2014. február 25., kedd

Ez lenne az ausztrál bevándorláspolitika igazi arca?

Magyarázkodni kényszerülhet a szigorú bevándorláspolitikájáról elhíresült Tony Abott ausztrál kormányfő, miután az indonéz média bejelentette, hogy tegnap délben a Jáva sziget partjainál egy, az ausztrál haditengerészet által is használt, narancssárga mentőcsónakot vélt felfedezni, menekültekkel a fedélzetén. Az ausztrál kormányzat egyelőre nem reagált a vádakra.


Egy meg nem erősített indonéz forrás szerint, tegnap, azaz február 24.-én, déltájban egy narancssárga színű mentőcsónak tűnt fel Közép-Jáva partjainál, mely a helyi indonéz média szerint közel 30 menekültet szállított vissza Ausztráliából Indonéziába. A menekülteket szállító csónakok megjelenése az indonéz partok közelében szinte mindennapos esemény. Jelen eset politikai súlyát sokkal inkább az adja tehát, hogy az állítólagosan felfedezni vélt narancssárga mentőcsónak az indonéz média szerint az ausztrál kormányzat tulajdonában áll, melyet az Abott-kormány a „szuverén határ hadművelet” elnevezésű katonai akció keretein belül szerzett be. Amennyiben az indonéz fél vádaskodása igaznak bizonyul, úgy az eleve konfliktusokkal terhelt indonéz-ausztrál bevándorláspolitikai viszony tovább romolhat, nem beszélve az ausztrál kormány esetleges nemzetközi presztízsveszteségéről.
A szigorú bevándorláspolitikát folytató ausztrál kormányzat természetesen tagadja, hogy az említett hadművelet keretein belül beszerzésre került mentőcsónakokat ilyen célokra használják vagy használták volna. Az eset kapcsán a jelenlegi bevándorlásügyi miniszter, Scott Morrison szóvivőjén keresztül úgy nyilatkozott, hogy a hatályos törvényi rendelkezések értelmében nem áll módjában a folyamatban lévő hadművelettel kapcsolatos bárminemű információt nyilvánosságra hozni. Az incidens kapcsán szintén felszólaló munkáspárti Tony Burke, aki Morrison elődjeként maga is bevándorlásügyi miniszterként tevékenykedett, nyilatkozatában élesen kritizálta a jelenlegi kormányt, mondván, nem érti mire a nagy titkolózást, ha már egyszer úgyis napvilágra került a kérdéses eset. Burke egyébként az indonéz média alaptalan hírverésének tartja az egész ügyet.
A „szuverén határ hadművelet” (Operation Sovereign Borders) egy ékes példája az egyre szigorodó ausztrál bevándorláspolitikának. Tony Abott, a 2013 szeptemberében megválasztott ausztrál miniszterelnök választási kampányát nagy részben a szigorúbb bevándorláspolitikára alapozta, mely meg is hozta számára a sikert. Hivatalba lépése után nem sokkal 2013. szeptember 18.-án, beváltva a kampányában tett ígéretét, el is rendelte a határvédelmi hadművelet megkezdését. A katonai akció célja a tengeren történő bevándorlás fokozottabb ellenőrzése, valamint az illegális embercsempészet visszaszorítása. A műveletben az Ausztrál Védelmi Erők és a haditengerészet mellett több ügynökség is részt vesz. De mire is ez a nagy felhajtás?
A bevándorlási statisztikák tükrében egyáltalán nem meglepő a szigetország merev bevándorláspolitikája. A 2013-as becsült adatok alapján Ausztrália a huszonegyedik legkedveltebb célállomása a bevándorlóknak a világon. Mindez számokban kifejezve a tavalyi esztendőben közel 130.000 embert jelentett, mely az ország 22 millió lakosához viszonyítva igencsak számottevő. Ez azt jelenti, hogy az ausztrál kormányzatnak átlagosan naponta mintegy 356 bevándorló érkezését kell felügyelnie és elbírálnia. Mindezek olvasatában érthető tehát, hogy miért is ennyire kényes az Abott-kormányzat számára a narancssárga mentőcsónak ügye. Mindazonáltal, ha a szóban forgó incidens igazolást nyer, akkor az ausztrál kormányzat komolyabb magyarázkodásra készülhet. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése