2014. február 25., kedd

A szuperpápa szuperminisztériuma


Ferenc pápa reformsorozatának következő állomása a Gazdasági Titkárság létrehozatala – jelentette be hétfőn Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az egyházfő ezzel a Vatikán botrány övezte pénzügyi-gazdasági szekcióját kívánja – saját kezdeményezésére, azaz „motu proprio” – megújítani, valamint átláthatóbbá tenni.

A „szuperpápa szuperminisztériuma” - ahogy azt az olasz sajtó emlegeti - fogja felügyelni mostantól a Szentszék és Vatikánváros valamennyi gazdasági és adminisztratív tevékenységét. A Gazdasági Ügyek Prefektúrájának tevékenységét átvevő, újonnan felállított intézmény feladatai közé tartozik a Szentszék éves költségvetésének valamint gazdasági irányelveinek kidolgozása, illetve a Vatikán összes gazdasági és pénzügyi tevékenységének felügyelete – tette közzé a L’Osservatore Romano szentszéki napilap február 24-én. A Gazdasági Titkárság prefektusának a pápa a 72 éves George Pell ausztrál bíborost nevezte ki, aki közvetlenül az egyházfőnek számol be az intézmény tevékenységéről. Munkáját egy főrevizor, valamint egy 15 fős – 8 bíborosból és 7 világi személyből álló – bizottság segíti. A Vatikán – korábban – sötét és titokzatos pénzügyeit a pápa az átláthatóan működő minisztérium létrehozásával, illetve a világ minden tájáról érkező, jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező külső szakértők bevonásával kívánja rendezetté és megbízhatóvá tenni.

„Az Egyháznak muszáj vagyonát és minden földi javát evangéliumi küldetésének fényében látnia – és különös figyelmet kell szentelnie a szegényeknek” - írta Ferenc pápa a Gazdasági Titkárságot létrehozó Fidelis et dispensator Prudens c. dokumentumában. A változások lehetővé teszik tapasztalt és hozzáértő szakemberek bevonását, akik segítségével a Szentszék minden bizonnyal jobban tudja majd csoportosítani rendelkezésre álló forrásait. Ezzel lehetőség nyílik különböző programok támogatására, melyek elsősorban a szegények és társadalmilag kirekesztettek megsegítésére irányulnak.

Ferenc pápa szerint a reform hatása „azonnali, teljes és tartós”, mivel az minden, addig akadályt jelentő, fölösleges szabályozást eltörölt. A Vatikán gazdasági ügyeit korábban irányító Apostoli Szék Vagyonkezelősége (APSA), amely több botrány kapcsán szóbeszéd tárgya volt, egyfajta központi bankként fog működni, míg a Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) feladatköre változatlan marad. A vatikáni bank (IOR) sorsáról még nem született végleges döntés a pápai állam gazdasági egységesítéséről szóló tárgyalások során.



Források:
Szimpatikus lépések sora Ferenc pápától, Magyar Nemzet, 2014. feb. 24.  
Il motuproprio di Papa Francesco, L’Osservatore Romano, 2014. feb. 24.
Pope Francis: The Vatican’s Bold New Economist, The Fiscal Times, 2014. feb. 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése