2019. május 20., hétfő

Pompeo budapesti látogatása – egy új korszak kezdete?

Michael Pompeo, az Amerikai Egyesült államok 70. külügyminisztere, ezáltal a Donald Trump-adminisztráció egyik legbefolyásosabb vezetője Budapestre látogatott 2019. február 11. és 12. között. A külügyminiszter a Liszt Ferenc Repülőtérről a Nagykövetségre vezető úton megtekintette Ronald Reagan elnök Szabadság téren található szobrát is, melynek kiemelt jelentősége van a kommunizmus megdöntésének 30. évfordulója alkalmából. Ronald Reagan volt ugyanis az az elnök, aki korábban arra ösztönözte a szovjet érdekszférába tartozó kelet-európai államokat, hogy vessenek véget a kommunizmusnak, és vívják ki a szabadságukat. Michael Pompeo a következőket fűzte hozzá a történtekhez: „A magyar emberek három évtizeden át dolgoztak azért, hogy egy szabad és virágzó országot építsenek Közép-Európa szívében. Az Egyesült Államok ebben az elejétől fogva támogatta Önöket.” A szobornál tett látogatás után a Nagykövetségen köszöntötték Őt a kollégák, beszéde után kérdésekre válaszolt, majd megtekintette Carl Lutz, svájci konzul korábbi irodáját és azt a szobát, ahol Mindszenty József bíboros lakott az 1956-os eseményeket követően. Ezután magyar civil szervezetek munkatársaival találkozott, ahol az átjárhatóság, jogállamiság és sajtószabadság kérdései kerültek megvitatásra. A délután folyamán előbb Szíjjártó Péterrel tárgyalt NATO, Ukrajna, energia diverzifikáció, kereskedelmi kapcsolatok és demokratikus alapértékek témában, majd Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadta a védelmi együttműködésünk elmélyítése céljából. Látogatása zárásaként Orbán Viktorral is találkozott, akivel az amerikai-magyar kapcsolatok megerősítését, a térséget érintő kérdéseket, a Nyugat-Balkánt, az energiabiztonságot és a transzatlanti kapcsolatokat vitatta meg.[1]
A találkozó kulcsfontosságú volt az a két ország közötti kapcsolatok újjáépítése szempontjából, elsősorban amiatt, mert közel nyolc éve nem járt amerikai külügyminiszter Budapesten. Szíjjártó Péter, hazánk külgazdasági és külügyminisztere a látogatás kapcsán megjegyezte az M1 műsorában: „...amikor Európára figyel az amerikai külpolitika, akkor most már nem hagyja figyelmen kívül a közép-európai térséget, és ahogyan elmondta tegnap az amerikai külügyminiszter; hogyha ők nincsenek jelen, akkor majd jelen lesznek mások...”[2]Valóban, Pompeo a sajtótájékoztatón nyíltan bírálta országa közelmúltbeli politikáját Közép-Európa „elhanyagolása”, miatt, s egyben hangsúlyozta az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítésének fontosságát. A szövetségi rendszer erősítését hivatott bizonyítani az, hogy új védelmi képességeket kívánunk vásárolni az amerikaiaktól, illetve az is, hogy az USA és Magyarország megkötötte a Védelmi Együttműködési Megállapodást, mely megnöveli majd az amerikai jelenlétet hazánkban. Ezzel tehát Washington elsődleges célja az, hogy kiszorítsa az oroszokat a térségből. A szomszédos Ukrajnában zajló konfliktus, a Szlovákiához kapcsolható orosz gázvezeték építése és Vlagyimir Putyin sorozatos magyarországi látogatásai miatt az USA-nak ténylegesen félnivalója van Oroszország közép-európai megerősödésétől. Nem meglepő tehát, hogy Pompeo Budapest után Pozsonyba, majd Varsóba is ellátogatott. „Nem Oroszország az egyetlen olyan hatalom, amely gyengíteni akarja a szabadságot ebben a térségben. Péternek ma felvetettem, milyen veszélyeket rejt, ha Kínának megengedik, hogy hídfőállást építsen ki Magyarországon, és nyíltan beszéltünk arról, hogyan tudnánk együtt dolgozni ezen az ügyön.”[3]– utalt Pompeo Kína egyre növekvő befolyására is, mely alatt burkoltan a Huawei növekvő magyarországi jelenlétét értette.
Valószínűsíthető, hogy az amerikai külügyminiszter februári látogatása nem „egyszeri alkalom” volt a térségben, és biztosra vehető, hogy nem kell újabb nyolc évet várni a következő találkozásra, főleg Oroszország és Kína befolyásának növekedését látva az utóbbi időben. Mike Pompeo Budapesti vizitje tehát egy új korszak kezdetét is jelentheti a közép-európai országok, s ezzel együtt Magyarország számára.

Írta: Szarvas Gellért


[1]https://hu.usembassy.gov/hu/secretary-pompeos-visit-in-budapest/
[2]https://streamable.com/hwxl1
[3]https://hu.usembassy.gov/hu/michael-pompeo-kulugyminiszter-beszede-a-sajtotajekoztaton/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése