2014. március 11., kedd

Újra terítéken Svédország NATO-tagsága



Az orosz katonai műveletek komoly okot adnak a svédek NATO-hoz való csatlakozásának lehetőségéhez. A NATO-tagság megoldást nyújt Svédország biztonságpolitikájára - nyilatkozza Göran Hägglund, a svéd Kereszténydemokraták pártelnöke. 

Béke, szabadság és demokrácia. Ezek Svédország legfontosabb jellemzői, melyek megtartásáért az állam kitartóan küzd. Carl Bildt, svéd külügyminiszter Twitteren lévő státuszában agresszióként fogalmazta meg Oroszország megmozdulásait. Putyin lépései egyértelműen megsértették mind a nemzetközi jogot, mind pedig Ukrajna szuverenitását, és területi egységét - írja a Svenska Dagbladets svéd napilap.
 
A Balti államok is fenyegetve érzik magukat, mivel magas számú orosz ajkú kisebbséggel rendelkeznek. Szakértők aggodalommal figyelik az orosz eseményeket, és megoldást keresnek az államok védelmi-és biztonságpolitikájára. Göran Hägglund, a svéd Kereszténydemokraták pártelnöke felveti a NATO-tagság kérdését, megoldásként Svédország biztonságának megszilárdítására, hiszen Svédország kis állam ahhoz, hogy megvédje önmagát.

A Pulitzer-díjas Anne Applebaum szerint, Putyinnak racionális, sajátos logikája van, és csupán személyes hatalmát védi. Nem számítanak neki a megállapodások, sőt kész a NATO elleni kísérletekre is. Svédországot repülőgépekkel, valamint katonai manőverekkel fenyegeti, ezzel a balti államokat is félelemben tartja. Megoldásként Anne Applebaum határozott kijelentéssel Svédország NATO-hoz való csatlakozását látja, mellyel a svéd állam nyugathoz való tartozása is kifejezésre kerül. Anne Applebaum szerint ideje, hogy ne csak illúziók legyenek Putyinnal kapcsolatban, hanem végre megismerésre kerüljön valódi énje is. 


Fási Orsolya Eszter
 
Forrás:
http://www.svd.se/nyheter/inkorg/anne-applebaum-om-putins-sanna-ansikte_3339976.svd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése