2014. február 25., kedd

Hatékonyabb-e az ENSZ Afrikában, mint húsz évvel ezelőtt?

A dél-szudáni kormány pénteken bejelentette, hogy több napos heves harcok után a felső-nílusi Malakal városa a felkelők kezére jutott. A kormányerők a további tragédiák elkerülése érdekében visszavonulást hajtottak végre – írta a The New York Times.  Az UNMISS (United Nations Mission in South Sudan) elnevezésű ENSZ békefenntartó missziót egyre több bírálat éri a nyilvánosság felől.

A konfliktus múlt hét kedden erősödött fel ismét a két fél között és eszkalálódott fegyveres erőszakká, jelentősen megsértve ezzel a januárban kötött tűzszüneti megállapodást, amely békét hozhatott volna a fiatal nemzetnek.

A kormány jelenlegi szóvivője, Ateny Wek Ateny úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a lázadó csapatok meglepően jól felszerelten indították a támadást: több AK47-es és RPG használatára is sor került. A felkelők részéről, Lul Ruai dandártábornok ugyanakkor azzal védekezett, hogy nem bonyolódtak volna küzdelembe, ha a Salva Kiir elnökhöz lojális erők nem támadtak volna folyton támaszpontjaikra és ha Uganda távol tartaná magát az eseményektől. A szomszédos ország ugyanis korábban már biztosította támogatásáról a kormányfőt, s repülőgépeket is küldött megsegítésére. A vezető erők természetesen tagadják mindezt.

A dél-szudáni viszály politikai konfliktusként kezdődött Salva Kiir elnök és korábbi alelnöke, Rick Machar között. Tavaly júliusban Kiir elbocsátotta hivatalából Machart, és még jó pár hozzá hű politikust. A helyzet december közepén kezdett erőszakossá válni, mikor harc tört ki egy katonai táborban a fővárosban, Jubában. Az elnök puccskísérlettel vádolta korábbi helyettesét, aki távozott a városból, minek következtében az irányában lojális csoportok fegyvert ragadtak Kiir kormánya ellen. A kezdeti politikai ellentét az idő előre haladtával egyre inkább egyfajta etnikai színezetű polgárháborúba csapott át: a népesség legnagyobb hányadát kitevő dinka és a nuer törzsek közti véres mészárlás kezdetét vette. Az elnök – lévén dinka származású – keményen szembeszállt a Machar vezette nuer felkelőkkel. Az ellentétek miatt mára már több százezer ember vált földönfutóvá és több tízezrek keresnek menedéket az ENSZ által létrehozott bázisokon országszerte.

A borzalmakat látva felmerül a kérdés, hogy vajon képes lesz-e az Egyesült Nemzetek Szervezete visszaszorítani a tömeges kegyetlenkedéseket és meg tudja-e előzni olyan szörnyűségek bekövetkeztét, amelyek megakadályozására húsz évvel korábban Ruandában nem volt meg a megfelelő ereje. Kezdetben úgy tűnt, hogy a szervezet megérett egy hatékony és gyors stratégia végrehajtására– a Biztonsági Tanács ígéretet tett a Dél-Szudánban állomásozó katonák, békefenntartók számának megduplázására. Mindez a mai napig nem történt meg. Annak ellenére sem, hogy már a Human Rights Watch is felszólította az ENSZ-t a stratégiai lépések gyorsítására a civil lakosság védelme érdekében. Richard Gowan, a New York Egyetem egyik elemzője szerint az UNMISS egyetlen érdeme az ártatlan polgárok védelmének biztosítása, viszont a háború mérséklésének problémája továbbra is megoldatlan. Ahhoz, hogy a nemzetközi entitás visszaszerezze hitelességét, fokoznia kellene mind a katonai, mind pedig a politikai beruházásokat az országban – ami a jelenlegi helyzetet elnézve nem lesz egy könnyű feladat.

(Források:
South Sudan ceasefire 'ends' amid Malakal fighting. BBC. Febr.18, 2014
South Sudan’s Forces Clash With Rebels Near U.N. Base. The New York Times. Febr.18, 2014
South Sudan: Rebels Control Major City. The New York Times. Febr.21,2014
In South Sudan, Some Lessons of Rwanda Learned, Others Revisited. The New York Times. Jan.16,2014




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése