2014. március 11., kedd

A szabad szerelem eltiprása Ugandában

Yoweri Museveni, ugandai elnök február 24-én teljes nyilvánosság előtt írta alá a régóta vitatott meleg-ellenes törvényjavaslatot, amely akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújtaná a homoszexuális kapcsolatukat nyíltan felvállaló személyeket. A nemzetközi közösség élesen tiltakozik – már a gazdasági szankció lehetősége is felmerült az ügyben.

Az elnök a fővárostól, Kampalától nem messze lévő hivatalos tartózkodási helyén, Entebbe-n írta alá a jogszabályt, egy héttel azután, hogy Nigériában Goodluck Jonathan hasonló lépésekre szánta el magát, akár 14 éves börtönre ítélve ezzel a homoszexuális párkapcsolatban élőket. A parlament még decemberben kezdte el tárgyalni a kérdést azzal a céllal, hogy „könnyebben meg tudjon birkózni a hagyományos heteroszexuális családokat érő külső és belső fenyegetésekkel”- írja a The New York Times.

A javaslat jelenlegi szentesítésének indítéka gyanánt a nyugati értékek túlzott, zavaró dominanciája említhető. Az ugandai kormány szóvivője, Ofwono Opondo állítása szerint Museveni azért kívánta a média elé tárni a procedúrát, hogy demonstrálja Uganda önállóságát, függetlenségét a nyugati befolyással, provokációval szemben.

A szabályozás, ha úgy vesszük nem tekinthető újdonságnak, hiszen az ENSZ becslései szerint mintegy 78 országban tiltják az azonos neműek közötti viszonyokat, s ebből 7 országban akár halálbüntetés is várhat a törvényt szegőkre. A rendelkezés mégis megrengette a világot, sok neves közéleti személyiség felszólalt az ügyet érintően. „Teljesen világosan kell látnunk: az emberi történelem tele van olyan próbálkozásokkal, amikor megpróbáltak törvényt alkotni az osztályok, kasztok, fajok közötti házasságok ellen. De a szerelemre nincsen semmiféle tudományos vagy genetikai magyarázat” – nyilatkozott a már nyugalmazott dél-afrikai érsek, Desmond Tutu, az apartheid elleni küzdelem egyik legnagyobb volt szóvivője. John Kerry, amerikai államtitkár azt mondta, hogy a törvény nemcsak erkölcstelen, hanem kockára tesz értékes kötelékeket is – utalva itt az Egyesült Államokkal való együttműködésre. Jelenlegi álláspontja szerint az Obama-adminisztráció felül kívánja vizsgálni az Ugandának nyújtott egészségügyi, fejlesztési és katonai támogatásokat.  Ugyan kilátásba helyezték a gazdasági szankció lehetőségét is, de hogy valóban megvalósul-e, az még a jövő zenéje, hiszen a kapcsolat nem egyoldalú: Museveni fontos szövetségese Nyugatnak az iszlám terrorista erők megfékezésében Szomáliában.

Nemcsak a nemzetközi politika nagyágyúi, hanem a civil szféra is lázad az intézkedés ellen. A másságát nem titkoló Graeme Obree, skót kerékpáros élsportoló petíciót indított az ellen, hogy a 2014-es glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon a diszkrimináló javaslatot támogató ugandai politikusok, mint nézők részt vehessenek. Ugyan a folyamat rendkívüli népszerűségnek örvend, a szakértők szerint mégsem lenne jó ötlet a kizárás meglépése. Előfordulhat ugyanis, hogy egy ilyen tett a homoszexuálisok elleni megtorláshoz vezetne az országban.

A rengeteg felháborodás ellenére az általa generált zűrzavar nem igazán hatotta meg az ugandai vezetőt. A maga részéről azt hangoztatja, hogy valójában teljesen jól meglenne az Egyesült Államok segítsége nélkül is. Mindezt azért jelenthette ki ilyen magabiztosan, mert rengeteg támogatás érkezik Afrikába Kína felől. S valljuk be, Kína nem olyan érzékeny az emberi jogokra, hogy emiatt kockáztatná gazdasági kapcsolatait.

Források:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése