2014. március 11., kedd

Hadügy: 30%-kal csökken a vezérkar



A francia haderő vezérkari főnöke, Pierre de Villiers tábornok az héten jelentette a Parlamentnek, hogy a katonai parancsnokság ujjászervezése az állomány létszámbeli csökkentését, mégpedig az ezredesek és tábornokok szelekcióját igényli.

Költségvetés mérséklése és nagyobb hatékonyság. Ez a két elképzelés áll Pierre de Villiers, a haderő új vezérkari főnöke célkitűzésének középpontjában. „A francia parancsnokság állományát 30%-kal csökkenteni kell, amely az új haderőreform keretein belül tud megvalósulni” – nyilatkozta.
A jól szervezettség, hatékonyság, valamint a sikeres munkamegosztás érdekében szükséges véghezvinni a leszerelési intézkedéseket”, jelentette ki a tábornok a Szenátus és az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága előtt február 26-án, noha a határozattervezet csak ezen a héten került nyilvánosságra.
A haderő vezérkari főnökének szolgálatában álló személyek száma előreláthatólag 930-ról 630 főre fog csökkenni, majd ezt követően a minisztérium székhelyének 2015 évi Balard területére – azaz a „francia Pentagonra” – való költöztetésével, a parancsnokság teljes megreformálása lezárul.
7900 poszt eltörlése 2014-ben
Az állomány létszámbeli csökkentése remélhetőleg minőségbeli változással is jár, ami elsősorban a tisztitábornokok, ezredesek és hajóparancsnokok helyébe lépő szakképzettebb fiatalok foglalkoztatását jelenti majd. Ez az úgynevezett „depiramizációs” folyamat lehetővé teszi a jelenlegi, évi 11 milliárd eurós tömegfizetések csökkentését. A tábornokok száma az utóbbi tíz évben már 25%-kal csökkent Franciországban.
2012-ben a Számvevőszék célul tűzte ki a francia haderő tömegfizetéseinek mérséklését, amely lényeges létszámbeli csökkentések ellenére, 2009 óta folyamatosan növekedett. A francia védelmi miniszter, Jean-Yves le Drian minisztériumi reform véghezvitelét rendelte el, amelynek középpontjába a költségvetési feladatok és emberi erőforrások racionalizálását állította.

Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése