2019. május 20., hétfő

NATOversity tudósítás: a dezinformáció veszélyei


A NATO 70. születésnapja, illetve Lengyelország és Magyarország 20 éves tagságának alkalmából létrejött közös lengyel-magyar NATOversity projektre 2019. május 9-10. között Varsóban, a Facebook Közép-Kelet Európai Igazgatóságának székházában került sor. A két napos rendezvény olyan, a Szövetséget fenyegető jelenkori kihívások köré szerveződött, mint a dezinformációs és a hibrid hadviselés.

NATO szimuláció
Az első napon a hallgatók álltak a főszerepben, ugyanis három fős csapatokban egy-egy NATO tagállam küldöttségét testesítették meg, s krízishelyzetek sorát kellett kezelniük. A szimuláció alaphelyzete szerint Észtországban jelentős lélekszámú Red kisebbség él, akik dezinformációs és NATO-ellenes kampányukkal sikeresen tudták befolyásolni az észt lakosság egy jelentős részét, ezzel egyre erősebb társadalmi feszültségeket szítva az országban. A legutóbbi, s egyben legsúlyosabb eset alkalmával – eddig beazonosítatlan személyek – két brit, Észtországban állomásozó NATO katonát támadtak meg, akik közül az egyik súlyos sérüléseket szenvedett. A résztvevőknek, mérlegelve országaik érdekeit, illetve a Redhez fűződő kapcsolatait, egy közös NATO fellépés tervét kellett kidolgozniuk. Később a tárgyalások menetét egy újabb hír szakította félbe: az Észtország keleti határánál fekvő Narva városában népszavazást tartottak és deklarálták Észtországtól való elszakadási szándékukat, ezzel egy időben pedig a Redhez való csatlakozásukat. A NATO tagállamok egyhangúan illegitimnek ítélték a népszavazást és kijelentették, hogy nem fogadják el annak eredményét, továbbá szolidaritásukról biztosították Észtországot. A lehetséges válaszreakciókat illetően azonban megosztottak a vélemények: voltak országok, amelyek további NATO csapatok telepítését sürgették Észtországba, míg mások óvatosabban kívántak fellépni, s mindenekelőtt a helyzet kivizsgálását, illetve egy békéltető bizottság felállítását szorgalmazták. Ugyan konkrét megoldás végül nem született, de az 5. cikkely aktiválásának lehetőségét az országok képviseletei egyöntetűen elutasították. A szimuláció befejeztével  Marosfi Gábor, a NATO-ba delegált magyarországi állandó képviselet vezető-helyettes kifejtette a szimulációval kapcsolatos észrevételeit, ezzel is emelve az esemény szakmai színvonalát.

Új típusú fenyegetések
A második napon a Facebook Lengyelországért és Baltikumért felelős Közpolitikájának vezetője, újságírók és biztonságpolitikai szakértők tartottak előadásokat, akik mind kiemelt figyelmet fordítottak az orosz sharp powerre veszélyeire, illetve az Oroszország által folytatott dezinformációs hadviselésre.
A sharp powert a soft power, illetve a vele szemben álló hard power között lehet elhelyezni, mint az olyan manipulatív diplomáciai technikák összességét, amelyek segítségével egy ország képes befolyásolni, vagy akár aláásni egy másik ország belpolitikáját. Putyin Oroszországa jelenleg úgy pozícionálja magát, mint a család és a keresztény értékek védelmezője, aki egyfajta erkölcsi harcot vív a Nyugattal szemben. Célja az orosz befolyás növelése, s ezzel egyidejűleg az észak-atlanti szövetségi rendszer egységének megtörése. Ezen célok eléréshez pedig napjaink társadalmában az internet mintegy tökéletes platformot biztosít: az oroszok elsősorban a mesterséges intelligenciát és újfajta informatikai megoldásokat alkalmazva, tömeges információs-támadásokat hajtanak végre robotokkal és trollokkal a közösségi média felületein. Továbbá, az álhírek használatával szélsőséges és pro-orosz pártokat, valamint ultrakonzervatív csoportokat és mozgalmakat támogatnak Európa-szerte.
De mégis hogyan védekezhetünk mi, mint átlagos internet- felhasználók az álhírek ellen? Először is, nem támaszkodhatunk egyetlen forrásra, hanem mindig több forrásból szükséges tájékozódnunk. Továbbá, soha semmit ne osszunk meg anélkül, hogy elolvastuk volna, illetve mindenképp ellenőrizzük az információ forrását és ne bízzunk az ismeretlen weboldalakban. Ezeket a pontokat betartva elkerülhetjük, hogy mi is a dezinformáció eszközeivé és terjesztőivé válhassunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése