2013. március 3., vasárnap


Törökország csatlakozási lépései Európa felé

Angela Merkel német kancellár huszonharmadikán reménnyel teli hangulatban fogott neki a Törökországi látogatásának. Ankarában, a Török miniszterelnök Recep Tayip Erdogan várta a közös találkozást, mely a Törökország és az Európai Unióhoz való csatlakozást tette fő témájának. Mint ahogy Merkel a nyilatkozatában mely két nappal előtte tett, kijelentette:”Én azért vagyok, hogy egy új fejezetet nyissunk a tárgyalásokban” írja a Süddeutsche Zeitung. Bár az odafelé tartó útat hosszúnak és bonyolultnak véli Merkel, de biztatónak is tartja a két ország közötti remek kapcsolatot, indokolva ezt azzal, hogy sok török származású ember él Németországban és ez egy ’élő hidat’ képez a két ország között.

Ahhoz viszont, hogy tagjává válhasson az Európai Uniónak, bizonyos mércéknek meg kell felelnie Törökországnak kezdve a politikai, jogi és ökonómiai standard elérésével. Eme elvárásokat egy harmincöt pontos felsorolásban ’fejezetekben’ foglalták össze melyet 2005 óta sajnos csak két pontban teljesítettek. Ezek a ’sikeresen’ lezárt fejezetek a tudomány és a kutatás területeket vannak, bár továbbra is vitatva maradnak a jogi és alaptörvényi részek, melyet az sem lendített előre, hogy Erdogan 2012 novemberében ismét bevezette a halálbüntetés intézményét a kormányközi krízis miatt.

A kezdeti fejlődés csökkenését az is jelzi, hogy 2010 óta nem nyitottak meg újabb fejezeteket a csatlakozás érdekében. A német Külügyminiszter Guido Westerwelle csak úgy véleményezte a hosszú bürokratikus procedúrát, hogy „Ha nem vigyázunk, akkor eljön az az idő, amikor már Európát jobban fogja érdekelni Törökország, mint a törököket Európa.” Westerwelle sürgőse azt tanácsolja, hogy gyorsítsák meg a folyamatokat, és hogy tiszteletteljesen és igazságosan járjanak el velük szemben, ezen is dolgozik munkatársaival, hogy fél éven belül új fejezetek kerülhessenek a tárgyalóasztalra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése