2014. március 11., kedd

Buisson botrány: a Sárközy-Bruni páros vádat emel


Március 10-én, hétfőn vizsgálja ki a Párizsi Elsőfokú Bíróság a Me Thierry Herzog, Sárközy ügyvédje és felesége Carla Bruni-Sárközy védelmét képviselő, Me Richard Malka, személyi jogok megsértésére hivatkozó vádemelését. Az eljárás Patrick Buisson, Sárközy ex-tanácsadója által készített valós beszélgetések hangfelvételei, és az Atlantico hírportál ellen indult, ami a felvételek egyes részleteit közzé tette a világhálón.

Mind Nicolas Sárközy, mind pedig felesége, Carla Bruni-Sárközy nevében kiküldött keresetlevél kéri a bíróságtól, Patrick Buisson ítéletét 30 000 eurós kártérítés fizetésére, illetve további szimbolikus összeg kiszabását az oldal kiadója, a Talmont Media vállalatra és annak igazgatója, Jean-Sébastien Ferjou-ra. Továbbá követelik az Atlantico oldalán közzétett hanganyagok - melyek többek között a Francia Köztársaság akkori államfőjének és az ő feleségének privát beszélgetését is tartalmazzák - azonnali megsemmisítését.

A benyújtott vádemelések kihangsúlyozzák, hogy „a kiszivárogtatott beszélgetések Bussion jelenlétében ugyan, de magánterületen belül hangoztak el és ez utóbbi titokban, a jelenlevők teljes tudta nélkül hallgatta le és rögzítette őket”- írja a Le Monde magazin. Ilyen értelemben személyi jogaik megsértésével és privát információval való visszaéléssel fordult bírósághoz a Sárközy házaspár.

2011 február 26-án, néhány orával azelőtt, hogy az államfő átalakította kormányát, egy értekezleten, Nicolas Sárközy egyik legvitatottabb tanácsadója, Patrick Buisson titokban megörökítette a köztársasági elnök és legfőbb munkatársainak beszélgetését. Buisson ügyvédje, Gilles-William Goldnadel úgy nyilatozott, védence a zakója zsebében tartott diktafonnal keszített felvételeket, miután nem tudott jegyzetelni, azonban később törölte is a hanganyagokat. Valószínűleg valaki – egyes sejtések szerint a rendőrség, mások szerint az ex-tanácsadó „erőkszakos árulásának” tudható be az incidens – elorozta ezeket a felvételeket, és visszaélt velük. Ugyan különösebb dolgok nem derülnek ki a felvételekből, mégis jól tükrözik az államfő és körének nyers stílusát, negatív és becsmérlő megjegyzéseit számos párttagról, köztük Michel Mercierről, Roselyne Bachelot-ról, François Fillonról.
A hangfelvételek három év elteltével idén márciusban kerültek nyilvánosságra a „Le canard enchaîné” című francia szatírikus hetilap, és az „Atlantico” című internetes oldal által.

Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése