2017. április 6., csütörtök

Szétszakíthat-e a brit népszavazás két uniót is?

A Brexit Európa és az Európai Unió aktuális, az elmúlt egy évben sokat vitatott és elemzett kérdése. Azonban kevesebb szó esik arról, hogy napjainkban nem csupán az Európai Unió, hanem az Egyesült Királyság törékeny egysége is komoly próbák kiállása előtt áll.

A brit miniszterelnök, Theresa May március 28-án este aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet. Ezzel hivatalosan is megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséhez vezető – várhatóan két évig tartó – folyamat. Ennek sikeres véghezviteléhez, valamint az Egyesült Királyság nemzetközi szerepének újradefiniálásához a kormányfő szerint a brit unió stabilitására van szükség. A Brexit kérdésében Nagy-Britannia azonban továbbra is erősen megosztott, így felmerülhet a kérdés: milyen irányban mozdulhat el az Egyesült Királyság egysége a Brexit után?

A kérdésben leginkább érintett országrész Skócia, ahol a skót identitás melletti elkötelezettség, valamint a nacionalista erők támogatottsága és befolyása ez utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett. Fontos tényező továbbá, hogy az országrész kevésbé euroszkeptikus, mint az Egyesült Királyság egésze. Skóciában a 2016. június 23-ai brit uniós népszavazáson a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe, így összesen a szavazók csaknem kétharmada, 62 százaléka voksolt a bennmaradás mellett. Nicola Sturgeon skót első miniszter, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője szerint ez elegendő indok arra, hogy egy újabb népszavazás alkalmával a skótok önállóan dönthessenek az Egyesült Királyságon és az európai integráción kívül vagy belül elképzelt jövőjükről. Skócia függetlenné válásának kérdése tehát a 2014-es függetlenségi referendum után – amikor a szavazók 55.3 százaléka szavazott az Egyesült Királyságban maradás mellett – ismét napirendre került.

Nicola Sturgeon éppen március 28-án – a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levél aláírásának napján – indítványozta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdését, melyet a skót parlament 69:59 arányban meg is szavazott. A skót első miniszter ezzel felhatalmazást kapott arra, hogy hivatalosan is engedélyt kérjen a brit kormánytól a referendum meghirdetésére. Theresa May azonban még a skót parlamenti szavazás előtt kijelentette: „nem ez a megfelelő időpont” az újabb skóciai függetlenségi népszavazás megtartására, hiszen jelenleg az Egyesült Királyság egészét érintő, az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatot kell a figyelem középpontjába helyezni. A brit miniszterelnök továbbá nem tarja tisztességesnek, hogy a skótoknak egy ilyen meghatározó kérdésben kellene szavazniuk anélkül, hogy pontos információik lennének a végleges kilépés feltételeiről és következményeiről. A kormányfő álláspontját a brit kormány is megerősítette a skót parlamenti szavazás után, kijelentve, hogy a második skóciai függetlenségi népszavazás ügyében a kilépés előtt nem folytat tárgyalásokat a skót kormánnyal.

Skócia függetlenné válása azonban Westminster ellenállásán túl más akadályokba is ütközik. Egyrészt, a Skót Nemzeti Párt Skóciát független országként, és az Európai Unió tagállamaként látja a jövőben, az azonban közel sem biztos, hogy az önállóvá váló Skócia automatikusan megkapná a teljes jogú uniós tagságot. Csatlakozási kérelmének benyújtása esetén az országrésznek immár önállóan kell majd megfelelnie a követelményeknek, mely többek között számos gazdasági kérdést is felvet. A londoni székhelyű pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics nemrég megjelent tanulmánya szerint a skót államháztartás hiánya miatt a skót kormánynak szigorú megszorító intézkedések megtételével kell számolnia az unióba való csatlakozási folyamat során. Továbbá fontos megjegyezni, hogy a skót gazdasági növekedés messze elmarad az Egyesült Királyságéhoz képest, az olajárak csökkenésével pedig még bizonytalanabb lenne az önálló állam életképessége.

Másrészt, a NetCan társadalomkutatási szervezet március 30-án közzétett felmérése kimutatta, hogy a skótok a hasonló eredményeket várnak a Brexittől, mint a szigetország más részein élők. A brit válaszadók 88 százalékával egyetértésben a skótok 93 százaléka az Európai Unióval való szabad kereskedelem fenntartása mellett áll. A bevándorlás kérdésében is egyeznek az álláspontok: az Egyesült Királyság egészében a válaszadók 68 százaléka gondolja úgy, hogy az uniós és a nem uniós állampolgárok ugyanolyan vizsgálatot megelőzően léphessenek az országba, míg ez az arány Skóciában 64 százalék volt. A felmérés vezetője, John Curtice politológus az eredmények alapján kijelentette: a skótok erősebb elkötelezettsége az Európai Unió iránt nem feleltethető meg az Egyesült Királyságtól való elszakadás iránti vággyal. Szerinte amennyiben a brit kormányzat sikeresen véghezviszi a kilépést – elsősorban a szabad kereskedelem és a bevándorlás kérdését tekintve –, akkor a skót függetlenség gondolata háttérbe szorulhat.

Végül érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a skót nép erős nemzeti identitása ellenére a függetlenség kérdésében sokkal kevésbé tűnik egységesnek, sőt a függetlenségnek továbbra sincs meg a többségi támogatottsága az országrészben. A Panelbase online közvélemény-kutató panel által 2017. március 13-17. között végzett felmérés szerint – 5 százalékos tartózkodás mellett – a skótok 42 százaléka támogatja, míg 56 százaléka elutasítja Skócia függetlenné válásának gondolatát. Ez alapján jogosan merülhet fel a kérdés: vajon elégnek bizonyul-e a Brexit ahhoz, hogy megváltoztassa a skótok véleményét a független Skóciával kapcsolatban?


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése