2019. május 20., hétfő

NATOversity tudósítás – Kollektív védelem, bármi áron?




2019. május 9-10-én került megrendezésre a diákoknak szervezett NATOversity konferencia, illetve szimulációs „játék”, melyet a Varsói Egyetem rendezett, a helyszínt pedig a Facebook Közép-Kelet Európai Igazgatóságának székháza biztosította. A két napos rendezvény témája a dezinformáció, és fake news volt.

Az első napon a főleg lengyel és magyar – de egyéb nemzetközi – diákokon volt a sor, hogy kipróbálhassák magukat, hogyan is zajlik egy NATO konferencia. A vitatott szituáció középpontjában Észtország állt, ahol a jelentős lélekszámú „Red” kisebbség és pártjuk a dezinformáció eszközével erősen befolyásolni tudta az észt lakosság egy részét Nyugat és NATO-ellenes kampányukkal. Ennek következtében támadást követtek el két brit, Észtországban állomásozó NATO katona ellen. A kérdés az volt, hogy ilyen esetben be lehetne-e vetni a kollektív védelemről szóló 5. cikkelyt: a Felek megegyeznek abban, hogy az egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek. Az 5. cikkelyt eddig csak a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után alkalmazták. A diákok többnyire szemléltetni tudták az utasításokat követve, hogyan is történhet egy ilyen vita az Észak-Atlanti Szövetség ülésén. A helyes megoldásokra, valamint a hiányosságokra a szimuláció után Marosfi Gábor, a NATO-ba delegált magyarországi állandó képviselet vezető-helyettese, előadásában hívta fel a figyelmet.

A NATO kollektív védelme nem automatikus, azt az adott államnak kérnie kell és még akkor sem jelent feltétlen fegyveres beavatkozást. Mivel eddig egyetlen egyszer alkalmazták, fontos mérlegelni a probléma súlyát. Mára viszont a biztonsági kihívások és kockázatok típusai sokkal szerteágazóbbak, néhánnyal kapcsolatban még szabályozás sincs. Ezek a modern világunk igazi problémái. Anno, mikor a NATO létre jött, csak hagyományos fegyverek és nukleáris fegyverek léteztek, viszont a nemzetközi rendszernek is haladnia kell a korral. Éppen ezért nagyon nehéz felmérni és beazonosítani, hogy mit tekinthetünk nagyobb kárnak Manapság a dezinformáció, fake news, kibertámadások kategóriája kérdéses, hogy mennyire számít fegyveres támadásnak, mennyire fenyegeti egy állam létét. Visszatérve erre a NATO kontextusában - ahogy azt Marosfi Gábor is kifejtette – a Szövetség célja nem a háború, hanem a nemzetközi béke és biztonság megőrzése. Nem törekednek minden áron a fegyveres beavatkozásra, hanem pont annak elkerülésére. Éppen ezért igényel alapos utánajárást minden ilyen eset.

A 2014-es krími annexió és az ISIS és egyéb terrorcsoportok brutális támadásai óta egyre csak nőttek a biztonsági kihívások, a NATO a hidegháború óta a kollektív védelem legnagyobb megnövelését hajtotta végre. Ennek egyik példája, hogy megháromszorozta a gyorsreagáló erők számát, multinacionális harccsapatokat telepített Észtországba, Lettországba, Litvániába és Lengyelországba. A Szövetség továbbá növelte jelenlétét délkeleti régióiban (Románia), légi ellenőrzését a Baltikum és a Fekete-tenger térségében. A 2016-os Varsói Csúcstalálkozón a tagállamok felismerték a kibervédelem szükségességét, mint egy új operatív területet, és igyekeznek a hálózatok, küldetések és bevetések teljeskörű védelmet biztosítani.

Az egyszeri vagy többszöri fegyveres beavatkozások helyett, a NATO célja tehát egy fenntartható kollektív védelmi rendszer kialakítás, amely biztosítja a nemzetközi békét és biztonságot nem csak a Szövetség területén, de annak környezetében is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése