülkéjéből.  
-  A Pénzügyminisztérium kidolgozott egy új tervezetet, amely a svájci frank alapú kölcsönt felvett  személyeken kíván segíteni, akiknek gondot okoz a hitelek törlesztése. 
-  Az amerikai márkák, mint például a Taco Bell, vagy a Dairy Queen, terjeszkedni akarnak  Lengyelországban. Egyre többen veszik igénybe a gyors éttermeket főként a nagyvárosokban, ez  azonban még nem ölt olyan mértéket, mint a többi nyugati nagyvárosban. 

04.08.
- Lengyelországban a növekvő gazdaság, az új berendezések, és a liberalizált piac következtében  növekedni fog a gázfogyasztás. 
-  Az éjszakai farkasok névre hallgató motoros csoport rendkívüli módon fogja ünnepelni a fasizmus  felett aratott szovjet győzelem 70. évfordulóját: 6000 km-t fognak megtenni Berlinig. Az útjuk pedig  Lengyelországon keresztül vezet. 
-  Ittas,mint a japán hivatalnok- A legújabb japán statisztikák azt mutatják, hogy egyre több túlterhelt,  és kialvatlan japán hivatalnok esik a vonat alá. Ez a japán munka ethosz végét jelenti vajon? 

04.09.
- A németek igyekeznek toleráns, befogadó állam látszatát kelteni. Azonban a Tröglitzben történtek  nem ezt mutatják (felgyújtottak egy házat ahová májusban 40 menekültet akartak elhelyezni) 
-  Ukrajnában 14 törvénymódosítást fogadtak el, köztük a Büntető törvénykönyvre vonatkozóan is,  amelynek értelmében betiltották a totalitárius rendszerek szimbólumainak használatát. 
-  13 ember meghalt, 17 megsebesült pénteken a Kelet-Afganisztáni merényletben. A felkelők által  fenntartott terror vélhetően súlyosbodni fog.

04.10. 
·          - Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke találkozott Raul Castroval, a kubai elnökkel  Panamában. Több mint fél évszázad óta ez az első ilyen találkozó. 
-  Az „Éjszakai farkasok” orosz motoros banda azon tervét, miszerint Lengyelországon keresztül  utaznak Berlinbe, sokan ellenzik a lengyelek közül. A facebookon csoport is alakult ellenük. Ám a  banda nem adja fel a tervét. 
- Wiktor Szokin ügyész egy interjúban azt nyilatkozta az ukrán portálnak, hogy Viktor Janukovych  elnök tűzparancsot adott ki a felkelés résztvevői ellen a kijevi Függetlenség téren.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése