2014. március 11., kedd

Változó norvég bevándorláspolitika



Jövő év végére készülhet el Norvégiában az a két emlékmű, amely a 2011. július 22-én Anders Behring Breivik által Oslóban és a közeli Utöya szigetén elkövetett merényletek 77 áldozatának állít emléket. A három évvel ezelőtti események tették a világ és a norvég döntéshozók számára is világossá, hogy a bevándorlásról még Norvégiában sem egybehangzóak a vélemények. 

A szélsőjobboldali nézeteket valló merénylő a Norvégiában legszigorúbban kiszabható büntetésként 21 évet fog börtönben tölteni. Az ítélet 2012 nyarán történt kihirdetése nagy megkönnyebbülést hozott minden norvég állampolgárnak, hiszen az ország méretéből és a népesség koncentrációjából adódóan az emberek többsége érintett volt a merényletekben. A büntetést elégtételként értelmezte a norvég társadalom, akik megrendülésükből a mai napig nem tudnak magukhoz térni. 

Külső szemlélőként nem tűnhet elég szigorúnak ez az ítélet, hiszen a kiszabott idő után újra szabadon járhat a főváros utcáján az a gyilkos, aki bevallottan a Munkáspárt árulásának – az ország és a nép Európa igényeinek megfelelő kiszolgáltatása – megtorlásaként követte el szörnyű tetteit. Annak ellenére, hogy 2013 őszén az állampolgárok úgy döntöttek, hogy a Konzervatív Párt (Høyre) alakítson kormányt Erna Solberg vezetésével, csalódnia kell Breiviknek, hiszen a jelenlegi törekvések semmilyen mértékben nem közelítenek az általa preferált irányvonalhoz. 

A konzervatív párt a választásokat megelőző kampány során  előre vetítette, hogy módosítani fognak a bevándorlási politikán. A legjobb úton haladnak afelé, hogy ezt végre is hajtsák, hiszen március 1-jén a Konzervatív, a Haladás és Liberális Párt politikusai a Kereszténydemokrata képviselőkkel együtt elfogadtak egy 14 oldalas dokumentumot, amelyben összefoglalták, a jövőben milyen változtatásokat kívánnak eszközölni az ország bevándorlási politikájában.

Mind a négy párt egyetért abban, hogy kár lenne tagadni a bevándorlás előnyeit, hiszen az jelentős mértékben hozzájárult Norvégia gazdasági növekedéséhez, azonban ehhez kapcsolódó kihívásokat is látnak a jelenségben: véleményük szerint az terheket ró a norvég társadalomra és a jóléti rendszer fenntarthatóságára. Éppen ezért szükségesek a szabályozások. 

A tisztán megfogalmazott célok között szerepel, hogy könnyebbé kívánják tenni a  cégek számára, a magasan képzett külföldi munkavállalók alkalmazását. Deklarálják továbbá, hogy etnikai hovatartozástól függetlenül mindenkit egyenlő bánásmód illet meg. Tisztelettel kell a bevándorlók felé fordulni, és lehetővé kell tenni munkavállalásukat. 

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy Norvégia betartja azokat a kötelességeit, amiket az Európai Gazdasági Térség tagjaként vállalt. A kilátásba helyezett változtatások nem bizonyulnak radikálisnak, azonban bevezetésük megfelelő lépés lehet ahhoz, hogy a világosan megfogalmazott szabályozásoknak köszönhetően a társadalmi megértés is magasabb fokot érjen el és ne forduljon többé elő a 2011. évi merényletekhez hasonló eset.

Források:
Profile: Anders Behring Breivik http://www.bbc.com/news/world-europe-14259989
Breivik verdict: Norwegians react http://www.bbc.com/news/world-europe-19369548
Gaping hole to mark Breivik victims in Norway http://www.bbc.com/news/world-europe-26472037
The Conservative Party of Norway – Programme of Principles http://www.hoyre.no/www/om_hoyre/english_information/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése