2014. március 25., kedd

Svédország, a NATO leggyengébb láncszeme




Svédország, a NATO leggyengébb láncszeme


A Balti államok területén veszélyben van a NATO biztonsága, melynek gyengesége Svédországban rejlik. A Baltikum erősítésre kényszerül  az orosz fenyegetésekkel és támadásokkal szemben.


Svédország és a NATO különleges partnerségben áll egymással már 1994 óta, amikor Svédország részese lett a ‘Partnerség a Békéért’ tervnek. Ez a megállapodás lehetőséget teremtett  a svéd állam és a szövetségesek közötti kapcsolatok kiterjesztésére, valamint közös feladatok ellátására. 1997-ben Svédország csatlakozott az Euro-atlanti Partnerségi Tanácshoz is. Ezek a partnerségi kapcsolatok is azt bizonyítják, hogy Svédország kapcsolatban van, továbbá együttműködésben áll a NATO-val. 

Svédország igyekszik megőrizni semlegességét, ám NATO-val való partnersége során nem beszélhetünk semlegességről. A NATO és a svéd állam közös prioritásokkal rendelkeznek, melyek megjelennek az emberi jogok védelmében, a demokráciában, valamint a válságok és fenyegetésekre való reagálásokban is.  Svédország mindenben együttműködik a NATO-val, ellenben tagságával kapcsolatban még mindig nagy a politikai határozatlanság. 

A Balti-tenger térsége nyugtalanságot okoz a NATO számára.  A nyugtalanság forrása pedig: a nem teljes tagú Svédország. A NATO mindaddig nem érezheti magát biztonságban, amíg Svédország nem teljes tagja a NATO-nak. Az orosz fenyegetésekkel és támadásokkal, és más erőszakos cselekedetekkel szemben Svédország területét meg kell védeni, melyre önállóan nem képes. 

A NATO célja és feladata, hogy biztonsági hálózatként és központként segítse az országokat a biztonság fenntartása érdekében, a közös együttműködések kialakításában, az arányos teherviselésben, és az egység kialakításában. Európa biztonságosabbá tétele a NATO bővítési politikáján áll. Svédország tagsága mindkét fél számára előnyökkel jár, csupán Svédország határozott lépésére van szükség a csatlakozás érdekében.

Források:
http://www.nato.int/docu/review/2013/Partnerships-NATO-2013/Sweden-partnerships/EN/index.htm
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-och-finland-bor-ga-med-i-nato_8876936.svd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése